Αρχική » Η σφαγή του Κιόνελι στην Κύπρο και η εμπλοκή του τουρκικού στοιχείου

Η σφαγή του Κιόνελι στην Κύπρο και η εμπλοκή του τουρκικού στοιχείου

από Κώστας Σαμάντης

του Κώστα Σαμαντη

Σύμφωνα με μαρτυρίες:
“Την Πέμπτη το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 1958, διαπράχθηκε το στυγερότερο έγκλημα των νεώτερων χρόνων στην ιστορία της Κύπρου. Με τη συμπαιγνία της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ντενκτάς Τ.Μ.Τ. και κατοχικών στοιχείων της αποικιοκρατίας, οργανώθηκε η σφαγή του Κιόνελι. Εγκέφαλοι του αποτρόπαιου κακουργήματος ο αρχηγός των βασανιστών του Special Branch, Μπέρτζ, ο αρχηγός του κακόφημου σώματος των επικουρικών Τσιάσλερ, ο σταθμάρχης Γερολάκκου Γκρήν και ο Τούρκος επιθεωρητής της αστυνομίας Ασίμ Ερόλ. Όργανο της σφαγής Τ/κ όχλος του χωριού Κιόνελι, που κινητοποίησαν οι σκηνοθέτες της αιματοχυσίας.

Οι Άγγλοι συνέλαβαν ένα λεωφορείο με Κοντεμενιώτες, το οδήγησαν στο Γερόλακκο και στη συνέχεια στο Κιόνελι. Ανάγκασαν τους επιβάτες να κατεβούν και να πορευθούν στον Κοντεμένο μέσα από τα χωράφια. Έδιωξαν το λεωφορείο και τους Κοντεμενιώτες παρακολουθούσαν, ως πρόβατα επί σφαγήν, Αγγλικά τεθωρακισμένα που απαγόρευαν σ΄άλλους να πλησιάσουν στο πεδίο της σφαγής. Αίφνης εμφανίστηκαν από τις όχθες παρακείμενου χειμάρρου εξαγριωμένοι Κιονελίτες και μοτοσυκλετιστές με χασαπομάχαιρα, λοστούς, μπαλτάδες και αυτόματα. Οι μοτοσυκλετιστές έκαναν κυκλωτικές κινήσεις και πυροβολούσαν με ριπές, ενώ οι μαχαιροβγάλτες πραγματοποιούσαν εφόδους, ανεμίζοντας τα φονικά όργανα που κρατούσαν. Οι φονιάδες σκότωσαν οχτώ Έλληνες και κατακρεούργησαν άλλους τόσους. Οι Εγγλέζοι παρακολουθούσαν τη σφαγή αμέτοχοι. Όταν προσέτρεξαν Έλληνες απο την πλευρά του Γερολάκκου και υπέδειξαν στους στρατιώτες ότι γίνεται πάλη και κακό μεγάλο, εκείνοι απάντησαν ότι διασχίζει τα χωράφια κοπάδι προβάτων που προκαλεί νέφη σκόνης.

Δεν επέτρεψαν στους Έλληνες να πλησιάσουν. Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, του δημοσιογράφου Χρίστου Πέτσα, κάποιοι απο τα θύματα ζούσαν και ζητούσαν βοήθεια πριν τα πετάξουν στ’ αυτοκίνητα για το νοσοκομείο. Ενυπόγραφες καταθέσεις θυμάτων που επέζησαν συγκλονίζουν. Κατέθεσαν σε αστυνομικούς και αποκάλυψαν ονόματα δολοφόνων και αριθμούς των μοτοσικλετών που χρησιμοποίησαν. Ουδένα συνέλαβαν οι Άγγλοι, ουδένα ανέκριναν. Ήταν συνεργοί στο έγκλημα. Προστάτεψαν τα αιμοσταγή όργανα της σφαγής, όπως βέβαια προστάτευαν τους αρχηγούς της Τ.Μ.Τ. Ραούφ Ντενκτάς και Μπαρχάν Ναλμπάντογλου.

Μια βρωμερή συνέργεια που ακόμα συνεχίζεται με την κάλυψη της εισβολής και της παρατεινόμενης κατοχής.”

Τα ονόματα των οκτώ Κοντεμενιωτών που σκοτώθηκαν είναι:

  1. Ευριπίδης Κυριάκου
  2. Κώστας Μουρής
  3. Πέτρος Σταύρου
  4. Χαράλαμπος Σταύρου
  5. Γεώργιος Σταύρου
  6. Ιωάννης Σταύρου
  7. Χριστόδουλος Σταύρου
  8. Σωτήρης Χατζηβασιλείου

*Οι οκτώ δολοφονηθέντες από Τούρκους εξτρεμιστές. Ανάμεσά τους και δύο αδέλφια, ο Χριστόδουλος και ο Πέτρος Σταύρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ