Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
Είναι μερικές φορές για να σε πιάνει απελπισία με το νουν που κουλιαντιρίζουν ορισμένοι. Πώς τα σκέφτονται μερικά πράματα; Τι σκοπό έχουν; Ποιον θέλουν να εξυπηρετήσουν; Να, πάλι. Ανακοίνωσε η ENI/TOTAL την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ή, 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως το λένε άλλοι. Ιταλικές εφημερίδες, λόγω ENI, πανηγύριζαν μόλις έγινε η ανακοίνωση, και συνέδεαν το κοίτασμα με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα πανηγύριζαν, επίσης.
Στην Κύπρο, σωστά, δεν πανηγύρισε κανένας. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες και αναμένουμε την τουρκική αντίδραση. Αλλά, όχι και να μηδενίζουμε την ανακάλυψη σαν να και μας ενοχλεί. Άλλος, γράφει ότι είναι μικρό το κοίτασμα. Άλλος ότι ανακοινώθηκε σκόπιμα την ημέρα που κυκλοφόρησε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή με τις ματσαράγκες των διαβατηρίων για να αποσπάσει την προσοχή μας, λες και οι κολοσσοί των δισεκατομμυρίων (μεγαλύτερου οικονομικού εκτοπίσματος από όλη την Κύπρο) κάνουν ανακοινώσεις για να βολέψουν τον Αναστασιάδη.
Άλλος ανησύχησε μήπως και ξεκινήσουν ξανά τα σενάρια για τον αγωγό EastMed κι έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η νέα ποσότητα δεν δικαιολογεί την κατασκευή του. Μια εφημερίδα χτες, δεν το έκανε η ψυχή της να πει ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ και είχε τίτλο: «ENI και TOTAL εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα ανοικτά της Κύπρου». Ανοικτά της Κύπρου! Μπορεί να είναι και σε ύδατα άλλης χώρας; Μήπως και χαρεί κανένας ότι είναι δικά μας τα κοιτάσματα!
Ουδείς είπε, όμως, στην Κύπρο ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, για να επιχειρούν διάφοροι πανέξυπνοι να τον προσγειώσουν. Η ουσία μία είναι. Ότι η νέα ανακάλυψη κοιτάσματος στο τεμάχιο 6 προστίθεται στις προηγούμενες ανακαλύψεις στο Γλαύκος και στο Αφροδίτη και συνολικά καθιστούν την Κύπρο ιδιοκτήτρια κοιτασμάτων της τάξεως των 12 με 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Και αυτά είναι εντυπωσιακά τεράστιες ποσότητες για μια Κύπρο, που ούτε σε όνειρο δεν έβλεπε κοιτάσματα στη θάλασσα της. Μάλιστα, το σημείο που βρέθηκε το προχτεσινό κοίτασμα, όπως λένε οι ειδικοί, δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εντοπιστούν κι άλλα. Γι΄ αυτό και η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι προχωρά αμέσως σε νέα γεώτρηση.
Διαβάστε επίσης: Κυπριακή ΑΟΖ: Σημαντική ανακάλυψη στο τεμάχιο 6
Για να είναι αντιληπτά τα μεγέθη για τα οποία μιλούμε, αρκεί να πούμε ότι αν τα 2,5 τρις που εντοπίστηκαν προχθές μεταφερθούν στην Κύπρο για τις εσωτερικές ανάγκες, θα τις καλύψουν για 70 χρόνια. Για εβδομήντα! Οπότε τα συνολικά 12 με 15 τρις, και ίσως κι άλλα που θα εντοπιστούν, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι καθιστούν πλέον την Κύπρο υπολογίσιμη δύναμη στην ενέργεια.
Φυσικά και πρέπει να προσμετράμε τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία. Αλλά, αν αποφασίσουμε ότι έχουμε αυτό το όπλο στα χέρια μας, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι τους μηδενιστές που ονειρεύονται να μας παραδώσουν στην Τουρκία, αλλά μια ηγεσία που θα έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την ενέργεια προς όφελος της Κύπρου και της λύσης του Κυπριακού. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την ενίσχυση των συνεργειών μας στην ενέργεια με το Ισραήλ, κυρίως, όμως, με την Αίγυπτο, και με την απευθείας εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά κοιτάσματα, δεν μπορεί να παραβλέπεται αυτό επειδή δεν βολεύει την Άγκυρα.
Η Ευρώπη έχει άμεση ανάγκη το φυσικό αέριο. Το κυπριακό δεν της δίνει λύσεις αμέσως, διότι χρειάζεται κάποια χρόνια για να αξιοποιηθεί. Αλλά, η ΕΕ δεν κάνει σχεδιασμούς μηνών, κάνει μακροχρόνιους. Άλλωστε, γι΄ αυτό χρηματοδότησε με πολλά εκατομμύρια τις μελέτες για τον αγωγό EastMed, πολύ πριν εντοπιστούν οι δικές μας ποσότητες. Επομένως, αν θέλουμε πράγματι να σώσουμε την Κύπρο από την τουρκική θηριωδία, οφείλουμε αμέσως να εμπλέξουμε την ΕΕ βαθύτερα και ενεργότερα, ακόμα κι αν χρειάζεται να συμφωνήσουμε ότι όσες ποσότητες εντοπιστούν είναι όλες για την ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αιγυπτιακών τερματικών, που είναι έτοιμα. Η Ευρώπη μπορεί να επενδύσει στην ενέργεια ενός κράτους μέλους, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος της λύσης που αναζητεί για απεξάρτηση από τη Ρωσία. Και η Κύπρος οφείλει να επενδύσει στην ΕΕ για πολιτική και τεχνική υποστήριξη. Τώρα. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Έχουμε ηγέτες να πετύχουν;
Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube