Αρχική » Κυπριακή ΑΟΖ: Σημαντική ανακάλυψη στο τεμάχιο 6

Κυπριακή ΑΟΖ: Σημαντική ανακάλυψη στο τεμάχιο 6

από Αναδημοσιεύσεις

«Από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου» αναφέρει η La Repubblica

Ανακοίνωση κοινοπραξίας Eni – Total για τη «Σημαντική ανακάλυψη» – Πηλείδου: Το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο.

Από την Σημερινή

Σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου ανακοίνωσαν πως πέτυχαν στο τεμάχιο 6 στο σημείο “Κρόνος-1”, η κονοπραξία ENI – Total.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Total Kevin McLachlan

«Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

χαρτ1.PNG

Πηλείδου: «Καλής μέχρι εξαιρετικής ποιότητας φυσικό αέριο»

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6 και να σας ενημερώσω για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε η κα. Πηλείδου.  

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. «Έχει τα χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων και ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ΕΝΙ και Τotal, οι οποίες διαχειρίζονται το συγκεκριμένο τεμάχιο, για να βρούμε τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης αυτής της ανακάλυψης», σημείωσε.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρεται ότι η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Νέα γεώτρηση σήμερα στο Zeus-1

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά και δεύτερη γεώτρηση εντός του τεμαχίου 6, σε νέο στόχο, ο οποίος ονομάζεται Zeus-1, όπου εκεί ενδεχομένως να εξευρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες και να προστεθεί αξία στη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρείται εμπορεύσιμη, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές που δημιουργεί η νέα ανακάλυψη, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο», ενώ πρόσθεσε ότι σίγουρα είναι βοηθητική αυτή η ανακάλυψη και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το Αφροδίτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, χωρίς να αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτόν τον σχεδιασμό, με την επιφύλαξη, όπως είπε, για τα αποτελέσματα από τη νέα γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total.

Επιπλέον, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι υπήρχε δέσμευση για τη διεκπεραίωση δεύτερης γεώτρησης από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία εντός του 2022 αλλά αυτό που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ήταν ο ακριβής στόχος βάση και των δεδομένων που θα προκύπταν από τη γεώτρηση που έχει μόλις ολοκληρωθεί.

«Άρα θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι και η επόμενη γεώτρηση θα γίνει σε εκείνη την περιοχή, που είναι πολύ κοντά και στο τεμάχιο 10, όπου υπάρχει η ανακάλυψη του Γλαύκο», ενώ σημείωσε ότι σίγουρα υπάρχει προοπτική για συνέργειες, και οι συνέργειες μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυξάνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης.

Τέλος, πρόσθεσε ότι δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ».

Αναφορές στον ξένο Τύπο

H είδηση της ανακάλυψης σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 απασχολεί ήδη τη διεθνή ειδησιογραφία.

Το δίκτυο Reuters, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έκαναν οι δύο εταιρίες ενώ σχολιάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ ότι εντοπίστηκαν συνολικά 2.5 Tcf.

Επιπλέον η La Repubblica κάνει λόγο για «ένα απ’ τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου». Υπογραμμίζεται πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε περίπου έναν χρόνο. Παράλληλα στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το ενδιαφέρον του Ισραήλ περί δημιουργίας αγωγού που να περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα καταλήγοντας σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, θα συντίνει στην ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ