Αρχική » Έξι εκατ. μπλουζάκια από ελληνικό βαμβάκι θα… λένε την ιστορία τους

Έξι εκατ. μπλουζάκια από ελληνικό βαμβάκι θα… λένε την ιστορία τους

από Αναδημοσιεύσεις

Του Γιώργου Μακρή από την ιστοσελίδα powergame.gr

Τη διαδρομή τους από τον σπόρο βαμβακιού μέχρι το ύφασμα, θα «αποκαλύπτουν» στους καταναλωτές περισσότερα από έξι εκατομμύρια μπλουζάκια, που θα παράγονται  εντός ακτίνας 250 χιλιομέτρων στην Ελλάδα αξιοποιώντας την τεχνολογία του blockchain.

Ο καταναλωτής, σκανάροντας με το κινητό του (QR reader) την ετικέτα στο ρούχο θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι το εκκοκκιστήριο και από το κλωστήριο μέχρι τη βιοτεχνία/βιομηχανία ρούχων κι έτσι να γνωρίζει την «ιστορία» του ρούχου που επιλέγει. 

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «από το σπόρο στο ρούχο» (Seed 2 Sew) που έχει αναλάβει η εταιρεία BASF Agricultural Solutions και η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θράκη όπου μαζί με τη Λάρισα, στα πλαίσια του προγράμματος Certified Sustainable FiberMax® (CSF), καλλιεργείται το συγκεκριμένο βαμβάκι από 5 παραγωγούς, οι οποίοι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις από τη μία, από την άλλη, όμως, υποστηρίζονται από γεωπόνους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και απολαμβάνουν υψηλότερη τιμή για το προϊόν τους.

Ρούχα - βαμβάκι

Το βαμβάκι εκκοκκίζεται στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και γίνεται νήμα στα Κλωστήρια Θράκης, στην Κομοτηνή και ακολούθως μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ύφασμα και τελικά ρούχο από την εταιρεία Athos Pallas. Ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία γίνεται εντός ζώνης 250 χιλιομέτρων ώστε να μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα, να είναι δηλαδή το ρούχο οικολογικότερο.

Επίδειξη μόδας σε χωράφι – Σε πρώτη φάση θα παραχθούν 5.000 μπάλες βαμβακιού

Τα πρώτα ρούχα που έχουν παραχθεί πιλοτικά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας παρουσιάστηκαν χθες σε επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε σε καλλιέργειες βαμβακιού στην Κομοτηνή. Στη νέα σεζόν που έχει ξεκινήσει ήδη στο βαμβάκι κι έως την ερχόμενη άνοιξη υπολογίζεται να παραχθούν με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές πάνω από πέντε χιλιάδες μπάλες βαμβάκι που μπορούν να γίνουν περισσότερα από έξι εκατομμύρια μπλουζάκια ή άλλα ρούχα, με βάση τις ανάγκες της αγοράς– όλα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain. 

Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ που έχει στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού βαμβακιού υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από μεγάλα brands της μόδας κι εφ’ όσον το ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε πράξη, τότε στόχος είναι η παραγωγή να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τη νέα χρονιά.

Μέσω της συνεργασίας ανοίγονται νέοι δρόμοι για το ελληνικό βαμβάκι

«Ξεκινάμε αυτό το ποιοτικό project με στόχο να αναδείξουμε το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι» δήλωσε η διευθύντρια μάρκετινγκ της BASF Ελλάς, κ. Μαριάννα Βρεττού.

Ρούχα - βαμβάκι
Ρούχα – βαμβάκι

«Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Ανοίγουμε μαζί με τους εταίρους μας – κι αυτό είναι το νόημα, η συνεργασία – νέους δρόμους για το βαμβάκι και στόχος μας είναι να ενταχθούν στην πρωτοβουλία όσο το δυνατόν περισσότεροι, ιδιαίτερα brands της μόδας που θα ενδιαφερθούν για το ελληνικό βαμβάκι και την ιχνηλασιμότητα», όπως ανέφερε.

«Από τότε που ξεκινήσαμε να προμηθευόμαστε βαμβάκι CSF, έχουμε προωθήσει το ελληνικό premium βαμβάκι, που παράγεται με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και είναι ανιχνεύσιμο. Η ανταπόκριση ήταν φανταστική, αυξάνοντας την ποιότητα, αλλά και τον αριθμό των εμπορικών σημάτων μόδας, που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα. Οι πιστοποιήσεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένα blockchain που προμηθεύει βαμβάκι θα οδηγήσει την εμπιστοσύνη σε άλλο επίπεδο», τόνισε  από την πλευρά της η Υπεύθυνη Πωλήσεων της Athos Pallas, κ. Μαρία Καραμπά.

«Είναι σημαντικό να δημιουργούμε μια αμοιβαία κερδοφόρα συνθήκη για όλους τους εταίρους μας στην αλυσίδα αξίας», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», κ. Εμμανουέλα Κουρούδη.

«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς και η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την επιχείρησή μας», πρόσθεσε.

Νέα τεχνολογία για χαμηλότερη χρήση ενέργειας κατά 99,95%

Μέχρι τώρα η ιχνηλασιμότητα εντός της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού συνήθως περιοριζόταν στα στάδια από την εκκόκκιση έως το τελικό ύφασμα. Οι παραγωγοί λόγω έλλειψης εφαρμογών, υποδομών και τεχνολογίας δεν συμμετείχαν στην καταγραφή, γεγονός που δημιουργούσε κενό στην πληροφόρηση στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας.

Η πλατφόρμα blockchain, που ανέπτυξε η BASF Agricultural Solutions με τη Bext 360, εταιρεία παροχής του κατάλληλου λογισμικού για την καταγραφή της βιωσιμότητας σε αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστά δυνατή την ιχνηλάτηση βαμβακιού που παράγεται με βιώσιμο τρόπο από το σπόρο μέχρι το ρούχο. Στην πλατφόρμα blockchain χρησιμοποιείται η τεχνολογία Hyperledger για  μεγαλύτερη ευελιξία στα πληροφοριακά συστήματα και χαμηλότερη χρήση ενέργειας κατά  99,95% σε σύγκριση με τα προηγούμενα δίκτυα blockchain. 

Στόχος της BASF μετά απ’ αυτό το πρώτο ορόσημο είναι να συνεχίσει να εργάζεται στο blockchain, διασφαλίζοντας ότι τα σημεία δεδομένων καλύπτονται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής, καθώς επίσης, θα συνεχίσει να διερευνά τις πτυχές της δημιουργίας tokens που είναι διαθέσιμα σε κάθε πλατφόρμα blockchain. Πρόκειται για ένα σύστημα επιβράβευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιστάθμιση και/ή την εισαγωγή εκπομπών άνθρακα στην αλυσίδα αξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ