Αρχική » Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει

από Κώστας Χατζηαντωνίου

του Κώστα Χατζηαντωνίου

Σήμερα τα 110 χρόνια της ελευθερίας της. Ελευθερίας την οποία χρωστάει στην Επανάσταση του 1909, στην στρατηγική σκέψη του Ελευθερίου Βενιζέλου που επέβαλε την συμμετοχή της Ελλάδας στην Βαλκανική Συμμαχία (κάτι που δεν ήταν διόλου αυτονόητο), και κυρίως στις αμέτρητες θυσίες που προηγήθηκαν ώστε ο ελληνισμός της πόλης να φθάσει το 1912 στην εκπλήρωση του ονείρου του. Αυτές τις θυσίες αναδεικνύει το βιβλίο «Λησμονημένη Εθνοκάθαρση», όπου με αδιαμφισβήτητα στοιχεία παρουσιάζεται το μαρτύριο του ελληνικού πληθυσμού της πόλης κατά την επανάσταση του 1821.

Μια εθνοκάθαρση που δεν ήταν περιστασιακό ατύχημα σε μια τάχα ανεκτική αυτοκρατορία, αλλά συνειδητή και πάγια πολιτική επιλογή, επαναλαμβανόμενη σταθερά και προγραμματικά όποτε αναπτύσσονταν ο ελληνισμός μιας περιοχής και “απειλούσε”, ακόμη και ειρηνικά, ακόμη και υπόδουλος, την εξουσία της κατακτητικής ορδής.

Ας μνημονεύσουμε λοιπόν σήμερα όλους εκείνους που, ενάντια στην δημογραφική μηχανική των Οθωμανών, ενάντια στις σφαγές και τους εξανδραποδισμούς και ενάντια στις φθηνές σκοπιμότητες της λήθης, μαρτύρησαν κι έγιναν ματωμένες σκιές για να ψιθυρίζουν από τον Πύργο του Αίματος ως την Καμάρα κι από το Καπάνι ως τα Κάστρα, αυτό που ήταν και θα είναι πάντα η ψυχή τούτης της πόλης.

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Βασιλειος 26 Οκτωβρίου 2022 - 10:43

Χρονια Πολλα στην Θεσσαλονικη μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ