Καθώς οι ήττες διαδέχονται η μία την άλλη στα πολεμικά πεδία της Ουκρανίας, στο εσωτερικό του ρωσικού καθεστώτος, οι σκληροπυρηνικοί Πριγκοζίν και Καντίροφ ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο σπέρνοντας το φόβο στις τάξεις των ελίτ. Ιδού τι μεταδίδει το ειδησεογραφικό τμήμα του Bloomberg (8/11/2022).
Φωτογραφία: Ο ιδρυτής του ιδιωτικού στρατού της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκοζίν
Η άνοδος των απροκάλυπτα σκληροπυρηνικών στο Κρεμλίνο ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ακολουθήσει τις εκκλήσεις τους για όξυνση της εξωτερικής αντιπαράθεσης και της εσωτερικής καταστολής.
Ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία καθώς παράγοντες που κάποτε θεωρούνταν περιθωριακοί, όπως ο Γεβγκένι Πριγκοζίν, γνωστός για την εταιρεία μισθοφόρων Wagner και τη στρατολόγηση κρατουμένων σε φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, έχουν μεταβληθει στις κατ’ εξοχήν δημόσιες φιγούρες που υποστηρίζουν την προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώσει την πολεμική του εκστρατεία.
Οι δημόσιες εκκλήσεις του Πριγκοζίν για «επείγουσες σταλινικές διώξεις» κατά των μεγαλοεπιχειρηματιών που δεν είναι αρκετά ενθουσιώδεις με την υποστήριξη της πολεμικής εκστρατείας έχουν οδηγήσει ορισμένους πλούσιους Ρώσους να φοβούνται για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους, είπαν. Οι ανοιχτές επιθέσεις του Πριγκόζιν εναντίον κορυφαίων στρατιωτικών διοικητών -μερικοί από τους οποίους απομακρύνθηκαν στη συνέχεια- και του εξέχοντος συμμάχου του Πούτιν που είναι κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, έχουν εντείνει την ανησυχία εντός της γραφειοκρατίας για την απροθυμία ή την ανικανότητα του Κρεμλίνου να την υπερασπιστεί.
Με τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου να περιγράφουν τώρα την εισβολή στην Ουκρανία ως «λαϊκό πόλεμο», κάτι που παραπέμπει στη ρητορική του Ιωσήφ Στάλιν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φωνές εκ των έσω φοβούνται πως οι εκκαθαρίσεις και οι αυθαίρετες συλλήψεις που χαρακτήρισαν τη σταλινική περίοδο ίσως να μην είναι μακριά. Εν μέσω της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων, οι αξιωματούχοι ρωτούσαν κρυφά ο ένας τον άλλον αν τα μέλη των οικογενειών τους ήταν ασφαλή, ανησυχώντας μήπως μαθευτεί ότι είχαν στείλει στο εξωτερικό τα παιδιά τους που ήταν σε στρατεύσιμη ηλικία.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση με μια στρατιωτική δικτατορία, αλλά χωρίς το στρατιωτικό πραξικόπημα που συνήθως προηγείται. Το κυρίαρχο συναίσθημα τώρα είναι ο φόβος, λένε οι ειδικοί. Όλοι όσοι μίλησαν για τη συγγραφή του άρθρου μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενοι τον κίνδυνο αντιποίνων.
Η εντεινόμενη ανησυχία μέχρις στιγμής δεν έχει φτάσει να οδηγήσει στην έκφραση μιας εσωτερικής αμφισβήτησης της εντεινόμενης κλιμάκωσης που επιχειρεί ο Πούτιν. Πολλοί στην ηγεσία υποστηρίζουν αυτό που βλέπουν ως έναν υπαρξιακό αγώνα για το μέλλον της Ρωσίας και δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να ενισχύουν την πίεση μέχρι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να υποχωρήσουν. Μερικοί αξιωματούχοι που κάποτε θεωρούνταν σχετικά φιλελεύθεροι, όπως ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου, έχουν μεταβληθεί σε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του πολέμου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η επιστράτευση έχει τελειώσει, τουλάχιστον προς το παρόν, πολλοί στην επιχειρηματική και γραφειοκρατική ελίτ ανησυχούν ότι η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας απλώς επιταχύνεται. Η ειδική επιτροπή κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και αξιωματούχων ασφαλείας που συνέστησε ο Πούτιν για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και του στρατού έχει συγκριθεί με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Στάλιν.
«Το κράτος έχει χάσει το μονοπώλιο της νομιμοποιημένης βίας και έχουν εμφανιστεί νέοι φορείς αυτού του πρώην μονοπωλίου», δήλωσε η Εκατερίνα Σούλμαν, πολιτική επιστήμονας που εγκατέλειψε τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. «Είναι περίεργο που ο Πούτιν το ενθαρρύνει αυτό».
Σχεδόν εννέα μήνες συγκρούσεων, έχουν ισχυροποιήσει την άποψη πολλών στελεχών της επιχειρηματικής και της οικονομικής ελίτ ότι η εισβολή του Πούτιν ήταν ένα καταστροφικό λάθος που θα καταδικάσει την χώρα σε απομόνωση και αδυναμία. Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, πολλοί αντιτίθενται σιωπηλά στην εκστρατεία, αλλά είναι πολύ τρομοκρατημένοι για να μιλήσουν, σύμφωνα με άτομα από το περιβάλλον της ηγεσίας. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπάθησαν να μείνουν έξω από την πολιτική, ελπίζοντας να διατηρήσουν την εύνοια του Κρεμλίνου ώστε να παραμείνουν τα εργοστάσια σε λειτουργία. Μόνο λίγοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν επικρίνει ανοιχτά τον πόλεμο.
Ο Πούτιν δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί σε επιθετικούς παίκτες όπως ο Πριγκόζιν και ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, που έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να πολεμήσουν, δεδομένης της κακής απόδοσης μέχρι στιγμής του τακτικού στρατού της Ρωσίας [ ] . Και οι δύο άνδρες έχουν βαριά οπλισμένες δυνάμεις πιστές σε αυτούς.
«Ο Prigozhin συμπεριφέρεται σαν μια παράλληλη κυβέρνηση», δήλωσε ο Αντρέι Κοσέλνικοφ του Carnegie Endowment for International Peace. «Μπορεί να είναι σε θέση να παλέψει για την εξουσία, αν όχι υπό τον Πούτιν, τότε μετά από αυτόν».
Γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» για την σταδιοδρομία του στις επιχειρήσεις εστίασης της γενέτειρας του προέδρου, Αγίας Πετρούπολης, και για τις συμβάσεις τροφοδοσίας του Κρεμλίνου, ο 61χρονος Πριγκοζίν έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για μια σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και της αποστολής μισθοφόρων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ τον έβαλε στον κατάλογο καταζητούμενων το 2021, για τις απόπειρές του να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.
Ενώ εδώ και πολλά χρόνια ο Πριγκοζίν υποβάθμιζε τις σχέσεις του με τον ιδιωτικό στρατό της Wagner, στα τέλη Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε δημοσίως ότι ήταν εκείνος που τον ίδρυσε το 2014. Στις 4 Νοεμβρίου, εγκαινίασε έναν ουρανοξύστη από γυαλί και χάλυβα στην Αγία Πετρούπολη που ονομάζεται Wagner Center. Αυτή την εβδομάδα, παραδέχθηκε σαρκαστικά τον ρόλο του στην ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί.
Εμφανίστηκε σε βίντεο που διέρρευσαν από φυλακές ανά τη Ρωσία, όπου υποσχέθηκε στους κρατούμενους την ευκαιρία πρόωρης αποφυλάκισης, αν υπογράψουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και αντέξουν έξι μήνες στο μέτωπο. Ταυτόχρονα, προειδοποιούσε ότι θα εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες για εάν λιποτακτήσουν ή προσπαθήσουν να παραδοθούν στον εχθρό. Το γραφείο Τύπου του Πριγκοζίν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ίδιος που εμφανίζεται στα βίντεο, αλλά δήλωσε ότι το πρόσωπο σε αυτά «έχει τρομακτικές ομοιότητες» με τον ίδιο.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι η Βάγκνερ σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρα εκπαίδευσης για «πολιτοφυλακές» σε παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη. Οι μαχητές θα προέρχονται από «τοπικές επιχειρήσεις», οι οποίες θα στείλουν το ένα τέταρτο του δυναμικού τους στα «χαρακώματα», ανέφερε σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο Telegram, υποσχόμενος να χρηματοδοτήσει ο ίδιος τις προετοιμασίες.
Ο Πριγκοζίν νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέθεσε μια σπάνια καταγγελία στους εισαγγελείς εναντίον του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, ενός συμμάχου του Πούτιν και μακροχρόνιου αντίπαλου του ίδιου. Η δημόσια σιωπή του Κρεμλίνου για την υπόθεση έχει σοκάρει τους ειδικούς.
Ο Πριγκόζιν έχει εμφανιστεί φορώντας το μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσίας, την υψηλότερη τιμή της χώρας, αλλά το πόσο συχνά συναντιούνται με τον Πούτιν παραμένει ασαφές. Ορισμένοι γνώστες του Κρεμλίνου είπαν ότι ο Πριγκόζιν συναντάται τώρα με τον πρόεδρο πιο συχνά από ό,τι πριν, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν συμμετέχει στην μικρή ομάδα των σκληροπυρηνικών, που περιτριγυρίζουν τον Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές φήμες για τον Πριγκόζιν. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τις σχολιάσουμε».
Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι δεν μιλάει με τον Πούτιν. Θεωρείται σύμμαχος του νέου διοικητή που τοποθέτησε ο Πούτιν για να διευθύνει την επιχείρηση στην Ουκρανία τον Οκτώβριο, του Σεργκέι Σουροβίνκιν, γνωστού για τις αιμοσταγείς πρακτικές που εφάρμοσε στη Συρία, όπου ο στρατός πολεμούσε πλάι πλάι με τα στρατεύματα της Βάγκνερ.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ο Πριγκόζιν μίλησε απευθείας στον Πούτιν για τον πόλεμο, αντικρούοντας τις αντίθετες αναφορές του στρατού, σύμφωνα με την Washington Post.
Ο Πριγκόζιν έχει συμμαχήσει με τον Καντίροφ, τον Τσετσένο ηγέτη, με τους δύο κατά καιρούς να αμφισβητούν τις ικανότητες της στρατιωτικής ηγεσίας, ειδικά όταν οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν σημαντικά εδάφη τον Σεπτέμβριο.
Μετάφραση: ροή ardin-rixi.gr