Της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα
Τα ψέματα κάποτε τελειώνουν και όλοι βρίσκονται απέναντι στη σκληρή αλήθεια, αργά ή γρήγορα. Το μεταναστευτικό μνημόνιο Μηταράκη – Γιόχανσον, που πρώτη η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβρη του 2020, προέβλεπε για τη Λέσβο μία υπερδομή για περισσότερους από 5.000 ατόμων.
Όλο το διάστημα που πέρασε ο μηχανισμός της προπαγάνδας επιχείρησε να πείσει ότι δεν ήταν έτσι. Ότι θα είναι λιγότεροι από 3.000 αυτοί που θα φιλοξενούνται. Τα ίδια ψέματα είπαν και για τα άλλα νησιά και τον Έβρο.
Για την υπερδομή όμως των 5.000+, ήταν αναγκαίο να γίνει “διαβούλευση” για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Ακόμη και αυτή τελικά “έμπαζε” από παντού. Ήταν εμφανές ότι ήταν κατά παραγγελία αλλά παράλληλα επιβεβαίωνε τα τερατώδη μεγέθη της Υπερδομής στη Λέσβο.
Αντί για 3.000 πληθυσμό έχει 5000+(δεν υπάρχει ταβάνι), είναι εντός δασικής έκτασης χωρίς να μπορούν να παρθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας με ότι αυτό σημαίνει για όλο το νησί της Λέσβου, επιβαρύνει δυσμενώς το περιβάλλον…. και πλήθος άλλων στοιχείων που αναφέρονται σε λεπτομερές υπόμνημα που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση του δήμου Αν.Λέσβου. Καμία έννοια λοιπόν του Υπουργείου Μεταναστευτικής ούτε και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υπερδομή να είναι και όπου να είναι!
Αναγκάστηκαν μέχρι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανατ. Λέσβου που είχαν ψηφίσει υπέρ της Υπερδομής στις 2-4-2021 να διαφοροποιηθούν και να την καταψηφίσουν μαζί με τους υπόλοιπους Δημοτικούς συμβούλους που είχαν επισημάνει έγκαιρα για τις δυσμενέστατες συνέπειες.
Ψηφίστηκε λοιπόν από όλους το πολύ τεκμηριωμένο υπόμνημα παρατηρήσεων – αντιρρήσεων που είχε φέρει προς ψήφιση η αντιπολίτευση και που κατέληγε: “Άρα η παρούσα ΜΠΕ εκτός από τεχνικά ανεπαρκής όπως τεκμηριώθηκε στο παρόν υπόμνημα, είναι και ετεροχρονισμένη (πρώτα ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής και κατόπιν ήλθε η ΜΠΕ προς έγκριση ενώ ο νόμος αναφέρει ρητώς το αντίθετο). Επομένως η έγκριση της θα ήταν πράξη παράνομη. Παράνομη είναι και η κατασκευή της δομής στη Βάστρια Λέσβου και η ακύρωση της εξυπηρετεί το έννομο συμφέρον των κατοίκων της Λέσβου και αναμένεται από το ΣΤΕ στο πλαίσιο της υφιστάμενης προσφυγής” .
Ανοίγει έτσι ο δρόμος καταγγελίας του Μεταναστευτικού μνημονίου Μηταράκη – Γιόχανσον προς την Ε.Ε., διότι η Ε.Ε. είναι αυτή που χρηματοδοτεί ένα παράνομο έργο που έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.
Βέβαια οι “μετανιωμένοι” δημοτικοί σύμβουλοι Λέσβου που πίστεψαν τον κ. Μηταράκη, τώρα αντιλαμβάνονται τις ολέθριες συνέπειες για τον τόπο τους, αφού έχει πάρει σχήμα το κατασκευαστικό τερατούργημα μεγέθους πόλεως που δημιουργείται εντός του δάσους.
Και στη Χίο, δύο χρόνια πριν, το δίδυμο Δημάρχου – Υπουργού (Κάρμαντζη – Μηταράκη) προσπάθησε να φτιάξει αντίστοιχο τερατούργημα. Ζήτησε μάλιστα και συνένοχους φέρνοντας προς έγκριση ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για κατασκευή Υπερδομής στην περιοχή Μπαμπακιές Χίου. Έπεισε μόνο 13. Ευτυχώς! Οι υπόλοιποι 29 είπαν συντριπτικό ΟΧΙ. Έχοντας υπόψη την δυσμενή θέση που βρίσκεται η Λέσβος σήμερα, μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι το τότε ψήφισμα “έσωσε”, μέχρι στιγμής, το νησί της Χίου.
Ένας τόπος τίποτα δεν μπορεί να προσδοκά, όταν το μέλλον του και η ιστορία του γράφεται από “μετανιωμένους”. Αντιθέτως, οφείλει να συντάσσεται με αυτούς που τις κρίσιμες ώρες έβαλαν υπεράνω όλων το νησί τους, αψηφώντας κομματικές, παραταξιακές και προσωπικές φιλοδοξίες.
* Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ