Αρχική » Νέα κυκλοφορία: Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Θεωρία – Εφαρμογή)

Νέα κυκλοφορία: Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Θεωρία – Εφαρμογή)

από Άρδην - Ρήξη

Τίτλος: Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Θεωρία – Εφαρμογή)

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Κριτσίκης

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

ISBN: 978-960-427-239-6

Η εργασία αυτή έχει ως αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Προσεγγίζεται η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, εξετάζεται πώς ο θεσμός αυτός, ως μορφή οικονομικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση απέναντι στα προβλήματα και την κρίση που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων σήμερα.
Προσδιορίζεται ειδικότερα η εμφάνιση και τα αίτια του συνεταιρισμού στην Ευρώπη. Αναπτύσσονται οι βασικές θεωρίες του συνεταιρισμού και καταγράφονται οι πρόδρομοι του σύγχρονου συνεταιρισμού, οι ιδέες τους και η εμφάνιση των πρώτων συνεταιριστικών ομάδων στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αναλύονται οι σχέσεις του συνεταιριστικού δικαίου με την οικονομία, προσδιορίζονται οι διαστάσεις και οι συνέπειες του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης ως οικονομικού φαινομένου και η αλληλεπίδρασή του με τον συνεταιρισμό.
Εν συνεχεία ερευνάται η σχέση του συνεταιριστικού δικαίου με την πολιτική. Για τον σκοπό αυτό εκτίθενται ενδεικτικά αποσπάσματα από Πρακτικά Βουλής και Αιτιολογικές Εκθέσεις. Επιχειρείται ο προσδιορισμός της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας σύμφωνα με τον νόμο 4430/2016, οι μορφές και οι εκφάνσεις της, καθώς και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η κοινωνική οικονομία με τη θέσπιση του ως άνω νόμου. Προσεγγίζεται, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο το συνεταιριστικό δίκαιο εκφράζει τις ιδεολογικές αρχές και αξίες της έννοιας του συνεταιρισμού, ενώ προσδιορίζεται η συνεταιριστική ταυτότητα, οι συνεταιριστικές αρχές και αξίες, και το πώς αυτές ενσαρκώνονται στο θεσμικό πλαίσιο.
Όσον αφορά στο νομικό μέρος της παρούσας, προσεγγίζεται η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ως αντικείμενο δικαίου. Αναλύονται οι πηγές του συνεταιριστικού δικαίου, ενώ ανιχνεύεται η εφαρμογή του νόμου μέσα από μια εμπειρική έρευνα, που αποδεικνύει τη δυναμική του θεσμού. Τέλος, επιχειρείται ένα γενικό συμπέρασμα για τον ρόλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στη σημερινή εποχή της κρίσης της παγκοσμιοποίησης.

Ο Αλέξανδρος Κριτσίκης γεννήθηκε το 1978 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φ.Σ. του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στην Ιστορία και τη Θεωρία Δικαίου (ΝΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ το 2022 εκπόνησε διδακτορική του διατριβή στη ΝΣ του ΔΠΘ με αντικείμενο τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Αρθρογραφεί τακτικά σε επιστημονικά – νομικά και εν γένει περιοδικά και ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και το www.lastpoint.gr. Ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής στις εκλογές του 2014 και διετέλεσε αντιπρόεδρος νέων και ασκούμενων δικηγόρων Πειραιά το διάστημα 2012-2014. Δικηγορεί σε Πειραιά και Σαλαμίνα και είναι πατέρας ενός παιδιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ