Αρχική » Άλλαξε η Ζωή; Όχι.

Άλλαξε η Ζωή; Όχι.

από Γιάννης Ξένος

του Γιάννη Ξένου

Στην προεκλογική περίοδο είδαµε µια εντελώς διαφορετική Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεχώς χαµογελούσε, είχε χιούµορ και έστελνε καρδούλες στους ψηφοφόρους. Είναι τέτοια η αλλαγή που µας µπαίνουν υποψίες ότι την έχει αναλάβει και αυτή ο επικοινωνιολόγος-µάγος της ΝΔ, Σταν Γκρίνµπεργκ. Τέρµα η Ζωή του αντιµνηµονίου, που  ξιφουλκούσε κατά των πολιτικών δυνάµεων που µας έφεραν τα µνηµόνια. Η κριτική της πια στρέφεται στα δύο κοινοβουλευτικά κόµµατα της αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25, που δεν κατόρθωσαν να υπερασπιστούν τα λαϊκά συµφέροντα.

Η Κωνσταντοπούλου επένδυσε πολύ στην επικοινωνία, αλλά και τα ΜΜΕ τής έδωσαν απλόχερα βήµα να ξεδιπλώσει τη νέα της επικοινωνιακή στρατηγική. Τα φιλοκυβερνητικά Μέσα τής έδωσαν τη δυνατότητα να πλασάρει µια νέα εκδοχή της και είχε αποτέλεσµα, για λίγες χιλιάδες ψήφους δεν εξασφάλισε το 3%.

Η δύναµη της Ζ. Κωνσταντοπούλου επικεντρώνεται κυρίως στα µεγάλα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε δύο νοµούς Μαγνησία – Αχαΐα και δύο νησιά, Κέρκυρα και Κεφαλλονιά. Ιδιαίτερη µνεία πρέπει να κάνουµε για τα υψηλά ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας στις λεγόµενες λαϊκές γειτονιές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Στον Δυτικό Τοµέα Αθηνών (Περιστέρι, Αιγάλεω, Ίλιον κ.λπ.) έφτασε το 4%, στην Α΄ Θεσσαλονίκης 4,5% (στους δήµους Νεάπολης και Ευόσµου – Κορδελιού ξεπέρασε το 5%), στη Β΄ Πειραιώς 4,2% (στον δήµο Περάµατος κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά, 5,4%). Είναι οι περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε δραµατική πτώση, στον Δυτικό Τοµέα Αθηνών πτώση 16 µονάδες, στη Β΄ Πειραιώς πτώση 17,5 µονάδες κ.λπ. Οι ψηφοφόροι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν κυρίως στη ΝΔ (+7,25% Β΄ Πειραιώς και +4,77% Δυτικού Τοµέα Αθηνών, αλλά και -1,37% στην Α΄ Θεσσαλονίκης), αλλά ένα µέρος πήγε στην Πλεύση Ελευθερίας. Ένα µέρος από τα αριστερά λαϊκά στρώµατα που θέλησαν να τιµωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καλύπτονταν από τις παλαβοµάρες του Βαρουφάκη, αλλά δεν ήθελαν και να στραφούν στην ΝΔ, προτίµησαν την Πλεύση. Αλλά γιατί την προτίµησαν;

Σίγουρα δεν την προτίµησαν για το πρόγραµµά της και τους παντελώς άγνωστους υποψήφιούς της. Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της Πλεύσης Ελευθερίας διαπιστώνουµε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόγραµµα, ούτε καν καταστατικό. Περιορίζεται σε µια γενικόλογη σύντοµη διακήρυξη συνθηµατολογικού τύπου. Δεν υπάρχουν θέσεις για τα εθνικά θέµατα, για την οικονοµία, για το πώς θα καταπολεµηθούν οι κοινωνικές ανισότητες, την παιδεία, το δηµογραφικό κ.λπ. Η Πλεύση Ελευθερίας αρκείται σε ευχολόγια σαν το παρακάτω, που µας φέρνουν στο µυαλό µικρή αριστερή φοιτητική παράταξη: «…Έναν αγώνα που ξέρουµε ότι ο µόνος τρόπος για να κερδηθεί είναι να δοθεί µε όλες µας τις δυνάµεις, µε ανιδιοτέλεια, µε την επιµονή, το πείσµα, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση,  που διαπνέουν όσους κι όσες αγωνίζονται για όλους κι όχι για τους λίγους ή για τους εαυτούς τους. Όσους κι όσες αγωνίζονται για όνειρα, αξίες, ιδανικά, για τα δικαιώµατα όλων και πρώτα απ’ όλους των πιο αδικηµένων και όχι για επί µέρους συµφέροντα ή κυνικές επιδιώξεις».

Για τους υποψηφίους της Πλεύσης είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που έφτιαξε το luben για την κα Κοντογιάννη που πρώτευσε στη Μαγνησία. Στο απλό ερώτηµα δηµοσιογράφου τοπικού καναλιού τι περιλαµβάνει το πρόγραµµα της Πλεύσης Ελευθερίας για τη Μαγνησία η υποψήφια µπλόκαρε και δεν ήξερε τι να απαντήσει, γιατί απλά δεν υπάρχει πρόγραµµα, ούτε η ίδια είχε τη στοιχειώδη πολιτική συγκρότηση να πει δυο-τρεις κοινοτοπίες.

Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανιζόταν στις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις να ανεβάζει επιπλέον τα ποσοστά, αφού πατούσε στο 5% και έδειχνε προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση, εκμεταλλευόμενη την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, ο πραγματικός εαυτός της Κωνσταντοπούλου δεν επιτρέπει στο αερόστατο – κόμμα να φτάσει όσο ψηλά θα μπορούσε. Οι μεταφορές υποψηφίων σε εκλογικές περιφέρειες που πιθανότατα εκλέξει βουλευτές, η εκπαραθύρωση άλλων και η είσοδος στις λίστες του συντρόφου της, που στις προηγούμενες εκλογές δεν συμμετείχε, ψαλιδίζουν τα φτερά του κόμματος. Αλλά αυτή είναι η Ζωή και θέλησε να το υπενθυμίσει σε όσους, αφελώς, πήραν πολύ στα σοβαρά τις καρδούλες και το μειλίχιο ύφος.  

Παρόλα αυτά,  δίχως πρόγραµµα και με μια κοινοβουλευτική ομάδα ορισμένη από την αρχηγό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιστρέφει στη Βουλή για να κάνει δύσκολη τη ζωή των συναδέλφων της µε την σχολαστικότητά της, τον αυταρχισµό και την τυπολατρίας της. Η ήττα που βιώνει η αριστερά από την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει για καιρό απόνερα.    

   

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ