Μια μικρή επισκόπηση στην φορολογία στην βαλκανικών κρατών της Ε.Ε., της Κύπρου αλλά και της «φίλης» εσχάτως Τουρκίας!\
Του Παναγιώτη Α. Καυγά*
Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για την περίφημη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα, όπως σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, οριζόντια. Μία τακτική που αποφέρει κάποιους καρπούς βραχυπρόθεσμα, συντηρεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζει συλλήβδην τους πολίτες ως παραβάτες και σίγουρα για πολλοστή φορά καταδεικνύει την αδυναμία και ανικανότητα της κυβέρνησης, (όπως και πλείστες άλλες κυβερνήσεις προγενέστερα), να διαχειριστούν τα δημοσιονομικά με σύνεση και αποτελεσματικότητα.
Ας δούμε τα φορολογικά συστήματα κάποιων Βαλκανικών κρατών που είναι στην Ε.Ε., της Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας. Οι χώρες αυτές με τις φορολογικές πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έκαναν απογείωσαν τα φορολογικά τους έσοδα και έδωσαν μία χροιά φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό τους.
Θα αναφέρουμε τα κυρίως φορολογικά πρότυπα, που αφορούν τον κύριο όγκο των φυσικών και νομικών προσώπων και όχι τις διάφορες τροποποιήσεις και παραλλαγές που είναι προσαρμοσμένες σε ειδικές ομάδες όπως ΑΜΕΑ, πολύ μικρές παραμεθόριες οικονομικές μονάδες κ.ο.κ.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Φόρος Εταιρειών 16%
Φόρος μερισμάτων 8%
Προκαταβολή φόρου και Τέλος επιτηδεύματος, μηδέν
Φ.Π.Α. 5% – 9% – 19% (και είδη με μηδενικό συντελεστή)
Οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000€ μπορούν να επιλέξουν φορολογία επί των εσόδων κλιμακωτά 1% ή 3% ανάλογα με τα έσοδα τους.
Αυξημένα κίνητρα για τις ξένες επενδύσεις. (Ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ξεπερνά τις 8.000).
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Φόρος εισοδήματος 10%
Φόρος Μερισμάτων 5% και τέλος
Φ.Π.Α. 20% (και είδη με μηδενικό συντελεστή)
Αυξημένα κίνητρα για τις ξένες επενδύσεις. (Περίπου 18.500 είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που μετακόμισαν στην Βουλγαρία).
ΚΥΠΡΟΣ
Αφορολόγητο έως 19.500€ και μετά κλιμακωτά ο φόρος εισοδήματος από 20%-35% για τα φυσικά πρόσωπα
Για τα νομικά πρόσωπα Φόρος εισοδήματος 12,50%
Φόρος μερισμάτων και τόκων μηδέν
Φ.Π.Α. 5% – 9% – 19% (και είδη με απαλλαγή)
Στην Κύπρο έχουν «μεταναστεύσει φορολογικά» πολλοί Έλληνες επιστήμονες, που στην Ελλάδα η ατομική επιχείρηση ήταν φορολογικά ασύμφορη και ίδρυσαν στην Κύπρο μία μονοπρόσωπη Ltd, λύνοντας ή αντιμετωπίζοντας με επάρκεια, το πρόβλημα τους.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φόρος εισοδήματος Φ.Π. απαλλαγή μέχρι 13.000 try και μετά κλίμακα με συντελεστές 20% – 27% – 35%
Φόρος εισοδήματος Ν.Π. 20%
Φόρος μερισμάτων και τόκων 15%
Φ.Π.Α. 10% κ 20% και είδη με απαλλαγή
Κίνητρα ξένων επενδύσεων: (σχεδόν 200 είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις)
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ
• απαλλαγή από δασμούς
• Εξαίρεση RUSF
• εταιρική φορολογική υποστήριξη
• υποστήριξη για εργοδοτικά τμήματα των ασφαλίστρων κοινωνικής ασφάλισης
• κατανομή γης
• υποστήριξη ενδιαφέροντος
• Επιστροφή ΦΠΑ
• υποστήριξη για φόρους εισοδήματος μισθού (μόνο για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή 6)
• υποστήριξη για μερίδια μισθών των ασφαλίστρων κοινωνικής ασφάλισης (μόνο για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή 6)
Η περιοχή 6, το υποανάπτυκτο τμήμα της γείτονος χώρας, είναι όπως έδιναν στην Ελλάδα κίνητρα για την Θράκη και με το τέλος της δέσμευσης έφυγαν οι περισσότερες επιχειρήσεις για τις άλλες βαλκανικές χώρες!!! Στην Τουρκία όμως είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο για την αποχώρηση.
Στην Ελλάδα μας, των υψηλών έμμεσων φόρων, της εκβιαστικής προκαταβολής φόρου, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, του χαμηλού για τους μισθωτούς ή μηδενικού για τους επιτηδευματίες αφορολόγητου εισοδήματος, της γραφειοκρατικής αγκύλωσης και της γάγγραινας που θέλει να ονομάζεται ελληνική δικαιοσύνη όποιος επιχειρεί πολλές φορές νιώθει βλαξ ή ήρωας. Δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως και σε όλα τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια η φορολογική συνείδηση ταυτίζεται άμεσα με την ανταποδοτικότητα των φόρων, την γρήγορη διεκπεραίωση, χωρίς το ελληνικό γρηγορόσημο, την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη των χρηματοοικονομικών και εργοδοτικών διαφορών, την εμπέδωση της αντίληψης ότι το κράτος λειτουργεί. Λειτουργεί με τις όποιες παραφωνίες του αλλά είναι εδώ για όλους το ίδιο. Ένα κράτος που εγκαλείται από την Ε.Ε. για την απόπειρά του να καταργήσει τα μετρητά νομίζοντας, οι άεργοι εν πολλοίς πολιτικοί μας, ότι δίνοντας απεριόριστη ισχύ στις τράπεζες θα ελέγξουν την φοροδιαφυγή.
Πολλά μαζεύονται πάλι στην χώρα και να δούμε Quis custodiet ipsos custodes (Decimus Junius Juvenalis).
*Λογιστής – Φοροτεχνικός
1 ΣΧΟΛΙΟ
Όταν το 2022 η καταναλωτική δαπάνη ήταν διπλάσια από τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν χρειάζεται και διδακτορικό στην μακροοικονομία για να δεις προς τα που θα έπρεπε να κατευθυνθούν τα όποια μέτρα. Όλοι αυτοί, όταν ήταν αντιπολίτευση, ξιφουλκούσαν ενάντια στα τεκμήρια και σήμερα επιβάλλουν κεφαλικό φόρο!