Αρχική » “Ήθελαν φασισμό, τον απέκτησαν”

“Ήθελαν φασισμό, τον απέκτησαν”

από Άρδην - Ρήξη

O Ρώσος αντικαθεστωτικός Όλεγκ Ορλόφ καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση για ένα αντιπολεμικό και αντιπουτινικό κείμενο

του Nicolas Monnet

Το περιφερειακό δικαστήριο Γκολοβίνσκι της Μόσχας δίκασε τον Ολέγκ Ορλόφ σε δεύτερο βαθμό για “κατ’ εξακολούθηση δυσφήμιση” του ρωσικού στρατού (άρθρο 280.3 του ρωσικού ποινικού κώδικα), για το αντιπολεμικό άρθρο του με τίτλο “Ήθελαν φασισμό. Τον απέκτησαν”, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022.

Τον Οκτώβριο του 2023, αυτός ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Memorial στη Ρωσία τιμωρήθηκε σε πρώτο βαθμό με πρόστιμο 150.000 ρούβλια (1.500 ευρώ). Όμως η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης, βλέποντας στην υπόθεση “λόγους ιδεολογικής εχθρότητας και μίσους”.

Το Μεμόριαλ τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης που του απένειμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και του απονεμήθηκε επίσης το Νόμπελ Ειρήνης το 2022. Μαζί με τον Λευκορώσο αντιπολιτευόμενο Ales Bialiatski και το Ουκρανικό Κέντρο για τις Ελευθερίες, η οργάνωση ξεχώρισε για την προώθηση του δικαιώματος άσκησης κριτικής στους κυβερνώντες και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και για τις προσπάθειές της να καταγράψει εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση της εξουσίας. Διαλύθηκε στις αρχές του 2022 από τα ρωσικά δικαστήρια.

“Η δίκη του Κάφκα”

Ο Όλεγκ Ορλόφ αρνήθηκε να λάβει ενεργό μέρος σε αυτή τη νέα δίκη, η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο, χαρακτηρίζοντάς την ως αθέμιτη. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, περιορίστηκε στο να διαβάζει επιδεικτικά το μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα “Η δίκη”.

Στις 27 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο καταδίκασε τον 70χρονο αντιφρονούντα σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών σε σωφρονιστική αποικία, αναφέρει το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona.

Την άνοιξη του 2023 ξεκίνησε ποινική έρευνα εναντίον του Oleg Orlov μετά τη δημοσίευση του προαναφερθέντος άρθρου στα γαλλικά από το Mediapart τον Νοέμβριο του 2022. Ο Ορλόφ δημοσίευσε τη ρωσική μετάφραση στον λογαριασμό του στο Facebook

“Ο αιματηρός πόλεμος που εξαπέλυσε το καθεστώς Πούτιν στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τη μαζική δολοφονία των κατοίκων και την καταστροφή των υποδομών, της οικονομίας και του πολιτισμού αυτής της υπέροχης χώρας. Δεν είναι μόνο η καταστροφή των θεμελίων του διεθνούς δικαίου. Είναι επίσης ένα πλήγμα για το μέλλον της Ρωσίας”, γράφει ο Orlov στο επίμαχο άρθρο.

“Με μια λέξη, ήθελαν τον φασισμό. Και τον απέκτησαν. Η χώρα, η οποία πριν από τριάντα χρόνια απομακρύνθηκε από τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, επέστρεψε στον ολοκληρωτισμό, αλλά πλέον τον φασιστικό”.

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ