Ο Πάβελ Ντούροφ, ο ιδρυτής της Telegram, προσήχθη από τη γαλλική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου, 24 Αυγούστου, στο αεροδρόμιο Le Bourget της Γαλλίας, όπου έφτασε με το ιδιωτικό του τζετ
Από την ιστοσελίδα ww3.gr
Οι γαλλικές αρχές προσήγαγαν χθες τον 39χρονο Ρώσο δισεκατομμυριούχο (που έχει και γαλλική υπηκοότητα), δημιουργό του μέσσεντζερ Telegram Πάβελ Ντούροφ. Σήμερα ο δισεκατομμυριούχος αναμένεται να παρουσιαστεί ενόψει των αρχών. Οι κατηγορίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει αφορούν στο γεγονός ότι εγκληματικές οργανώσεις, τρομοκράτες, καρτέλ ναρκωτικών κ.λπ. χρησιμοποιούν το Telegram για τις δραστηριότητές τους και ο Ντούροφ δεν διευκολύνει την πρόσβαση στις διωκτικές αρχές προκειμένου αυτά τα εγκληματικά δίκτυα να εξαρθρωθούν.
Απ΄ότι λένε διάφορες πηγές, το κατά πόσο σκληρή αντιμετώπιση θα έχει από τις δικαστικές αρχές ο Ντούροφ θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συνεργασίας τους με τις αρχές. Μέχρι στιγμής ο Ίλον Μασκ απαίτησε να ελευθερώσουν τον Ντούροφ ενώ υπήρχαν αντιδράσεις από τη Μόσχα και από τον προπαγανδιστή του Τραμπ, Τάκερ Κάρλσον.
Η πλευρά του Ντούροφ έχει πει αρκετές φορές στο παρελθόν -προκειμένου να δικαιολογηθεί- ότι δεν δίνει πρόσβαση ούτε στη ρωσική FSB στα στοιχεία των μυστικών συνομιλιών στο Telegram, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Telegram bot (αυτόματο σύστημα) της «έξυπνης ψηφοφορίας» του εκλιπόντος Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι είχε μπλοκαριστεί από τον Ντούροφ κατόπιν απαίτησης του Κρεμλίνου.
Το χρονικό της σύλληψης
Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι TF1, ο Ντούροφ εισήλθε στη χώρα από το Αζερμπαϊτζάν – μαζί του ήταν μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων και ένας σωματοφύλακας. Ο Ντούροφ αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον ανακριτή τις επόμενες ώρες μετά την προσαγωγή του. Έχει ενδιαφέρον ότι την ίδια περίοδο με τον Ντούροφ στο Μπακού βρισκόταν και ο Ρώσος δικτάτορας Πούτιν και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να υπήρξε συνάντηση μεταξύ τους.
Ο Ντούροφ είναι ύποπτος για υποβοήθηση και υποκίνηση εγκληματιών μέσω Telegram. Ο Πάβελ Ντούροφ είχε κηρυχθεί καταζητούμενος στη Γαλλία πριν από λίγο καιρό, αναφέρει το TF1 ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης αντίστοιχης έρευνας.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο λόγος του εντάλματος ήταν η άρνηση του Ντούροφ να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές της χώρας, καθώς και η έλλειψη επαρκούς ελέγχου του περιεχομένου στο Telegram. Ο Ντούροφ αναφέρεται ως ύποπτος για συνέργεια σε παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον messenger – συγκεκριμένα, διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατία, διανομή παιδικής πορνογραφίας, απάτη και μια σειρά από άλλους τομείς εγκληματικότητας.
«Επέτρεψε τη διάπραξη αμέτρητων εγκλημάτων και αδικημάτων στην πλατφόρμα του και δεν έκανε τίποτα για να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα», δήλωσε η πηγή στο TF1.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή του τηλεοπτικού σταθμού, η υπόθεση κατά του Ντούροφ έχει διάφορους στόχους – να επηρεάσει τους εγκληματίες που οργανώνουν δράσεις στο Telegram, καθώς και να οδηγήσει σε αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με την κρυπτογραφημένη ανταλλαγή μηνυμάτων από υπόπτους για τρομοκρατία. Ο Ντούροφ έχει επανειλημμένα επικριθεί στην ΕΕ για την άρνησή του να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών στον τομέα αυτό.
Ο Ντούροφ έχει γαλλική υπηκοότητα, την οποία απέκτησε το 2021. Οι λόγοι για την πολιτογράφησή του δεν έχουν αναφερθεί. Σύμφωνα με το TF1, ο Ντούροφ απέφευγε να ταξιδεύει στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια ακριβώς λόγω του φόβου πιθανής δίωξης σε χώρες όπου οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αξιώσεις κατά του Telegram.
Με φόντο τη σύλληψη του Ντούροφ, η ισοτιμία του κρυπτονομίσματος TON έπεσε. Το κρυπτονόμισμα Toncoin, το οποίο χρησιμοποιείται στο Telegram ως εσωτερικό μέσο πληρωμής, άρχισε να χάνει γρήγορα την αξία του μετά τις αναφορές σχετικά με τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ. Μέχρι τις 0.20 ώρα Μόσχας, το TON διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο OKX σε τιμή έξι δολαρίων – η ισοτιμία του κρυπτονομίσματος έπεσε κατά τουλάχιστον 15%.