Δύο περιοχές της Ελλάδας στις πιο «υπερτουριστικές» του κόσμου – Αλλά όχι αυτές που περιμέναμε
Ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη στην επίμαχη λίστα του Money Transfers – Ποιοι ελληνικοί προορισμοί υποφέρουν πιο πολύ από τον υπερτουρισμό.
Από την huffingtonpost.gr
Πρόσφατη μελέτη του Money Transfers ανέδειξε τους προορισμούς εκείνους ‘του κόσμου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Ψηλά στη λίστα εμφανίζονται και δύο περιοχές της Ελλάδας – αλλά όχι αυτές που θα περίμενε να διαβάσει κάποιος.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης για κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 118 τουρίστες, ενώ 8 εκατομμύρια ταξιδιώτες επισκέπτονται το Μαϊάμι ετησίως.
Ομολογουμένως τα timelines στα social media, γεμάτα με προορισμούς που πρέπει να επισκεφτείτε, φθηνές πτήσεις και άμεσα διαθέσιμα καταλύματα, οδηγούν σε πόλεις που «βουλιάζουν» από κόσμο. Ο υπερτουρισμός έχει οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε περιβαλλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μη αναστρέψιμες ζημιές σε ιστορικά ορόσημα και ένταση στις τοπικές κοινωνίες.
Τα απόνερα του προβλήματος φαίνεται ότι βιώνουν πολύ πιο έντονα δύο περιοχές της χώρας μας. Κι ενώ θα περιμέναμε στην επίμαχη λίστα να βρούμε τη Μύκονο, τη Σαντορίνη ή την Πάρο, σύμφωνα με το Money Transfers οι ελληνικοί προορισμοί που υποφέρουν περισσότερο είναι το Ηράκλειο της Κρήτης και η Ρόδος.
«Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μπορεί να μην είναι το πρώτο μέρος που σκέφτονται οι άνθρωποι όταν σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν εμβληματικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Αθήνα και η Μύκονος, αλλά η πόλη εξακολουθεί να υποδέχεται περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» σημειώνεται.
«Οι ντόπιοι πρέπει να μοιραστούν την ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους με τα μεγάλα πλήθη που κατεβαίνουν στην πόλη – περίπου 22 τουρίστες ανά κάτοικο. Ενώ η Κρήτη δεν έχει τα ίδια προβλήματα υπερτουρισμού με άλλα μέρη, η εφαρμογή ενός σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα, όπως το αυξημένο κόστος διαβίωσης» προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης.
Αναφορικά με τη Ρόδο σημειώνουν: «Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και οικονομικά νησιά της Ελλάδας. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τις όμορφες παραλίες της. Ωστόσο, ετησίως οι τουρίστες υπερτερούν των ντόπιων σε αναλογία 20,3 προς 1. Παρά τα οικονομικά οφέλη, ο υπερτουρισμός έχει καταπονήσει τις υποδομές, τα αξιοθέατα ασφυκτιούν από κόσμο και το κόστος της στέγασης έχει αυξηθεί».
Η λίστα με τις 10 «υπερτουριστικές» πόλεις του κόσμου
1.Πουκέτ (Ταϊλάνδη) – 118,5 τουρίστες ανά κάτοικο
2.Πατάγια (Ταϊλάνδη) – 98,7 τουρίστες ανά κάτοικο
3.Κράμπι (Ταϊλάνδη) – 72,2 τουρίστες ανά κάτοικο
4.Μούγλα (Τουρκία) – 40,2 τουρίστες ανά κάτοικο
5.Χουργκάντα (Αίγυπτος) – 28,6 τουρίστες ανά κάτοικο
6.Μακάου (Κίνα) – 26,9 τουρίστες ανά κάτοικο
7.Ηράκλειο (Ελλάδα) – 22 τουρίστες ανά κάτοικο
8.Βενετία (Ιταλία) – 21,3 τουρίστες ανά κάτοικο
9.Ρόδος (Ελλάδα) – 20,3 τουρίστες ανά κάτοικο
10.Μαϊάμι (ΗΠΑ) – 18,6 τουρίστες ανά κάτοικο