ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΡΘΡΟ- Σε μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, περισσότερες από 160 προσωπικότητες της Ουκρανίας καλούν τον κόσμο να μην ακολουθήσει τη λάθος προσέγγιση για τον τερματισμό του «μεγάλου πολέμου» του Πούτιν.
Το έτος 2025 φέρνει πολλές αβεβαιότητες, αλλά και πολλές ελπίδες για την Ουκρανία και την Ευρώπη, καθώς προσπαθούμε να βρούμε μια πραγματική λύση σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα: πώς να τερματίσουμε τον Μεγάλο Πόλεμο. Ως δημόσια πρόσωπα και διανοούμενοι από την Ουκρανία, απευθυνόμαστε στους παγκόσμιους ηγέτες και στη διεθνή κοινότητα, για να μοιραστούμε τις απόψεις μας σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις και προσδοκίες.
Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να τονίσουμε ότι, σε αυτόν τον πόλεμο, η απόκτηση νέων εδαφών δεν είναι ο κύριος στόχος της Ρωσίας. Η Ρωσία διαθέτει ήδη τεράστια εδάφη εντελώς ανεκμετάλλευτα, και όταν καταλαμβάνει νέα, τα παραμελεί συστηματικά.
Ομοίως, ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι η ανάκτηση του ελέγχου της Ουκρανίας. Αυτός είναι μόνο ένας ενδιάμεσος στόχος. Ο απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι να ανατρέψει την ισχύουσα διεθνή τάξη πραγμάτων. Θέλει να ανακτήσει την ιδιότητά της ως υπερδύναμη ώστε να είναι ελεύθερη να ενεργεί αυθαίρετα και σύμφωνα με το δίκαιο του ισχυροτέρου, να επιτίθεται στους γείτονές της, να παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών, να διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες και να υποστηρίζει αυταρχικά καθεστώτα και παράνομες ένοπλες ομάδες σε όλο τον κόσμο.
Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί κάποιο μεμονωμένο συμβάν, ή μια ιδιοτροπία του Πούτιν, ή μια προσωρινή απόκλιση από την «κανονικότητα». Είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από τρία χρόνια, ο Πούτιν απηύθυνε τελεσίγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους στην Ευρώπη, ζητώντας επιστροφή στην κατάσταση του 1997 [δηλ. πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης – Σ.τ.Σ] . Η Ουκρανία, εξ αιτίας της ιστορίας και της γεωγραφίας της, έχει γίνει ένας νέος στόχος με σκοπό την υλοποίηση αυτού του σχεδίου εκδίκησης.
Υπονόμευση του παγκόσμιου εμπορίου
Για την ίδια την Ουκρανία, αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακός. Είναι ένας πόλεμος για την επιβίωση του έθνους, της κοινωνίας και του κράτους της Ουκρανίας. Το ουκρανικό και το ρωσικό πολιτικό όραμα, το ένα δημοκρατικό και το άλλο αυταρχικό-ιμπεριαλιστικό, είναι αμοιβαία αποκλειόμενα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε παύση της σύγκρουσης σε μια συγκεκριμένη οριοθέτηση δεν θα οδηγήσει σε χαλάρωση των εντάσεων ή στην εδραίωση μιας βιώσιμης ειρήνης.
Για τη Ρωσία, μια τέτοια παύση θα σηματοδοτήσει πάνω απ’ όλα την αδυναμία της Δύσης και θα ενθαρρύνει νέες επιθέσεις και νέους πολέμους στους οποίους θα χυθεί τελικά το αίμα Ευρωπαίων και Αμερικανών. Μια βιώσιμη ειρήνη θα έρθει μόνο αν, με την από κοινού πίεση της Ουκρανίας και των συμμάχων της, η Ρωσία αντιμετωπίσει μια συστημική κρίση και την ήττα του καθεστώτος Πούτιν. Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι τυραννίες είναι εύθραυστες.
Αυτός ο πόλεμος δεν περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία, και το «ουκρανικό ζήτημα» δεν μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά στο πλαίσιο των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων. Αν οι παγκόσμιοι ηγέτες απαιτήσουν από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να της παράσχουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας, θα οδηγήσουν στην ήττα της Ουκρανίας, ήττα που θα πείσει την Κίνα και άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις ότι μπορούν να αρπάξουν ό,τι θέλουν. Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα θα εμφανιστούν σε διάφορα θερμά σημεία. Η πειρατεία, ο αποκλεισμός των εμπορικών δρόμων, οι επιθέσεις στα συστήματα πληροφοριών και στις παγκόσμιες επικοινωνίες θα οδηγήσουν στην υπονόμευση του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι προγενέστερες προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων θα ακυρωθούν. Η επιρροή των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι μυστικές επιχειρήσεις και οι παρεμβάσεις στις εκλογές των δημοκρατικών χωρών θα υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη. Και η πιθανή κατάρρευση της Ουκρανίας θα δημιουργήσει ένα μαζικό κύμα προσφύγων, επιτρέποντας στον Πούτιν να προχωρήσει προς τη Δύση.
Η αυταπάτη της ειρήνης
Αντιθέτως, η ουσιαστική ανάσχεση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα του δημοκρατικού κόσμου. Μια ήττα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας θα αποκαθιστούσε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες και στην αλληλεξάρτηση των υπεύθυνων κρατών. Η ασφάλεια του παγκόσμιου εμπορίου, της πυρηνικής ενέργειας και των τροφίμων θα ενισχυόταν. Τρομοκρατικά καθεστώτα και οργανώσεις θα έχαναν τη ρωσική υποστήριξη και θα αποδυναμώνονταν.
Σήμερα, η Ουκρανία προσφέρει στον δημοκρατικό κόσμο χρόνο για να ενωθεί και να ενισχυθεί. Αλλά ο χρόνος αυτός δεν είναι απεριόριστος. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την ειρήνη, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να περάσουν στην επίθεση. Η Ουκρανία και ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος μπορούν είτε ενωμένοι να νικήσουν, είτε να εγκαταλείψουν και να χάσουν όλοι μαζί. Στο παρελθόν, η αυταπάτη της ειρήνης με τίμημα την ατίμωση οδήγησε στον πόλεμο. Η δύναμη μιας δημοκρατίας έγκειται στο να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η Ουκρανία, επίσης, αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται ακολουθώντας τον δρόμο της δημοκρατίας, μέσα από δοκιμασίες και λάθη. Πληρώνει ένα υπέρογκο τίμημα γι’ αυτό.
Ο καθένας από εμάς έχει συγγενείς και φίλους που έχουν χάσει την περιουσία τους, την υγεία τους ή ακόμα και τη ζωή τους. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι το κόστος του πολέμου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν οι σύμμαχοί μας αφεθούν να παρασυρθούν από την ψευδαίσθηση του τερματισμού του πολέμου, χωρίς να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό και καλούμε τους εταίρους μας να βρουν έναν τρόπο όχι να κατευνάσουν τον επιτιθέμενο, αλλά να νικήσουμε ενωμένοι. Το κακό δεν μπορεί να κατευνασθεί. Πρέπει να ηττηθεί και να τιμωρηθεί, αν θέλουμε να υπάρξει ένα μέλλον ειρήνης στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κατάλογος υπογραφών
Alim Aliev, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου, ιδρυτής του πολιτιστικού προγράμματος «Crimean Fig».
Kostyantyn Batozskyy, πολιτικός αναλυτής
Yaryna Boychuk, γενική διευθύντρια, Σχολή Επιχειρήσεων UCU
Mykhailo Honchar, πρόεδρος της CGS Strategy XXI, αρχισυντάκτης του Black Sea Security Journal
Hanna Hopko, Δίκτυο ANTS, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (2014-2019)
Volodymyr Horbach, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου για τον μετασχηματισμό της Βόρειας Ευρασίας
Yaroslav Hrytsak, Καθηγητής, Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας
Ihor Koliushko, Κέντρο για την Πολιτική και Νομική Μεταρρύθμιση, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, πρώην μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου
Serhii Koshman, ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών
Oleksii Kovzhun, αναλυτής μέσων ενημέρωσης και πολιτικός σύμβουλος
Nataliia Kryvda, PhD, καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου, διευθύντρια του Ουκρανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος
Oleksandr Novikov, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς (2020-2024), υποστηρικτής του συστήματος ακεραιότητας και ανθρωποκεντρικής διαχείρισης OKR
Olesia Ostrovska-Liuta, διευθύντρια του Εθνικού Συγκροτήματος Μουσείων Τέχνης και Πολιτισμού «Mystetskyi Arsenal»
Bohdan Pankevych, συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ουκρανικού Κόμματος της Γαλικίας
Oleksiy Panych, καθηγητής φιλοσοφίας, Ουκρανικό Ευαγγελικό Θεολογικό Σεμινάριο
Valerii Pekar, αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημιακών εμπορικών σχολών στην Ακαδημία Mohyla του Κιέβου και στα πανεπιστήμια UCU, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Décolonisation
Roman Rak, επικεφαλής ερευνητής στο Frontier Institute, αρχισυντάκτης του NZL Media (TUM)
Yaroslav Rushchyshyn, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου
Olena Sotnyk, δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιο πρόσωπο, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (8η σύγκλιση)
Taras Stetskiv, πολιτικός και δημόσιο πρόσωπο, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (1η, 4η και 6η κλήση)
Oleksandr Sushko, εκτελεστικός διευθυντής, Διεθνές Ίδρυμα Αναγέννησης
Victoria Voytsitska, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (8η σύγκλιση), μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, διευθύντρια της ICUV
Mykola Vyhovskyy, πολιτικός ακτιβιστής
Yaroslav Yurchyshyn, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της επιτροπής για την ελευθερία της έκφρασης
Olga Aivazovska, πρόεδρος του δικτύου πολιτών OPORA
Andrii Dligach, διδάκτωρ οικονομικών, ιδρυτής της ομάδας Advanter, Ίδρυμα Kyiv Foresight Foundation
Orest Drul, Συντάκτης
Δρ Oksana Gudzovata, καθηγήτρια στο UCU Business School
Yevhen Hlibovytsky, Διευθύνων Σύμβουλος του Frontier Institute
Valeriia Kozlova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, UCU Business School
Myroslav Marynovych, πρώην κρατούμενος συνείδησης (1977-1987)
Oleksandra Matviichuk, δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών
Sofiya Opatska, ιδρυτική κοσμήτορας του UCU Business School
Svyatoslav Pavlyuk, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης ενεργειακά αποδοτικών πόλεων της Ουκρανίας
Roman Romanov, διευθυντής του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, Διεθνές Ίδρυμα Αναγέννησης
Vitalii Rudenky, διευθυντής έρευνας και ανάλυσης, Transformation Communication Activity
Igor Semyvolos, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Μελετών Μέσης Ανατολής
Andriy Zagorodnyuk, Πρόεδρος του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών
Dmytro Zolotukhin, Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός για την πολιτική πληροφόρησης (2017-2019), ιδρυτής της ΜΚΟ Institute for the Post–Information Society
Oleksandr Yabchanka, αξιωματικός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γιατρός, λέκτορας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας
Yuri Andrukhovych, συγγραφέας
Viktoriia Antonenko, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ ArcUA, αρχισυντάκτρια του Arc.UA
Roman Bezsmertny, πολιτικός, διπλωμάτης, έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης
Martina Boguslavets, επικεφαλής του κέντρου καταπολέμησης της διαφθοράς MEZHA
Serhii Bolhov, επικεφαλής του ουκρανικού αναλυτικού κέντρου U8 NGO
Hanna Bondarenko, επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας εθελοντισμού, μέλος του Συμβουλίου για θέματα νεολαίας υπό τον Πρόεδρο της Ουκρανίας
Kateryna Botanova, πολιτιστική ερευνήτρια, συντηρήτρια, επικεφαλής ανάλυσης στο Frontier Institute (Ουκρανία)
Yehor Brailian, Υποψήφιος Ιστορικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Ινστιτούτο Αεροπορίας του Κιέβου, Αναλυτής, Detector Media
Stepan Burban (Palindrom), καλλιτέχνης, μουσικός
Δρ Yevhen Bystrytsky , επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας, Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας
Sofia Cheliak, Διευθύντρια προγράμματος του Διεθνούς Φόρουμ Βιβλίου του Λβιβ, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, μέλος της PEN Ουκρανίας.
Yehor Cherniev, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Δρ Roman Chmelyk, διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου του Λβιβ.
Refat Chubarov, πρόεδρος του Μετζλίς του λαού των Τατάρων της Κριμαίας
Oleksandr Chudnovets, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στρατιωτικής Ιστορικής Εταιρείας του Κιέβου
Orysia Demska, καθηγήτρια, Εθνική Ακαδημία SSU
Larysa Denysenko, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συντάκτρια
Taras Dobko, Πρύτανης του Ουκρανικού Καθολικού Πανεπιστημίου
Petro Dolhanov, ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεθόδων Διδασκαλίας, Περιφερειακό Ινστιτούτο Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών του Rivne
Oleg Dubish, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολωνο-Ουκρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Εταιρικής Σχέσης Πολωνίας-Ουκρανίας:
Vladimir Dubrovskiy, επικεφαλής οικονομολόγος στο CASE Ukraine
Dmytro Durnyev, δημοσιογράφος
Oleksandra Dvoretska, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδρύτρια του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κριμαίας Deistviye (Δράση)
Uliana Dzhurlaik, αρχιτέκτονας, ακτιβίστρια, συνιδρύτρια του «Save Kvity Ukrainy».
Sergiy Filimonov, ιδρυτής του κινήματος Gonor, διοικητής του τάγματος Da Vinci Wolves, λοχαγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Leonid Finberg, Διευθυντής του Ιουδαϊκού Κέντρου, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ακαδημίας Mohyla του Κιέβου.
Oksana Forostyna, συντάκτρια γνώμης, Ukraina Moderna
Alyona Franchuk, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Ανάπτυξης του Lviv της Ουκρανικής Ακαδημίας Ηγεσίας
Vladyslav Greziev, Ιδρυτής, πλατφόρμα προσλήψεων Lobby X, ΜΚΟ Zminotvortsi
Iurii Gudymenko, βετεράνος πολέμου, πολιτικός και ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα
Myroslav Hai, πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Myr & Ko, αξιωματικός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Serhii Haidaichuk, πρόεδρος του CEO Club Ukraine
Olena Halushka, συνιδρύτρια του Διεθνούς Κέντρου για την Ουκρανική Νίκη
Oleksiy Haran, καθηγητής, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ακαδημίας Mohyla του Κιέβου
Ulana Holovatch, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ουκρανικό Καθολικό Πανεπιστήμιο
Yurij Holovatch, καθηγητής, Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας
Olena Honcharuk, Υπεύθυνη Πολιτισμού, Δημιουργική Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Oleksandr Dovzhenko – Ουκρανική Ταινιοθήκη
Bohdan Hud, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivan Franko του Λβιβ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας
Serhii Husak, ανθυπολοχαγός της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος, μουσικός (Nitso Potvorno)
Said Ismahilov, ανθυπολοχαγόςτων ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρώην μουφτής των μουσουλμάνων της Ουκρανίας
Daria Kaleniuk, Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς
Zoya Kazanzhy, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Vakhtang Kebuladze, φιλόσοφος, συγγραφέας, μεταφραστής
Roman Kechur, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας
Svitlana Khyliuk, Διευθύντρια της Νομικής Σχολής του Ουκρανικού Καθολικού Πανεπιστημίου
Andrii Klymenko, ομάδα παρακολούθησης του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Ευξείνου Πόντου
Εμπειρογνώμων και δημοσιογράφος της Κριμαίας, αρχισυντάκτης του BlackSeaNews, επικεφαλής της Ομάδας Παρακολούθησης του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Ευξείνου Πόντου
Natalia Klymovska, Αντιπρύτανης Ανάπτυξης και Επικοινωνίας στο Ουκρανικό Καθολικό Πανεπιστήμιο.
Ivanna Klympush-Tsintsadze, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, πρόεδρος της επιτροπής για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Mykola Kniazhytskyi, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου
Olena Kondratiuk, Αντιπρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου
George (Iurii) Kovalenko, Πρύτανης του Ανοικτού Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, Αρχιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Vsevolod Kozhemyako, εθελοντής στις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, ιδιοκτήτης του ομίλου Agrotrade, επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στο Χάρκοβο
Roman Kravets, δημοσιογράφος
Mykhailo Krikunov, διδάκτωρ , κοσμήτορας της Σχολής Επιχειρήσεων του Κιέβου
Αντισυνταγματάρχης Bohdan “Tavr” Krotevych, Αρχηγός του Επιτελείου της 12ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων Azov της Ουκρανικής Εθνοφρουράς
Viktor Kruglov, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ουκρανικής Ένωσης Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Διευθύνων Σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Ranok
Kyrylo Kryvolap, διευθύνων σύμβουλος, Civitta Ukraine- διευθυντής του Κέντρου για την οικονομική ανάκαμψη
Volodymyr Kurennoy, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (5η, 7η, 8η σύγκλιση)
Ulyana Kyrchiv, ιστορικός
Serhiy Kvit, πρόεδρος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ακαδημίας Mohyla στο Κίεβο
Kostiantyn Kvurt, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Internews Ukraine».
Bogdan Logvynenko, ιδρυτής της Ukraїner
Danylo Lubkivsky, διευθυντής του Φόρουμ Ασφαλείας του Κιέβου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας (2014).
Oleksandr Lysenko, καθηγητής, Ινστιτούτο Ουκρανικής Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας (NASU).
Taras Lyuty, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Mohyla της Εθνικής Ακαδημίας του Κιέβου
Ksenia Maryniak, C. Tran., αρχισυντάκτρια, ICSU
Juliy Morozov, συνιδρυτής της ΜΚΟ «Ένωση Υπεύθυνων Πολιτών» και του χώρου στρατιωτικής και πολιτικής ανάκαμψης HART
Sevgil Musaieva, αρχισυντάκτης της Ukrainska Pravda (Ουκρανική Αλήθεια)
Oleksii Mushak, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (2014-2019), οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (2019-2020)
Nataliya Mykolska, εκτελεστική διευθύντρια της Diia.City United (ένωση εταιρειών τεχνολογίας), μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ukrhydroenergo», οραματίστρια, εμπειρογνώμων σε θέματα στρατηγικού μετασχηματισμού και παγκοσμιοποίησης, εμπορική αντιπρόσωπος της Ουκρανίας – αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας (2015-2019).
Lyana Mytsko, πολιτιστική υπεύθυνη, επικεφαλής του δημοτικού κέντρου τέχνης του Λβιβ.
Max Nefyodov, συνιδρυτής της ΜΚΟ «Τεχνολογία της προόδου».
Volodymyr Ogrysko, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας (2007-2009), διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ρωσικών Σπουδών
Volodymyr Omelyan, ταγματάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υπουργός Υποδομών (2016-2019), πολιτικός
Oksana Ovsiiuk, αρχισυντάκτρια του ακαδημαϊκού ιστότοπου «Ukraina Moderna».
Tetiana Pechonchyk, επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ZMINA
Inna Pidluska, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Ιδρύματος Αναγέννησης
Viktoriya Podgorna, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Taras Prokopyshyn, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, The Ukrainians Media
Oleksandr Pronkevich, Επικεφαλής του Τμήματος Φιλολογίας του Ουκρανικού Καθολικού Πανεπιστημίου
Vadym Prystaiko, Διπλωμάτης, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας (2019-2020), αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, επικεφαλής της αποστολής στο ΝΑΤΟ
Serhiy Prytula, ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Serhiy Prytula
Victoria Ptashnyk, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (8η σύγκληση), μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Κιέβου
Oleh Romanchuk, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ουκρανίας
Oleksii Riabchyn, Αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ουκρανίας 2019-20, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (2014-19)
Olexander Samarskiy, Πρέσβης επί τιμή, Κέντρο Ρωσικών Σπουδών
Mariana Savka, συγγραφέας, αρχισυντάκτρια του εκδοτικού οίκου Old Lion
Mykhailo Savva, επικεφαλής της δημόσιας οργάνωσης «Sova Expert Group», διδάκτωρ πολιτικών επιστημών
Olexander Scherba, συγγραφέας, διπλωμάτης
Akhtem Seitablaiev, σκηνοθέτης κινηματογράφου
Konstantin Sigov, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ακαδημίας Mohyla του Κιέβου
Yevhen Sinkevych, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Czerkasy
Olga Shapoval, εκτελεστική διευθύντρια του Kharkiv IT Cluster, υπεύθυνη προγραμμάτων του φιλανθρωπικού ιδρύματος IT4Life
Yuri Shapoval, Καθηγητής, Διδάκτωρ Ιστορίας, Επικεφαλής του Κέντρου Ιστορικών Πολιτικών Σπουδών, Ινστιτούτο Πολιτικών και Εθνοτικών Σπουδών, Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας
Roman Sheremeta, καθηγητής Οικονομικών στο Case Western Reserve University, ιδρυτής του American University Kyiv
Dmytro Sherengovsky, Αντιπρύτανης για θέματα ευαισθητοποίησης, Ουκρανικό Καθολικό Πανεπιστήμιο
Iryna Shukhtuieva, κοινωνική ακτιβίστρια, επιμελήτρια καλλιτεχνικών προγραμμάτων
Grygorii Shverk, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (8η σύγκληση)
Ostap Slyvynsky, αναπληρωτής καθηγητής στο Ουκρανικό Καθολικό Πανεπιστήμιο, αντιπρόεδρος της PEN Ukraine
Oleksandr Solontay, επικεφαλής της ΜΚΟ Agency for Recovery and Development
Serhiy Sternenko, εθελοντής, πολιτικός ακτιβιστής
Yevhen Stepanenko, βετεράνος πολέμου, συγγραφέας, συγγραφέας του βιβλίου «Abc of war».
Roman Sulzhyk, πρώην JP Morgan, πρώην διευθυντής της Deutsche Bank
Ulana Suprun, υπουργός Υγείας της Ουκρανίας (2016-2019), αρχισυντάκτρια του περιοδικού The Black Sea Whale (Η φάλαινα της Μαύρης Θάλασσας)
Tetiana Sylina, αρχισυντάκτρια, διεθνές τμήμα, Mirror Weekly (ZN.UA)
Katya Taylor, επιμελήτρια, ιδρύτρια της ΜΚΟ Port of Culture
Olena Tregub, εκτελεστική διευθύντρια της ΜΚΟ Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς (NAKO)
Δρ Bohdan Ustymenko , διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας
Yan Valietov, συγγραφέας
Valeriy Veremchuk, συνιδρυτής της ΜΚΟ «Λαϊκή Αυτοάμυνα της Λβιβ», μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Λβιβ
Viktor Vovk, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (2014-2019), μέλος της PACE και της PA OSCE (2015-2019)
Taras Voznyak, γενικός διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Λβιβ
Yehor Vradii, αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου «Εβραϊκή μνήμη και το Ολοκαύτωμα στην Ουκρανία».
Hlib Vyshlinsky, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής Στρατηγικής
Oleh Yaskiv, εν ενεργεία αξιωματικός, καθηγητής φυσικής, κριτικός κινηματογράφου, καλλιτεχνικός διευθυντής και λέκτορας στο Ουκρανικό Καθολικό Πανεπιστήμιο
Andrii Yermolenko, καλλιτέχνης, σχεδιαστής, νικητής του βραβείου Shevchenko 2024, στρατιωτικός
Volodymyr Zabolotovskyy, διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος HELP HEROES OF UKRAINE
Agiya Zagrebelska, Διευθύντρια Στρατηγικής, Συμβούλιο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας
Oleksandr Zaitsev, καθηγητής του Ουκρανικού Καθολικού Πανεπιστημίου
Yevgeniy Zakharov, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευθυντής της ομάδας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Χάρκοβο
Αιδεσιμότατος Andriy Zelinskyy, SJ, στρατιωτικός ιερέας, συγγραφέας, συνιδρυτής της Ουκρανικής Ακαδημίας Ηγεσίας
Mykhailo Zhernakov, Διδάκτωρ Νομικής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος DEJURE
Josef Zissels, Ένωση Εβραϊκών Οργανώσεων και Κοινοτήτων της Ουκρανίας, ομάδα πρωτοβουλίας της 1ης Δεκεμβρίου