Νίκος Μολυβιάτη
Πολύ περισσότερο βέβαια, αν δει και συνυπολογίσει το μέγεθος του βιασμού της φύσης, η οποία έχει υποστεί τεράστια ζημιά, τόσο στο κατεχόμενο όσο και στο ελεύθερο τμήμα της μεγαλονήσου.
Στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά το βίαιο ξεριζωμό των 200.000 Ελληνοκυπρίων και τη συστηματική προσπάθεια (με τη μεταφορά εποίκων) αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, την καταστροφή των μνημείων και την αλλαγή τοπωνυμιών (σ.σ. είναι πρόσφατο το παράδειγμα της κλοπής και πώλησης στις ΗΠΑ των ψηφιδωτών της Κανακαρίας), έχουμε και μια σειρά άλλα προβλήματα. Το 20% των δασών έχει καταστραφεί για στρατιωτικούς σκοπούς και οι βιότοποι της χελώνας έγιναν τουριστικά καταλύματα.
Στο ελεύθερο τώρα τμήμα, η χωρίς μέτρο ανάπτυξης και το λεγόμενο οικονομικό “θαύμα”, με κύρια προτεραιότητα τον τουρισμό, είχε σαν αποτέλεσμα την αλλοτρίωση του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και την αλλοίωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Πολλές περιοχές έχουν περιφραχτεί από τουριστικά συγκροτήματα, καταστράφηκαν πάρκα, υπάρχει σε κάποια σημεία σημαντική θαλάσσια ρύπανση, εμφανίστηκε διάβρωση του εδάφους σε ορισμένες περιοχές και τόσο η πανίδα όσο και η χλωρίδα έχουν τραυματισθεί θανάσιμα. Είναι σαφές ότι τα οικολογικά προβλήματα του νησιού είναι ιδιαίτερα οξυμένα.
Η περιοχή του Ακάμα είναι η τελευταία ανέπαφη παραλιακή περιοχή της ελεύθερης Κύπρου. Υπάρχει μιας σπάνιας ομορφιάς εναλλαγή του τοπίου. Οροπέδια με πλούσια βλάστηση, μικρά ποτάμια, βαθιές κοιλάδες, εκπληκτικά φαράγγια, πανέμορφες παραλίες, σπηλιές και νησάκια. Η γεωμορφολογική τους εναλλαγή και το μικροκλίμα της περιοχής συντελούν στο να έχουμε ένα ενιαίο οικοσύστημα μοναδικής σημασίας για τη Μεσόγειο.
Η πλούσια χλωρίδα του περιλαμβάνει – εκτός από όλα τα γνωστά είδη της Μεσογείου – είκοσι δύο, τουλάχιστον, ενδημικά σπάνια φυτά, που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Alyssum akama-sicum, Bosea cypria, Salvia cypria, Ballotta integrifolia κ.ά. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία ορχιδέων(περίπου 14 είδη με τις μοναδικές Orchis ponctulata, Orchis laxiflora).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πανίδα του Ακάμα. Σπάνιες (αλλά και οι γνωστές Caretta-Caretta) χελώνες στις παραλίες της Λάρας, όπου επίσης συναντάμε το γύπα (griffon vulture), αλεπούδες, μεγάλη ποικιλία από πεταλούδες και ενδημικά είδη πουλιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, παλιότερα υπήρχαν αγριόχοιροι και φώκιες, που εξαφανίστηκαν λόγω κυνηγιού…
Η μοναδικότητα του Ακάμα απειλείται σήμερα και μάλιστα από πολλές πλευρές. Κατ’ αρχήν από τους Βρετανούς που διεξάγουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και βομβαρδισμούς και είναι μόνιμη απειλή για πυρκαγιά της δασικής έκτασης. Επίσης το κυνήγι, η ανεξέλεγκτη βόσκηση, η αμμοληψία και η λατόμευση καταστρέφουν σημαντικά την περιοχή.
Ο σοβαρότερος όμως κίνδυνος είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, έτσι τουλάχιστον που τον εννοούν τα μεγάλα συμφέροντα και έχουν πολλά δείγματα γραφής στη μεγαλόνησο.
Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, περιφράξεις παραλίων, διάνοιξη δρόμων και όλα τα συναφή. Μεγαλοεπιχειρηματίες μεθοδεύουν την ξενοδοχοποίηση της περιοχής και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο – αν το πετύχουν – το οικοσύστημα.
Κι όμως υπάρχει λύση
Η περιοχή θα σωθεί μόνο αν χαρακτηριστεί ΑΜΕΣΑ εθνικό πάρκο. Σήμερα στο εξωτερικό υπάρχουν τουλάχιστον 2.600 τέτοια πάρκα, προσφέροντας τη δυνατότητα για περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιολογική-βοτανολογική και ορυκτολογική έρευνα. Ο Ακάμας μπορεί να δεχτεί χιλιάδες τουρίστες σε μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Αυτό θα βοηθήσει να αναβιώσουν και τα παραμελημένα χωριά της περιοχής που μέρα με τη μέρα φθίνουν. Οικολόγοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής με μερική χρηματοδότηση απ’ την κυπριακή κυβέρνηση και την ΕΟΚ, ερευνούν την ανάπτυξη του οικοτουρισμού της περιοχής που ελπίζουμε τελικά να επιλεγεί σαν η μόνη λύση. Η περιοχή του Ακάμα αξίζει να σωθεί.
Είκοσι δύο χρόνια όμως τουρκικής κατοχής είναι κάτι παραπάνω από πρόκληση τη στιγμή που διάφοροι διεθνείς οργανισμοί παρεμβαίνουν για ψύλλου πήδημα, οι άλλες περιοχές; ορίζουν νέα σύνορα και ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις κατά το δοκούν. Απ’ την άποψη αυτή το κείμενο αυτό αποτελεί ελάχιστη προσφορά στο δοκιμαζόμενο λαό της μεγαλονήσου.