Αρχική » Όταν η διαταγή στο Ρούπελ ήταν «Ναι»

Όταν η διαταγή στο Ρούπελ ήταν «Ναι»

από Κώστας Χατζηαντωνίου

του Κώστα Χατζηαντωνίου

Η 13η Μαΐου 1916 είναι μια ημερομηνία που θα έπρεπε να θυμόμαστε, αν θέλαμε να κατανοήσουμε τον λεγόμενο «εθνικό διχασμό» αλλά και τη διαφορά πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας. Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Παραδόθηκε αμαχητί στο όνομα της «ουδετερότητας» (με διαταγή της αντιβενιζελικής κυβέρνησης των Αθηνών) σε μια γερμανική διμοιρία (και την ακολουθούσα βουλγαρική μεραρχία) το οχυρό Ρούπελ και άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας στους Βουλγάρους.

Δεν έχουν λείψει από τότε οι ανιστόρητοι και οι κουτοπόνηροι του αμετανόητου αντιβενιζελισμού που συνδέουν αυτό το στίγμα με την παρουσία της στρατιάς της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που η τελευταία (που δεν είχε προθέσεις οριστικής κατάκτησης, όπως οι Βούλγαροι) είχε έρθει με άδεια της προηγούμενης, νόμιμης ελληνικής κυβερνήσεως του Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ελληνοσερβική συνθήκη συμμαχίας η οποία προέβλεπε δύναμη 150.000 ανδρών στα ελληνοσερβικά σύνορα. Τη δύναμη αυτή, που αδυνατούσε να παράσχει η μαχόμενη κατά της Αυστρίας Σερβία, ανέλαβαν να προσφέρουν οι σύμμαχοι, ώστε να εισέλθει η Ελλάδα στον πόλεμο.

Και έπρεπε να εισέλθει διότι στην Ανατολή εξελισσόταν ήδη η γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού, ενώ από τον Μάιο του 1916 θα άρχιζε και η εθνοκάθαρση στην Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους. Αυτό το όνειδος ήρθε να ξεπλύνει το κίνημα της Εθνικής Αμύνης, χωρίς το οποίο η Μακεδονία θα είχε χαθεί διά παντός. Γι’ αυτό και το Κίνημα τούτο, είναι έως σήμερα καρφί στους οφθαλμούς των πολιτικών απογόνων όσων παρέδωσαν τη Μακεδονία πριν ολοκληρώσουν το εθνικόφρον έργο τους διαχειριζόμενοι οικτρά και τη μικρασιατική εκστρατεία.

Κι ύστερα; Ύστερα τα κρύψαμε όλα κάτω από το βολικό σχήμα του «εθνικού διχασμού», μιλώντας ευκαίρως- ακαίρως για προδοσίες, ξεχνώντας ωστόσο εκείνη, την πραγματική προδοσία της 13ης Μαΐου 1916.

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

πετρος 13 Μαΐου 2022 - 10:30

σωστα μονο που και οι βενιζελικοι ειναι υπευθυνοι για τον εθνικο διχασμο και ο Βενιζελος επραττε αντεθνικα σαν να ηταν πολυ Αγγλος παρα Ελληνας. Βενιζελικοι ,Βασιλικοι τα κανναν μπαχαλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φάνης Βορεινάκης 13 Μαΐου 2022 - 13:23

Πολύ ορθή παρουσίαση του θέματος. Όμως οι υπεύθυνοι της παράδοσης, δεν λογοδότησαν όπως οι αντίστοιχοι της Μικρασιατικής καταστροφής…….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 14 Μαΐου 2022 - 04:33

Στους υπεύθυνους της παράδοσης ο ελληνικός λαός ανέθεσε ξανά την εξουσία την 1-11-1920.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φάνης Βορεινάκης 15 Μαΐου 2022 - 20:27

Όχι ακριβώς, υπέρ του κόμματος των Φιλελευθέρων ψήφησέ το 50,3% ενώ η Ενωμένη Αντιπολίτευση έλαβε 49,3%. Ας όψονται τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα……

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 14 Μαΐου 2022 - 04:39

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άμεσοι πολιτικοί απόγονοι του αντιβενιζελισμού, η λαϊκιά Δεξιά των Κώστα Καραμανλή, Παυλόπουλου, Ρασπούτιν – Παπαγγελόπουλου, Καμμένου, της ψευδεπίγραφης εφημερίδας “Δημοκρατία” κτλ έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Πατριωτισμός της φανφάρας, κραυγές εναντίων των μπροδοτών και ταυτόχρονα δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ