Από το Ποντίκι
Το Δημόσιο προτίθεται να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση μεγαλύτερη των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση, από 75.000 έως 250.000 επιβάτες τον χρόνο.
Ο τελικός αριθμός των αεροδρομίων που θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση θα είναι από 13, το λιγότερο, έως 22, το περισσότερο, με τον τελικό αριθμό να προκύπτει ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει.
Για τα περιφερειακά αεροδρόμια (πλην του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης) πρόκειται να δημιουργηθούν δυο έως τρεις ομάδες αεροδρομίων με γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα παραχωρηθούν έπειτα από διαγωνισμό για διάστημα από 3 5 έως 50 χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια της σύμβασης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η παραχώρηση να είναι αποδοτική για τους επενδυτές χωρίς τα αεροδρόμια να γίνουν ακριβά για τους χρήστες.
Η περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας, όπου η μείωση του συμβατικού χρόνου εκτόξευσε τις χρεώσεις, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα, είναι άλλωστε εξόχως διδακτική. Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα, αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως κερδών και εσόδων.
Η ιδιοκτησία των αεροδρομίων θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου, το οποίο, μέσω της ΥΠΑ, θα ασκεί τον έλεγχο προκειμένου, μεταξύ άλλων, και οι χρεώσεις να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, αφού μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων φτάνει στη χώρα η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών.
Κατά… ομάδες
Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν υψηλές χρεώσεις στα τέλη θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος dual – till, με βάση την οποία πρόκειται να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους ειδικά για τα αεροπορικά έσοδα του παραχωρησιούχου. Σε περίπτωση που το επιτρεπόμενο περιθώριο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χρεώσεων των αντίστοιχων αεροδρομίων, τότε θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω.
Τα αεροδρόμια που σχεδιάζεται να αποκρατικοποιηθούν είναι τα εξής:
♦ Μεγάλα: Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κως, Κέρκυρα και Χανιά, τα οποία έχουν επιβατική κίνηση που συνολικά ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια τον χρόνο.
♦ Μεσαία: Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα. Για το 2013 τα αεροδρόμια αυτά αναμένεται ότι θα έχουν συνολική κίνηση περίπου 4 εκατομμυρίων επιβατών.
♦ Μικρά: Σκιάθος, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Λήμνος, Ιωάννινα, Νέα Αγχίαλος και Άραξος. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν μικρή επιβατική κίνηση, από 75.000 έως 250.000 επιβάτες τον χρόνο. Για το 2013 από τα αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα διακινηθούν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες.
Από την πρώτη επεξεργασία που έχει γίνει καταγράφεται ενδιαφέρον για ίδρυση φορέων που θα περιλαμβάνουν αεροδρόμια από διάφορες περιοχές, όπως Αεροδρόμια Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, Αεροδρόμια Βορείου Ελλάδος, Αεροδρόμια Δωδεκανήσου – Βορείου Αιγαίου. Τα αεροδρόμια της Κρήτης θα αποτελέσουν ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δεν θα εκχωρηθούν ως ενιαία ενότητα, αλλά θα ενταχθούν σε διαφορετικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.
Εν τω μεταξύ κρίσιμη παράμετρος για την προσπάθεια αποκρατικοποίησης των αερολιμένων είναι η υπόθεση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, για το οποίο, ακόμη, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το πώς πρόκειται να προχωρήσει.
Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι δύο: είτε να προχωρήσει ως ξεχωριστός διαγωνισμός, όπως σχεδιαζόταν έως τώρα, είτε να ενταχθεί σε κάποια από τις ομάδες προς παραχώρηση.
Η απόφαση δεν είναι εύκολη καθώς, ας μην ξεχνάμε, οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα προκειμένου να προχωρήσει το έργο ήταν αποτυχημένες, ενώ σίγουρα η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί την προώθηση τόσο μεγάλων σχεδίων, ιδίως τη στιγμή που σχεδόν όλα τα κατασκευαστικά projects στη χώρα μας παραμένουν παγωμένα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τελικά σχέδια υπάρχουν περικοπές στο αντικείμενο του έργου προκειμένου αυτό να είναι περισσότερο ελκυστικό για τους επενδυτές τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης.
Οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση του Καστελίου αναμένονται ώς το τέλος της χρονιάς, αφού θα πρέπει η υπόθεση να ξεκαθαρίσει πριν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί αποκρατικοποίησης για τους λοιπούς περιφερειακούς αερολιμένες.
2 ΣΧΟΛΙΑ
Επιτέλους, ώρα για ανάπτυξη!
Πάντως οι ανεξάρτητες αρχές είναι πράγματι ανεξάρτητες. Από την κοινωνία.
επιτελους ώρα για ανάπτυξη