Αρχική » Είναι πόλεμος!

Είναι πόλεμος!

από admin

 του Σωτήρη Δημόπουλου

Η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των κυπριακών τραπεζών ισοδυναμούσε με κήρυξη οικονομικού πολέμου στο νησί. Τίποτε λιγότερο. Και κανένα επιχείρημα για το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας δεν δικαιολογεί την εμπαθή επιθετικότητα του Βερολίνου. Γνώριζαν όλοι τι συνέπειες θα είχε η απόφαση. Η κυπριακή οικονομία θα τιναζόταν στον αέρα. Κι όμως προχώρησαν γιατί έπρεπε

  • να χάσει η Κύπρος τη δυνατότητα αποκλειστικού ελέγχου του φυσικού της αερίου,
  • οι Ρώσοι να φύγουν με τις καταθέσεις τους από την Κύπρο. Και να τις πάνε, βεβαίως, σε τράπεζες όπου οι Γερμανοί έχουν δικά τους συμφέροντα, όπως της Λεττονίας, το κράτος των απογόνων των Τευτόνων ιπποτών,
  • όλοι να παραδειγματιστούν για το που μπορούν να φθάσουν οι προτεστάντες του βορρά με όσους δεν υποτάσσονται,
  • να κάνουν μια χάρη στην Τουρκία, διαχρονικής συμμάχου της Γερμανίας.

Η Κύπρος, όμως, δεν είναι μια οποιαδήποτε περίπτωση στο χάρτη της Ευρώπης, δεν είναι απλά ένα μικρό κρατίδιο στην εσχατιά της. Είναι το κλειδί της ανατολικής Μεσογείου. Κανένα άλλο κράτος –που σχεδόν το μισό του έδαφος είναι υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα- δεν συνδυάζει τόσους παίκτες:

  • η οικονομία του εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το ρωσικό κεφάλαιο,
  • ανήκει στην πολιτική σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας –που διατηρεί και στρατιωτικές βάσεις στο νησί,
  • συμμετέχει στην Ευρωζώνη, την νομισματική ένωση, όπου ηγεμονεύει η Γερμανία,
  • έχει στρατηγικό σύμμαχο για την ενέργεια το Ισραήλ,
  • η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει και αυτή παρουσία, με μαζικές αγορές ακινήτων, έως σήμερα, και
  • βέβαια, την Ελλάδα, τη «μητέρα-πατρίδα», με οικονομία διαλυμένη και απόλυτα υποταγμένη στο γερμανικό κεφάλαιο.

Έχοντας αυτά υπ’ όψη διατηρεί κάποιος ψευδαισθήσεις για τη σημασία των δραματικών εξελίξεων που παρακολουθούμε;

Η Κύπρος αντέδρασε στην εθελοντική αυτοκτονία και θα το πληρώσει, ανεξάρτητα από τη τελική λύση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά έτσι κι αλλιώς θα το πλήρωνε. Ήδη η Κύπρος δεν είναι η Κύπρος που ήταν. Θα πρέπει να παλέψει ακόμη μια φορά, να ξεπεράσει τις αδυναμίες της, να περάσει τις συμπληγάδες των συγκρουόμενων συμφερόντων –μεταξύ Δύσης και Ανατολής- και να σταθεί στα πόδια της. Ο δρόμος δύσκολος, αλλά μονόδρομος.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πλέον πίσω. Κι όχι μόνον για την Κύπρο.

Δεν γυρίζει και για τους λαούς της νότιας Ευρώπης, που συναισθάνθηκαν την αδικία έναντι της Κύπρου, και αντελήφθησαν την απειλή που συνιστά η γερμανική πολιτική.

Δεν γυρίζει και για την Ελλάδα. Ο αγώνας της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα. Η επίθεση στην Κύπρο είναι επίθεση σε τμήμα του ελληνισμού. Κι όσο μελάνι κι αν κατανάλωσαν, για χρόνια, οι διάφοροι ινστρούχτορες του εθνομηδενισμού στο νησί και στην Ελλάδα, με σκοπό να μας πείσουν για το αντίθετο, δεν διέγραψαν ποτέ αυτή την πραγματικότητα από τις καρδιές των απλών ανθρώπων. Πολλώ δε μάλλον που σήμερα σύμπας ο ελληνισμός κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς νεο-αποικίας, πριν κατρακυλήσει, μοιραία, σε αυτό των νεο-οθωμανικών βιλαετιών.

Υ.γ. “Αν ο Σαμαράς δεν βγει σήμερα, τώρα, ο ίδιος, με δήλωση που ξεκάθαρα να βεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, στην πολιτική της ηγεσία και στον λαό της, και ότι σε κάθε απόφασή της θα είναι δίπλα της, με κάθε τρόπο, ενώ παράλληλα δεν μαζέψει τα “κοράκια” της κυβέρνησής του που δημοσίως επιχαίρουν για κέρδη επί του πτώματος της Κύπρου, θα φέρει για πάντα την ιστορική ευθύνη για τη βαθειά πληγή που άνοιξε στο σώμα του έθνους. Κι αυτό δεν θα του συγχωρεθεί ποτέ! ” 

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 25 Μαρτίου 2013 - 15:10

Να κι ένα καλό άρθρο από τον Καρακούση του Βήματος:
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=504302
Ο συντάκτης αυτός συνήθως αναμασά κοινοτοπίες και γράφει ρηχά άρθρα κατά την ταπεινή μου άποψη. Το συγκεκριμένο όμως είναι εξαιρετικά εύστοχο. Πιθανώς να το αντέγραψε ή μετέφρασε από κάπου αλλά εν πάσει πειρπτώσει θεωρώ ότι παρουσιάζει μια γενικότερη εικόνα των εξελίξεων που τεκταίνονται στη Μεγαλόνησο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 25 Μαρτίου 2013 - 17:53

Σε συνέχεια του προηγουμένου, ιδού κι η “εξειδίκευση-επιβεβαίωση” από τον “αρμόδιο” της ευρωζώνης:
http://www.nooz.gr/economy/ntaiselmploum-i-lisi-tis-kiprou-8a-efarmostei-ki-allou

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
flatsolid 31 Μαρτίου 2013 - 20:42

Όρτσα λοιπόν για τον τραπεζικό 19ο αιώνα μετά τον εργασιακό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ