Αρχική » Ιταλία: Η μαφία πίσω από τις ΑΠΕ

Ιταλία: Η μαφία πίσω από τις ΑΠΕ

από admin

και στην Ελλάδα… η διαπλοκή

του Δημήτρη Μπούσμπουρα από τη Ρήξη φ. 92

Οι μαφιόζοι έχουν βάλει στο μάτι τις επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ιταλία.
Οικογένειες της Μαφίας σε συνεργασία με επιχειρηματίες βάζουν στο στόχαστρο εκτάσεις κατάλληλες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες είτε να τους τις πουλήσουν είτε να τις διαθέσουν στο πλαίσιο συμφωνίας εκμίσθωσης για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια, «λαδώνουν» διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους για να επισπεύσουν την έκδοση αδειών, μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρνε 3-6 χρόνια. Στην τελική φάση, προσεγγίζουν ξένους επενδυτές, μέσω των οποίων αποκτούν πρόσβαση στις κυβερνητικές επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Σικελία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη διείσδυση των «οικογενειών» στις ΑΠΕ, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση των δέκα από τα 30 αιολικά πάρκα του νησιού, καθώς και κάποιων φωτοβολταϊκών πάρκων. Παράλληλα, «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνέλαβαν 12 φερόμενους ως «εγκεφάλους» του οργανωμένου εγκλήματος, διεφθαρμένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στη μεγάλη απάτη.
Οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας για διείσδυση της Μαφίας στις ΑΠΕ. Σε συνομιλία τους που υπεκλάπη ακούγεται το ηλικιωμένο αφεντικό της οικογένειας Τζιμπελίνα να λέει «Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι σημαντική. Είναι μια επιχείρηση από την οποία μπορούμε να βγάλουμε τα προς το ζην».
Κι όμως κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην Ελλάδα σε μεγάλη έκταση. Μια εικόνα στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ αρκεί για να καταλάβει κανείς της τεράστια αλλαγή που θα υπάρξει στο ελληνικό τοπίο. Ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε κάθε κορυφή, ακόμη και σε εθνικά πάρκα.
Στην χώρα μας τοπικοί «επιχειρηματίες» με διασυνδέσεις με τον κρατικό μηχανισμό δέσμευσαν δημόσιες εκτάσεις στα βουνά με μια απλή δήλωση στην ΡΑΕ. Στην συνέχεια έχοντας διασυνδέσεις με δήμαρχους και περιφερειάρχες πήραν άδειες για τοποθέτηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας.  Έτσι με ένα κόστος 25.000 € έχουν στην κατοχή τους άδειες που στην συνέχεια πουλάνε 300.000 €. Οι τοπικές κοινωνίες εξεγείρονται καθώς καταστρέφεται το τοπίο. Οι έλληνες όμως «μαφιόζοι» είχαν την στήριξη του Παπανδρέου, της Μπιρμπίλη και του Παπακωνσταντίνου που έφτιαξαν ένα θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει την τοποθέτηση ΑΠΕ σε κάθε περιοχή της χώρας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA. Στο θέμα αυτό φάνηκε βασιλικότερος του βασιλέως ένα κομμάτι των «Πράσινων» που δεν βλέπει άλλα προβλήματα στο ελληνικό περιβάλλον από την καθυστέρηση της τοποθέτησης αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές. Απομονώθηκαν έτσι από τις τοπικές κοινωνίες και τους πιο ευαίσθητους και δραστήριους ανθρώπους που έβλεπαν τους Αθηναίους οικολόγους αγκαλιά με τα ντόπια λαμόγια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Δημήτρης 23 Απριλίου 2013 - 20:36

Το νομοσχέδιο που ενδιαφέρει είναι ο νόμος 3937/2011 της Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τον οποίο ακόμη και σε προστατευμένες φυσικές περιοχές μπορούν να φτιαχτούν μεταλλεία και λατομεία και να αναπτυχθούν ΑΠΕ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ