του Κ. Χατζηαντωνίου
Η συνεργασία (αντικειμενικώς) Αθηνών-Ναϊρόμπι-Άγκυρας κατέφερε βαρύ πλήγμα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού, στις περιφερειακές προοπτικές της Ελλάδας, στις ανθρωπιστικές αξίες που αποτελούν την τελευταία γραμμή αμύνης του πολιτισμού μπροστά στην επελαύνουσα χρηματιστηριακή βαρβαρότητα. Η Τουρκία επιβάλλεται ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη, η Αθήνα μεταπίπτει σε καθεστώς ευρωτουρκικής συγκυριαρχίας και ο ελληνισμός στιγματίζεται στο μοναδικό επίπεδο που είχε απομείνει να αισθάνεται μια κάποια περηφάνια, μια μνήμη της αρχαίας του ιδανικής προσωπικότητας: στο επίπεδο της τιμής και της ηθικής δεοντολογίας. Η κυβέρνηση Σημίτη θα φύγει αφήνοντας ένα ιστορικό στίγμα στην θλιβερή πολιτική ζωή. Η ντροπή του 1974 που εγκαινίασε την Μεταπολίτευση, επαναλαμβάνεται με άλλα χαρακτηριστικά στο τέλος αυτής της περιόδου που η έκρηξη ελευθερίας συνδυάστηκε με πρωτοφανή στην νεοελληνική περίοδο έκρηξη ιδιοτέλειας, χρηματισμού και διασυρμού των πολιτιστικών μας αξιών. Αν οι εθνικές ήττες ανατρέπονται, οι εθνικές ατιμώσεις παραμένουν εσαεί στίγμα και όνειδος. Η κομματική γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ σέρνει πρώτη τον χορό της ιστορικής μας ευτέλειας με επικεφαλής κάποιον που φιλοδόξησε να γίνει γκαουλάιτερ αλλά θα καταντήσει –αν του δοθεί λίγος χρόνος ακόμη- καϊμακάμης. Ούτε καν βαλής!
Πολλά εγράφησαν για την παράδοση Οτσαλάν. Συγκεφαλαιώνοντας, δυο εκδοχές κυριαρχούν γι’ αυτήν την επαίσχυντη πράξη:
Η Ελλάδα έντρομη από την παρουσία Οτσαλάν στο έδαφός της προσπάθησε άρον άρον να απαλλαγεί. Η παρουσία αυτή του Κούρδου ηγέτη έγινε γνωστή σε Ουάσιγκτον – Άγκυρα που απαίτησαν την άμεση παράδοση. Η Αθήνα συμφώνησε αλλά, φοβούμενη τις εύλογες αντιδράσεις, αποδέχθηκε μια λύση που όλοι θεώρησαν “ιδανική”: Tην παράδοση σε μια χώρα-προτεκτοράτο των αμερικανικών υπηρεσιών. Όπερ και εγένετο. Η παράδοση θα γινόταν χωρίς να αντιληφθεί κανείς τίποτε αλλά δυστυχώς δεν προέβλεψαν την έντιμη στάση του πρέσβη Κωστούλα και του ταγματάρχη Καλεντερίδη. Το “ατύχημα” αποκαλύφθηκε.
Δεύτερη εκδοχή: Η Ελλάδα “τυχαία” στέλνει τον Οτσαλάν στην Κένυα αλλά έντρομη προ του εκβιασμού παραδίδει τον Κούρδο ηγέτη. Είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη εκδοχή, η τελική πράξη μένει η ίδια: Η παράδοση στις κενυατικές αρχές, με απόφαση Σημίτη, ήταν συνειδητή πράξη παράδοσης. Και η πράξη αυτή είναι το ίδιο ανέντιμη και εναγής με την απευθείας παράδοση που η γνωστή δειλία του κ. Σημίτη δεν ήταν δυνατόν να επωμιστεί. Αν κάποιοι αποτολμούν αναφορά στις ηθικές και πατριωτικές αξίες, τα φερέφωνα της μικροαστικής διαφθοράς έχουν ακαταμάχητο αντίπαλο οχυρό: το Χρηματιστήριο Αξιών. Είναι ωστόσο τέτοια η τύφλωση αυτού του κόσμου που ήδη προκαλεί τριγμούς και αντιδράσεις σε όλη την έκταση του κοινωνικού και πολιτικού φάσματος. Η αναβίωση του επεκτατικού πνεύματος -το οποίο ουδέποτε απαρνήθηκε η κεμαλική στρατογραφειοκρατία- της οσμανικής υπερδομής του τουρκικού κράτους, θα ανατινάξει τους κόπους των. Ας σπεύσουν λοιπόν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Διότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχώς θα οξύνονται.
Με την παράδοση Οτσαλάν η ελληνική κυβέρνηση και το κόστος της ανέντιμης πράξης κατέβαλε -χάνοντας στρατηγικά έναν σύμμαχο λαό γιατί όσο και να μην άλλαξαν τα αισθήματα των δύο λαών, η προοπτική συνεργασίας κορυφής, ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός έχει ανεπανόρθωτα πληγεί- και την ένταση με την Τουρκία δεν απέφυγε. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επίσημη ελληνική εκδοχή, περί “προστασίας” του Κούρδου επί δεκαπενθήμερον σε ελληνική πρεσβεία, ως προκλητική ενέργεια της Αθήνας εναντίον της και ως υποστήριξη της “διεθνούς τρομοκρατίας”. Η νίκη των ΗΠΑ κατά της “τρομοκρατίας” και ο εθνικός θρίαμβος της Τουρκίας θα οδηγήσουν με μαθηματική βεβαιότητα σε αύξηση της έντασης, αφού η Ελλάδα στου κακού τη σκάλα ( Ίμια, Μαδρίτη, Οτσαλάν ) δεν αντιλαμβάνεται ότι οι συνεχείς εξευτελισμοί της εθνικής της κυριαρχίας αποθρασύνουν τον κεμαλικό φασισμό. Η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη σύγκρουση και μάλιστα από τη χειρότερη δυνατή στρατηγική θέση. Χωρίς συμμάχους, χωρίς ηθικό φρόνημα του λαού, χωρίς διεθνές γόητρο της χώρας. Με θλιβερή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία. Ας μη σπεύσουν κάποιοι να διαχωρίσουν την στρατηγική εθνικής περηφάνιας και αμυντικής αποτροπής από τη στρατηγική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όλοι οι Έλληνες θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, θέλουν οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, θέλουν να μπει η χώρα στην ΟΝΕ. Αλλά όχι ευτελιζόμενη. Γιατί η πολιτική και αμυντική ισχύς είναι η μόνη διασφάλιση των όποιων οικονομικών κατακτήσεων.
Η άγνοια αυτών των στοιχειωδών αρχών έχει οδηγήσει στο θλιβερό σημερινό σημείο. Άγνοια και ανεπάρκεια που έκαναν αυτό που απέρριπταν: Κατέστησαν το Κουρδικό ελληνοτουρκικό ζήτημα και μάλιστα αντεστραμμένο, με την Τουρκία τώρα σε πλεονεκτική θέση.
Δυστυχώς ούτε και τώρα αντιλαμβάνονται τα προφανή: Η επιστροφή στον άκαμπτο κεμαλισμό και η επίδειξη δύναμης, με την κήρυξη αφ’ ενός ως παράνομου του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας και αφετέρου με την επιχείρηση Οτσαλάν, είναι πλέον η νέα πραγματικότητα στην Τουρκία. Η πολιτική πυγμής, με αρχή τα Ίμια και στη συνέχεια, μετά τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, η πολεμική ατμόσφαιρα στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, δίνει ήδη καρπούς. Η Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την παρουσία της Τουρκίας στο νέο ευρωπαϊκό Οίκο, είναι αποφασισμένη να επιβάλει εκβιαστικά την είσοδό της. Γι’ αυτό είναι αποφασισμένη να ισοπεδώσει κυριολεκτικά το Κουρδιστάν, να εξαφανίσει κάθε αυτονομιστική τάση, ώστε στη συνέχεια, με κάποιες δευτερεύουσες παραχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μπει σε τροχιά ένταξης στην Ε.Ε. Η κουρδική και η ισλαμική πρόκληση μπορούν να απορροφηθούν την κατάλληλη στιγμή, με τη στροφή και πάλι στη νεοοθωμανική στρατηγική Οζάλ.
Όμως ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος για την Άγκυρα. Η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και η προσέλευση της Συρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα υποβαθμίσει τον τουρκοϊσραηλινό άξονα. Η εκκοσμίκευση του ιρανικού καθεστώτος είναι μια ακόμη εξέλιξη που φοβάται η Τουρκία, καθώς θα της στερήσει τον θεμελιώδη ρόλο του αντιϊσλαμικού αναχώματος. Εξάλλου, το πρόβλημα των σχέσεων με το Ιράκ, με κόμβο το Κουρδιστάν, παραμένει και δημιουργεί ερωτηματικά. Όλα τούτα σημαίνουν πως η Τουρκία στηρίζει την ισχύ της σε έδαφος αβέβαιο και εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύσουμε.
Βέβαια, δεν πρέπει να παραθεωρήσουμε και ένα άλλο άνοιγμα της Τουρκίας προς μια άλλη περιοχή όπου φαινόταν να μην περνά η τουρκική στρατηγική. Οι εξελίξεις προδιαγράφονται ήδη ανησυχητικές. Η επιρροή στις χώρες του Καυκάσου ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη απ’ όσο σήμερα. Γύρω από τον αγωγό Μπακού – Τσεϊχάν στήνεται πλέον ένα ολόκληρο πλαίσιο συμφωνιών και σχέσεων που αναβαθμίζει εντυπωσιακά την Άγκυρα. Η υποχώρηση της Ρωσίας και η επίδειξη δυνάμεως του κεμαλικού καθεστώτος στην υπόθεση Οτσαλάν έφερε εσπευσμένα στην Άγκυρα τον Αμερικανό απεσταλμένο Μόρνινγκσταρ και τον πρόεδρο της Γεωργίας Έντβαρ Σεβαρντνάτζε. Η Τιφλίδα συνδέεται με το Καρς σιδηροδρομικώς ενώ στο Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται το έδαφος για στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και για ένταξη στο σύστημα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική υπερδύναμη με προσεκτικά βήματα ετοιμάζεται να αναπτυχθεί και στην περιοχή της Κασπίας και μόνον ο φόβος ότι θα αντιδράσει το Ιράν και θα ανακοπεί η εκκοσμίκευση του ισλαμικού καθεστώτος σταματά αυτή την κίνηση. Για τη Ρωσία ούτε λόγος. Στο γεωπολιτικό παιχνίδι γύρω από τα πετρέλαια της Κασπίας, οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν δυναμικά με ακαταμάχητο όπλο τις εθνικές και φυλετικές προσβάσεις των Τούρκων στην περιοχή. Η φθορά της επιρροής της Μόσχας γίνεται ολοένα σαφέστερη και τα προβλήματα στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας των 12 κρατών που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών είναι χαρακτηριστικά. Αζέροι και Ουζμπέκοι είναι έτοιμοι για το τελευταίο βήμα χειραφέτησης και η Άγκυρα για πρώτη φορά μπορεί να διαδραματίζει ρόλο περιφερειακού κέντρου προς όλες τις κατευθύνσεις. Και η Ελλάδα;
Η Ελλάδα θα καταβάλει και το κόστος της έλευσης Οτσαλάν και το τίμημα της επαίσχυντης κατάδοσης. Με δραματικό τρόπο, η είσοδος στην ΟΝΕ και ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας αποκτά αμφίπλευρο χαρακτήρα. Η Άγκυρα ζητεί μερίδιο αυτής της κυριαρχίας από τις Βρυξέλλες. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το παιχνίδι παίζει πλέον ο Μπουλέντ Ετζεβίτ και οι επιχειρηματίες που αποσύρθηκαν από το πλαίσιο συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους των. Η Ελλάδα, που ανέδειξε το1974 τον κ. Ετζεβίτ ως πορθητή της Κύπρου, αναδεικνύει εικοσιπέντε χρόνια αργότερα τον Τούρκο σοσιαλιστή ηγέτη σε εθνική φυσιογνωμία για τον τουρκισμό. Σε μια φάση πολιτικής κρίσης και αμηχανίας, προσφέρθηκε στην Τουρκία και στις τάξεις που εκπροσωπεί ο Ετζεβίτ σωσίβιο και ισχυρό προεκλογικό χαρτί, για τον άνθρωπο που ηγήθηκε της χώρας στις δύο μεγαλύτερες επιτυχίες της Τουρκίας την τελευταία πεντηκονταετία. Οι τελευταίες αμφισβητήσεις για τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας τώρα πλέον αίρονται. Οι παρενέργειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αρχίσουν σύντομα να φαίνονται. Η ιδιότυπη ομηρεία της Ελλάδας στο όνομα της ΟΝΕ επιτρέπει στην Άγκυρα να αυξομειώνει κατά το δοκούν την ένταση εκμεταλλευόμενη την πρωτοφανή –από το 1974– απομόνωση της Αθήνας. Οι επιχειρηματίες και οι γνωστοί κονδυλοφόροι της Αθήνας που οδύρονται για τη “ρήξη”, ας παρηγορηθούν. Είμαστε όσο ποτέ άλλοτε κοντά στη δορυφοροποίηση της Ελλάδας. Η παρατήρηση Τζεμ για τις “οφειλές” της Ελλάδας στον Ετζεβίτ ( περί αποκατάστασης της δημοκρατίας κλπ ) δεν ήταν μια τυχαία καυστική ειρωνία.
Ήταν η υπόμνηση ενός ρόλου ευγνωμοσύνης της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας που καταλήγει στη δορυφοροποίηση της χώρας. Άλλωστε, ο Τούρκος πρέσβης δεν ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που συνάντησε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του; Αυτός τούτος ο διορισμός του, εξάλλου, δεν αποτελεί δείγμα των προθέσεων του κ. Σημίτη, μια επανάληψη της ιστορικής φράσεως “ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών” που αυτή τη φορά δεν την εκστόμισε δημοσία αλλά εν κρυπτώ και παραβύστω ο αξιοθρήνητος πρωθυπουργός μας;
Παρέλκει ασφαλώς να αναφερθούμε στην ηθική διάσταση του ζητήματος. Είναι γνωστό ότι πλήθος της κυρίαρχης ελλαδικής μεταπολιτευτικής τάξης κυκλοφορούσε με πλαστά διαβατήρια διωκόμενο επί δικτατορίας, όταν και ο κ. Σημίτης ήταν τρομοκράτης (βομβιστή μας τον παρέστησαν οι λιβανωτοί του) και διέφευγε ως Βεντούρα. Μα αν σέβονταν τις ηθικές αξίες του ελληνισμού, του ασύλου σ’ έναν ικέτη, αν είχαν τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό, δεν θα ήταν αυτοί που ξέρουμε, οι μικροί, οι ασήμαντοι, οι λαθρέμποροι των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού μας. Προ πολλού έχουν επιλέξει: Ο σκοπός (της εξουσίας) αγιάζει τα μέσα. Το χρηματιστήριο θα είναι ο καλύτερος θάνατος γι’ αυτούς τους…σοσιαλιστές. Ο δεσμώτης του Ιμραλή δεν είναι για τους συνδαιτυμόνες της κυρίας Ολμπράϊτ παρά μια ενόχληση –όσο κι αν με αυτό και άλλα παρόμοια οχήματα, κατέλαβε την εξουσία ο πασοκικός μικροαστικός χυλός.
Η υπόθεση Οτσαλάν όμως δεν θα τελειώσει εδώ. Απέναντι στον κόσμο της χρηματιστηριακής χυδαιότητας θα υπάρχουν πάντα οι λαοί, τα έθνη, οι πατρίδες, οι τάξεις των καταπιεζόμενων. Οι ανθρωπιστικές αξίες –όχι βεβαίως της υποκρισίας και της αθλιότητας της νεωτερικής Δύσης– τα στρατηγικά συμφέροντα του ελληνισμού και οι πολιτικές μας αρχές που εκκινούν από το ιερό δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης, επιβάλλουν τη συνέχιση του αγώνα. Ενός αγώνα δύσκολου, με τις ΗΠΑ απέναντι, κατά πάγια συνθήκη στην ιστορία των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Δεν χωρεί αυταπάτη για τη στάση της Ουάσιγκτον και της Δύσεως. Η μεθυσμένη από την παντοδυναμία της υπερδύναμη, χωρίς δισταγμό, εκτιμά τη σύλληψη Οτσαλάν ως θρίαμβο κατά της τρομοκρατίας. Ασφαλώς, “τρομοκράτες” είναι οι Κούρδοι μαχητές όχι όμως και οι Κοσσοβάροι “μαχητές” του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου. Από μια άποψη είναι εύλογο το αμερικανικό μη-έθνος, αυτό το συνοθύλευμα τεσσάρων αιώνων ιστορίας, να μην κατανοεί τι σημαίνει έθνος τεσσάρων χιλιετιών ιστορίας χωρίς πατρίδα και πολιτειακή οργάνωση. Ακόμη σαφέστερη και ανάγλυφη εικόνα της παρακμής της Ευρώπης συνιστά ο ρόλος των ευρωπαϊκών χωρών τους μήνες της καταδίωξης Οτσαλάν. Η Ευρώπη της υποκρισίας και των μεγάλων διακηρύξεων, των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, απέβαλε το προσωπείο ακόμη και στην πιο αντικομφορμιστική του εκδοχή, αυτή των Γερμανών “πράσινων” που δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν ως η πλέον εκφυλισμένη τάση της Δύσεως.
Ας αφήσουν, τώρα, ήσυχο τον κουρδικό λαό κι ας μην μας περιπαίζουν με τις αιτήσεις των προς τον Πατισάχ για έντιμη και δίκαιη δίκη. Γνωρίζουμε τι σημαίνει δικαιοσύνη στο φασιστικό κεμαλικό καθεστώς και ας πάψουν οι γελοιότητες της διαφωτισμένης και τάχα ουμανιστικής Δύσεως, τα δάκρυα της διεθνούς ηθικής. Η δίκαιη δίκη που ετοιμάζουν οι απόγονοι του Τοπάλ Οσμάν και του Κιαζήμ Καραμπεκίρ είναι ο πνευματικός θάνατος του Κούρδου ηγέτη, τα ψυχοβασανιστήρια και οι ψυχαναγκαστικές “ομολογίες”.
Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη “δίκη”, πραγματικά δίκαιη, που θα συγκληθεί ενώπιον της ιστορίας από τον κουρδικό και τον ελληνικό λαό. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχίσει να διεξάγεται στα βουνά του Κουρδιστάν και στις πόλεις που ο κεμαλισμός κατέχει. Ο Άπο εξεπλήρωσε την αποστολή του, συγκρότησε ένα έθνος από τις διάσπαρτες φυλές, άφησε σε κάθε κουρδικό σπίτι την ελπίδα της Κούρδισσας πως ανασταίνει έναν καινούργιο Άπο.
Η ενότητα και η συσπείρωση του ΡΚΚ τόσο στο εσωτερικό του όσο και στη δική μας στάση έναντί του, αποτελεί σήμερα πρώτιστη υποχρέωση όλων. Η διάσπαση του κουρδικού κινήματος απελευθέρωσης και της ιστορικής του πρωτοπορίας, που είναι αναντίρρητα το ΡΚΚ, πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί. Παράλληλα, ως φίλος και σύμμαχος λαός, πρέπει να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του κινήματος αλληλεγγύης και συμπαράστασης ελαχιστοποιώντας συμπεριφορές και λάθη του παρελθόντος.
Η αποτροπή της δορυφοροποίησης της χώρας απαιτεί ένταση αυτού του κινήματος αλληλεγγύης. Αλλά δεν αρκεί η δράση μόνο σε αυτό το επίπεδο. Απαιτεί ταυτόχρονα ανάληψη περιφερειακών κινηματικών ρόλων στη Συρία, στο Ιράν, στα Βαλκάνια, στη Ρωσία, όσο η Δύση και το Ισραήλ εμμένουν στη στήριξη της Τουρκίας ως περιφερειακού επεκτατικού παράγοντα. Απαιτεί ακόμη ένταση των προσπαθειών ανάπτυξης της χώρας και ένταξης στην ΟΝΕ με παράλληλη αποκάλυψη της λίγκας των εκσυγχρονιστών: Η εμφάνιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ως αιτίου του ραγιαδισμού, της ευτέλειας και της δορυφοροποίησης, αυτή υπονομεύει τη σταθερότητα, αυτή φέρνει την απομόνωση, την κοινωνική ρήξη και τελικά τον πόλεμο και την ήττα.
Η οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος αντίστασης βαραίνει πλέον όλους μας. Χωρίς τη συστράτευση των δυνάμεων του πατριωτισμού και της δημοκρατίας, ο δρόμος προς την εθνική ταπείνωση είναι χωρίς επιστροφή. Ας μην έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας. Η βάναυση συμπεριφορά των Τούρκων ακόμη και προς τους διορισμένους Τούρκους συνηγόρους του Οτσαλάν, αποδεικνύει την αποθράσυνση της Άγκυρας στο πλαίσιο της ελληνικής κατάπτωσης και του ισχυρότατου περιφερειακού ρόλου που όλοι αναγνωρίζουν στην Τουρκία. Αφού συντριβεί η κουρδική εξέγερση, η κεμαλική στρατογραφειοκρατία θα κλείσει το μάτι στις Βρυξέλλες και η ευρωπαϊκή προοπτική θα αποκτήσει και πάλι προτεραιότητα. Εξάλλου, μόλις εκτονωθεί η κατάσταση, ουδείς θα ασχολείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τους γνωρίζουμε όλους τόσο καλά…
Ως προς την ένταση με την Ελλάδα, η Άγκυρα θα αξιώνει την έμπρακτη αποκήρυξη της τρομοκρατίας και την εκδίωξη των αγωνιστών του ΡΚΚ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με μια καλοστημένη προβοκάτσια. Το κουρδικό θα χρησιμοποιείται πια κατά βούλησιν από την Τουρκία και μόνο μετά τη δίκη Οτσαλάν θα αποσαφηνιστεί το βάθος της νέας, επιθετικότερης τακτικής. Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να “διαβαστούν” και στο πεδίο της Θράκης. Το πρόβλημα της μειονότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και να σπάσουν οι εξτρεμιστικοί θύλακες του Προξενείου. Το ανησυχητικό μήνυμα με τις βόμβες που εξερράγησαν στη Θράκη τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου (όταν ο Οτσαλάν βρισκόταν στον κλοιό του Ναϊρόμπι και η Ελλάδα δίσταζε να τον παραδώσει), μήνυμα που οι γνωστοί κύκλοι απέδιδαν σε Έλληνες εξτρεμιστές, ας κατανοηθεί πριν είναι πολύ αργά…
Η συγνώμη στον κουρδικό λαό, η απάντηση στο νεοραγιαδισμό που φόρεσε τη μάσκα του εκσυγχρονισμού (τουρκιστί cagdaslasma) και η αποτροπή της δορυφοροποίησής μας, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Την πρόκληση αυτή την αναλαμβάνουμε πρόθυμα.