Η απόφαση του Eurogroup στην Πολωνία στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, η δόση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα να μετατεθεί για τον Οκτώβριο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για άμεση κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και εξαναγκαστική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011, το σύνολο των εσόδων και των δαπανών του ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός), συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, ανήλθαν σε 32,6 και 94,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα έσοδα και οι δαπάνες του ΓΠΚ ανά μήνα διαμορφώθηκαν σε 4,1 και 11,8 δισ. ευρώ , με αποτέλεσμα το μέσο μηνιαίο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να ανέλθει σε 7,7 δισ. ευρώ .
Το έλλειμμα αυτό χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών, με βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων, καθώς επίσης και με τις περιοδικές δόσεις από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ .
Δύο είναι οι κυριότεροι παράγοντες που εκπέμπουν το θλιβερό μήνυμα περί επερχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας. Ο πρώτος παράγοντας αφορά τη διάρθρωση των κρατικών δαπανών. Από τα 11,8 δισ. ευρώ μέσων μηνιαίων δαπανών του ΓΠΚ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011, τα 7,1 δισ. ευρώ είναι δαπάνες τόκων και χρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.
Ας υποτεθεί ότι το κράτος έκανε εσωτερική παύση πληρωμών και σταματούσε την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, επιχορηγήσεων κ.λπ.
Με μηνιαίες δαπάνες τοκοχρεολυσίων 7,1 δισ. ευρώ και αντίστοιχα μηνιαία έσοδα 4,1 δισ. ευρώ , η Ελλάδα ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένη.
Οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια με προσφυγή σε νέο δανεισμό καταφέρνουν και εξυπηρετούν τα παρελθόντα δάνεια προς τους ιδιώτες πιστωτές τους και παράλληλα καλύπτουν τις δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.
Οδεύτερος αποκαρδιωτικός παράγοντας σχετίζεται με τα ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία εκτιμώνται σήμερα μόλις σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 13,4 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2011.
Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα ταμειακά αποθέματα του υπουργείου Οικονομικών επαρκούν για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών δαπανών τριών το πολύ ημερών.
Ηάθλια δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας συντελεί ώστε το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται στις μέρες μας, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια με ονομαστικά επιτόκια γύρω στο 5%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες σαν τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία κ.λπ., που βαθμολογούνται με ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επιβαρύνονται για τις αντίστοιχες εκδόσεις έντοκων γραμματίων με επιτόκια μεταξύ 0,5% και 1%.
Στην απευκταία περίπτωση που η χώρα μας δεν κατάφερνε τις επόμενες κρίσιμες μέρες να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών δαπανών, θα ερχόταν αντιμέτωπη με το φάσμα της επίσημης χρεοκοπίας.
Ο δανεισμός μας με έντοκα γραμμάτια είναι πολύ επιζήμιος για τη χώρα, γιατί το δημόσιο χρέος αποκτά βραχύβια μέση φυσική διάρκεια. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα 365 δισ. ευρώ που εκτιμάται σήμερα το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, περίπου τα 210 δισ. ευρώ λήγουν την επόμενη διετία.
Αν υποτεθεί ότι τα επόμενα δύο χρόνια τα ταμειακά ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης διαμορφωθούν σε 35 δισ. ευρώ και οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ , τότε οι άμεσες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα προσέγγιζαν τα 285 δισ. ευρώ (210+35+40=285).
Πώς η πατρίδα μας την επόμενη διετία θα αποπληρώσει το χρέος των 285 δισ. ευρώ , όταν τα έσοδα του ΓΠΚ την επόμενη διετία και υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες θα φτάσουν τα 120 δισ. ευρώ ;
Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι του δικομματικού κυβερνητικού κατεστημένου, οι οποίοι με την αποτυχημένη οικονομική τους πολιτική μάς οδήγησαν στο σημερινό τραγικό δημοσιονομικό αδιέξοδο και καταρράκωσαν διεθνώς την εθνική μας αξιοπρέπεια, εξακολουθούν να μας κυβερνούν, χωρίς να συμμετέχουν στις θυσίες που απαιτούν από το λαό.
* Αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών