Αρχική » Μειονοτικό Συνέδριο στην Κομοτηνή

Μειονοτικό Συνέδριο στην Κομοτηνή

από Άρδην - Ρήξη

Συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνοτήτων Ευρώπης (FUEN)

Του Θεόδωρου Μπατρακούλη από την Ρήξη φ. 114

20150423-FUEN-2015-Basin-Bildirisi-GR
Το Συνέδριο 2015 της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνοτήτων Ευρώπης (FUEN) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Chris&Eve της Κομοτηνής, σε διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης & Φιλίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η εκπαίδευση και θρησκευτική αυτονομία της μειονότητας στη Θράκη και ευρύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, προβλέπεται να εξελιχθεί ως εξής: «Μειονοτικό Παζάρι» και συζήτηση για τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας. Στις 13 Μαΐου 2015 αναμένεται να φθάσουν στην Κομοτηνή περίπου 240 σύνεδροι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, φέροντας μαζί τους τις «ιδιαιτερότητες των πολιτισμών τους». Στο συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις. Το βράδυ της 13ης Μαΐου 2015, οπότε θα φθάσουν οι σύνεδροι στην Κομοτηνή, θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν και τα πολιτισμικά στοιχεία της μειονότητας, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους. Στις συνεδριάσεις της 14ης και 15ης Μαΐου 2015 θα συζητηθούν τα θέματα και προβλήματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα του μουσουλμανικού μειονοτικού στοιχείου της Θράκης.
Συνέλευση της Επιτροπής Συνέδρων της FUEN. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου (ανοιχτή μόνο για τους συνέδρους) θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της Επιτροπής των Συνέδρων της FUEN, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει ξενάγηση στα ιστορικά και πολιτισμικά τοπία της περιοχής.
Την Κυριακή 17 Μαΐου το συνέδριο θα λήξει με την αποχώρηση των συνέδρων από την Κομοτηνή.
Δεκάδες οργανώσεις μειονοτήτων, από τριάντα δύο χώρες της Ευρώπης, για πέντε ημέρες θα καταγγέλλουν διεθνώς την Ελλάδα για παραβιάσεις μειονοτικών δικαιωμάτων των «Τούρκων της Θράκης», σε ένα συνέδριο που θα έχει σαν έμβλημα τη σημαία της «τουρκικής Δυτικής Θράκης». Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και οργανώσεις εθνοτήτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ορισμένες τουλάχιστον από τις οποίες εμφανίζουν έντονες αποσχιστικές τάσεις (Σκώτοι, Καταλανοί, Βαλλόνοι, Τυρολέζοι κ.ά.).
Κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια χάρτες που απεικονίζουν μελλοντική επαναχάραξη συνόρων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η πολυδιάσπαση επίζηλων μερών της ευρωπαϊκής και άλλων ηπείρων εμφανίζεται ως σενάριο που διευκολύνει επιδιώξεις των σημαντικών διεθνών γεωπολιτικών και περιφερειακών δρώντων. Η «κοσοβοποίηση» δεν αποσύρθηκε ποτέ από το τραπέζι της υψηλής διπλωματίας. Με αφορμή την ουκρανική κρίση, μπορούσε να αυξηθεί η χρησιμοποίηση τέτοιων σεναρίων ως πρώτα χαρτιά στο διπλωματικό πόκερ. Η ανανέωση της κυριαρχίας του Ερντογάν, σε συνδυασμό με την τροπή της ουκρανικής κρίσης και τις εξελίξεις στην εκμετάλλευση-διοχέτευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, έχει σημαντικές συνέπειες στη διεθνή συμπεριφορά και στον διεθνή ρόλο της Τουρκίας. Ανάμεσα στις συνέπειες αναμενόμενη ήταν και η αναθέρμανση της ευρωενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Η κατά την Άγκυρα ενιαία μειονότητα -με τη συμβολή και παραγόντων της ελληνικής πολιτείας και του περιβόητου Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων-, οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», αποτελούν πιόνια στις προσπάθειες εφαρμογής του δόγματος του «στρατηγικού βάθους» της Τουρκίας και της ενιαίας αναθεωρητικής πολιτικής του τουρκικού κατεστημένου. Μια μεταβολή του status quo χτίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με συνεχείς παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία και με συνεχείς παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Στη Θράκη έχει δημιουργηθεί μια παραεξουσία που είναι σχεδόν έτοιμη να ανακηρυχθεί σε «κράτος». Με τράπεζες ελεγχόμενες κυρίως από την Τουρκία (όπως η Ζιραάτ Μπανκ), με δική του υποδομή, με σημαία.
Στις ευρωεκλογές του 2014, το μειονοτικό «Κόμμα» Ισότητας, Ειρήνης, και Φιλίας (DEB) σημείωσε εκλογική επιτυχία. Ήρθε πρώτο σε ψήφους στους νομούς Ροδόπης (41,68%) και Ξάνθης (25,89%), δέκατο στον νομό Έβρου (1,45%), ενώ αναδείχθηκε σε τρίτο συνδυασμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (12,23%). Πρώτο στους έξι από τους οκτώ καλλικρατικούς δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 20,04% (δήμος Αβδήρων) μέχρι 90,14% (δήμος Αρριανών), δεύτερο στον δήμο Κομοτη­νής (21,06%), τρίτο στον δήμο Ξάνθης (9,07%). Βεβαίως, το εκλογικό αποτέλεσμα του DEB περιορίστηκε αποκλειστικά στη Θράκη και, όπως είχε διαφανεί ήδη από τη στελέχωση του ψηφοδελτίου, δεν είχε καμία απήχηση στη Δωδεκάνησο, στους σλαβόφωνους της Δυτικής Μακεδονίας ή ακόμα και σε μεγαλουπόλεις. Πάντως, στις ευρωεκλογές του 2014, στη Θράκη, καταδείχθηκαν οι δυνατότητες χειραγώγησης της μουσουλμανικής κοινωνίας από ένα εχθρικό κράτος, κάτι που από μόνο του συνιστά τουλάχιστον αιτία ανησυχιών. Η πλήρης αυτή διακωμώδηση των επίσημων ισχυ­ρισμών περί «ενσωμάτωσης» της μειονότητας στην ελλαδική κοινωνία κατά πόσο αφύπνισε ορισμένα αντανακλαστικά σε φορείς που επαναπαύονταν στα περί ισονομίας και θετικών διακρί­σεων;

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Βασίλης Μπαρτάς 16 Μαΐου 2015 - 20:33

Όλα τα είχε η Μαριορή, ο (τούρκικος) φερετζές στη Θράκη, μας έλειπε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 18 Μαΐου 2015 - 00:11

Η κοσοβοποίηση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου διότι πρώτα δόθηκε συνέχεια στη Γεωργία εν συνεχεία στην Ουκρανία και το Σουδάν…
Ανέμενε Ελλάδα, Κύπρο, Ιράκ αλλά και Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία ίσως ακόμα και Γαλλία….
Το βασικό δόγμα της Βεστφαλικής ειρήνης που επιβλήθηκε μετά το Β! ΠΠ με τον ΟΗΕ κλπ. φαίνεται να έχει καταλυθεί πλέον και να μπαίνουμε σε φάση ανακατάξης των συνόρων… Να δούμε τι θα κάνουν τώρα οι νεοέλληνες που τόσα χρόνια πίστευαν ότι η Ιστορία έχει τελειώσει και βρέθηκαν ένθερμοι θιασώτες του “δεν διεκδικούμε τίποτα” με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε μόνο να χάσουμε….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φάνης Βορεινάκης 1 Ιουλίου 2022 - 22:27

Ας προβληματιστούμε πως αντιμετωπίζει η Κίνα το πρόβλημα των μουσουλμάνων Ουιγούρων, τουρκικής καταγωγής. Με ειδική αναμόρφωση και επανεκπαίδευση, χωρίς να καταπιέζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως αυτό της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης. Βέβαια ο μεγάλος αδελφός τους δεν έχει καμία επιρροή στην Κίνα, σε αντίθεση με τα καθ’υμάς, αλλά εάν δεν προσπαθήσεις……

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ