490
Δικαιολόγησε την τουρκική επιδρομή με παλιάς κοπής επιχειρήματα
Ανδρέας Πιμπίσιης από τον Φιλελεύθερο
Λευκωσία: Μηνύματα, τα οποία κάθε άλλο παρά ενισχυτικά των προσπαθειών στο Κυπριακό είναι, έστειλαν χθες από τα κατεχόμενα οι Μουσταφά Ακιντζί και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας αυτήν τη φορά χρησιμοποίησε καθαρή τουρκική γλώσσα, μιλώντας για τα γεγονότα του 1974, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, αν και εμφανίστηκε υποστηρικτικός στη διαδικασία των συνομιλιών, έσπευσε να αναφέρει πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα προχωρούν σ’ αυτή την προσπάθεια ως «μητέρα και κόρη πατρίδες».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα κατεχόμενα προκειμένου να γιορτάσει μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί την 41η επέτειο από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974. Οι συνομιλίες Ερντογάν-Ακιντζί κράτησαν γύρω στη μιάμιση ώρα και ευθύς μετά προέβησαν σε δηλώσεις.Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι από την αξιολόγηση των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πορεία των συνομιλιών, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν για την επίλυση του Κυπριακού. Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί» και ότι «πρέπει να αξιολογηθεί καλά η ευκαιρία να φτάσει στο τέλος αυτή η διαδικασία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αφήνεται στη μέση». Ευχήθηκε η ε/κ και η τ/κ πλευρά να φτάσουν σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα και με την προϋπόθεση ότι πρωτίστως θα υπάρχει πολιτική ισότητα να γίνει αυτό το σημαντικό βήμα.Συνεχίζοντας ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί βλέπει να διεξάγονται με αποφασιστικότητα οι συνομιλίες από τους τεχνοκράτες και τους ηγέτες και εξέφρασε ετοιμότητα η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη να πράξει ό,τι περνά από το χέρι της. Διαμήνυσε πως κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τις προθέσεις της Τουρκίας και απευθυνόμενος προς τον Ακιντζί, του ανέφερε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα συνεχίσουν χέρι-χέρι ως μητέρα και κόρη.
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος και η Τουρκία στηρίζουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Επανέλαβε τη στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο κάνοντας ειδική μνεία στο Σχέδιο Ανάν και τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτήρισε ως ιστορική.
Εκείνα που ξεχωρίζουν από τις χθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ήταν τα όσα είπε σε σχέση με τα γεγονότα του 1974, ξεκαθαρίζοντας συνάμα το τοπίο για τις ερμηνείες που είχαν δοθεί στα όσα είπε την προηγούμενη ημέρα πως πρέπει να γίνει παραδεκτό πως αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν ως «ειρηνευτική επιχείρηση δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν πόλεμο». Χθες, μετά τη στρατιωτική παρέλαση στα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί είπε: «Αδέλφια μου, αυτό ήταν μια έκφραση της πραγματικότητας όχι μια παραδοχή».
Για να δώσει στη συνέχεια ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα των θέσεών του: «Εάν δεν ήταν η 20ή Ιουλίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραξικόπημα θα καθίστατο νόμιμο και η εξουσία των πραξικοπηματιών θα ρίζωνε». Κατά τον Ακιντζί αυτό είναι κάτι που «πονά, αλλά είναι η μια πραγματικότητα». Είπε ακόμα πως «την 20ή Ιουλίου πρέπει να την κρίνεις από αυτή την άποψη: ήταν μια επιχείρηση για να εμποδίσει να ριζώσει το πραξικοπηματικό καθεστώς και η Ένωση στην Κύπρο».
Αναφερόμενος στα οφέλη που είχε για τους Τ/κ η εισβολή, είπε πως «άρχισαν να ζουν ως κοινότητα στον βορρά και ετοιμάστηκε μια υποδοχή μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης». Είπε ότι ο ένας στόχος που «ήταν να ζούμε σε ασφάλεια στη δική μας περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε», αλλά δεν κατέστη δυνατός ο άλλος στόχος, που είναι «η επίτευξη μιας συνταγματικής δομής, η οποία να ενώνει σε μια νέα βάση τις δύο κοινότητες και η οποία θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα».Σύμφωνα με τον Ακιντζί, μετά την εξεύρεση λύσης η συνιστώσα τ/κ πολιτεία ως ένα από τα ίσα μέρη της ομοσπονδίας με τα κοινοτικά δικαιώματα θα έχει ίσο καθεστώς με την ε/κ κοινότητα στη ΕΕ. Έκανε επίσης αναφορά στην αναγκαιότητα να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία προετοιμασίας για την ΕΕ και εξέφρασε ικανοποίηση για την συμβολή της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών.
Στα κατεχόμενα βρέθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν μια μόνιμη λύση στο νησί» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια για επίτευξη ειρήνης».
Ο Μουσταφά Ακιντζί υποδεχόμενος τον Ισμέτ Γιλμάζ ευχήθηκε όπως γίνει κατορθωτό να οικοδομηθεί μια συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στο να πουν ένα «ναι» και θα προστατεύσουν «τα δικαιώματα και τους νόμους και των δύο πλευρών».
Δίπλα-δίπλα στην παρέλαση
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στα κατεχόμενα στις 2 το απόγευμα με το προεδρικό αεροσκάφος «ΑΝΑ» και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο «προεδρικό», όπου έγινε η υποδοχή από τον Μουσταφά Ακιντζί.Οι δύο άνδρες είχαν στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.
Γύρω στις 5 το απόγευμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό τζιπ και μεταφέρθηκαν στον χώρο της παρέλασης, την οποία παρακολούθησαν μαζί.
Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκαν εκτός από την τ/κ ηγεσία και Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν ήδη στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις, όπως ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμέτ Γιλμάζ, και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς. Μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν έφτασε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Στον χώρο έξω από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, μια ομάδα 100-150 ανθρώπων με πλακάτ «Ούρφα παντού» και «Ο καλύτερος Πρόεδρος είναι ο δικός μας», έριχνε γαρύφαλλα στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Ερντογάν.