ΟΙ ΒΕΒΕΡΙΝΟΙ
Η Καμπυλία γνώρισε στα τέλη του Απρίλη τις πιο αιματηρές ημέρες στην ιστορία της σε συγκρούσεις που δεν έχουν κοπάσει μέχρι σήμερα. Η περιοχή αυτή της βόρειας Αλγερίας κατοικείται κυρίως από τον λαό των Βερβερίνων.
Οι Βερβερίνοι είναι ομάδες λαών που καλύπτουν όλο τον βορρά της Αφρικής από το 3000 π.Χ. και αριθμούν περίπου 20 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 12 εκατομμύρια στο Μαρόκο και 6 εκατομμύρια στην Αλγερία. Οι Βερβερίνοι, οι άνθρωποι της Καμπυλίας, πολέμησαν ενάντια στους Ρωμαίους (οπότε και τους εδόθη η προσφώνηση «βερβερίνος» από την λέξη βάρβαρος, οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «Ιμαζιγκέν» δηλ. ελεύθεροι άνθρωποι), τους Βυζαντινούς –ο Βερβερίνος Γκαμούλ νίκησε τον στρατό του Ιουστινιανού– τους Άραβες, τους Τούρκους και τέλος τους Γάλλους. Αυτοί οι τελευταίοι χρειάστηκαν είκοσι εννέα χρόνια για να υποτάξουν τις ορεινές περιοχές γύρω από το Τίζι Ούζου. Κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, από το 1954 έως το 1962, τα ονόματα των Βερβερίνων Αμιρούς και Ραμντάν έγιναν συνώνυμα με την αντίσταση στο αποικιακό καθεστώς, αντίσταση που δόθηκε από την Βιλαγιά 3 του Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού. Οι Βερβερίνοι, οι οποίοι έχουν την δική τους κουλτούρα και την δική τους γλώσσα, την ταμαζίτ, χαμιτο-σημιτική κοινή, καθώς και γραφή, την τιφινάγκ (που χρησιμοποιούν σήμερα οι Τουαρέγκ), ήλπιζαν ότι η συμμετοχή τους στον πόλεμο ενάντια στην Γαλλία θα τους έκανε να αναγνωριστούν. Αλλά ο Μπεν Μπελλά διέλυσε τις ελπίδες τους, το 1962, διακηρύσσοντας ότι όλοι οι Αλγερινοί είναι Άραβες. Το 1980 είχε εκδηλωθεί μια εξέγερση, που επονομάστηκε «Άνοιξη της Καμπυλίας», με αφορμή την κυβερνητική απαγόρευση σε μια διάλεξη του συγγραφέα Μουλούντ Μαμμερί για την ποίηση των Βερβερίνων τον 16ο αιώνα. Ακολούθησαν χιλιάδες συλλήψεις για την καταστολή της εξέγερσης.
Τα επεισόδια όμως του Απριλίου 2001 ήταν πολύ πιο δραματικά. Σε αυτά, 62 Βερβερίνοι έχασαν την ζωή τους δολοφονημένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας μόνο σε 4 ημέρες.
Στις πόλεις και στα χωριά των ημιορεινών περιοχών της νοτιοανατολικής Αλγερίας μιλούν για μια Ιντιφάντα, μια εξέγερση ενάντια στην εξουσία, μια επανάσταση παλαιστινιακού τύπου όπου οι πέτρες αντικαθίστανται από σφαίρες. Ένας ξεσηκωμός ο οποίος, μετά τον θάνατο του Γκουέρμα Μασσινίσσα, ενός μαθητή μέσα στον σταθμό της χωροφυλακής, απειλεί να φανερώσει τα ρήγματα που τόσο φροντισμένα κρύβονται από την αλγερινή κοινωνία. Οι περιοχές των Βερβερίνων μαστίζονται από την ανεργία, έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της χώρας, την καταπίεση και από την διαφθορά της εξουσίας. Ο πρόεδρος Μπουτέφλικα μίλησε για προσπάθειες που υποθάλπουν αποσχιστικές κινήσεις, όμως είναι πολύ δύσκολο να πείσει για την μη ευθύνη της κυβέρνησης στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αλγερινός λαός και ιδιαίτερα οι Βερβερίνοι.
Σ.Δ.
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πολλές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρείες που διαθέτουν εργαστήρια σε σωφρονιστικά ιδρύματα και χρησιμοποιούν κρατούμενους δίνοντας τους πολύ χαμηλή αμοιβή.
Συνολικά στις ΗΠΑ εργάζονται 80.000 έως 90.000 κρατούμενοι στις κρατικές φυλακές. Από αυτούς οι 3.555, για την ώρα, εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζόμενων κρατουμένων βρίσκεται στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Χάρις σε ένα νόμο του 1993 το 70% από τους 15.000 κρατούμενους εργάζονται. Περίπου 450 από αυτούς εργάζονται σε εργαστήρια που έχουν δημιουργήσει ιδιωτικές εταιρείες μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα. 2.200 άλλοι παράγουν αγαθά και υπηρεσίες για δημόσιους οργανισμούς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Αλλά οι σκοποί, το κόστος και τα πραγματικά οφέλη για την βιομηχανία -δημόσια ή μη- έχει ξεσηκώσει πολεμική. Και κάποιοι αναρωτιούνται σχετικά με το αν είναι σωστή η θέσμιση της εργασίας των κρατουμένων για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ήδη επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη ενάντια σε αυτές που χρησιμοποιούν κρατουμένους με μηδαμινό μισθό έτσι που παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού. Αν και είναι υποχρεωμένες να δίνουν ένα μισθό ανάλογο, τουλάχιστον, με τον κατώτατο μισθό εκτός φυλακής, εντούτοις με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και με δικαιολογίες για το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από τις φυλακές και την χαμηλή παραγωγικότητα που επιβάλουν τα μέτρα ασφαλείας, οι κρατούμενοι εργαζόμενοι παίρνουν 50% ή και λιγότερο από τους εκτός φυλακών εργαζόμενους. Γενικά, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί στις ΗΠΑ, η εργασία είναι περισσότερο ένας τρόπος εκμετάλλευσης για την αύξηση των κερδών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, παρά δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων και προετοιμασία επανένταξής τους στην κοινωνία. Το μέτρο, πάντως, φαίνεται ότι θα επεκταθεί, πολύ πιθανόν και εκτός Αμερικής.