Της Σύνταξης
Το σημαντικό σε στιγμές κρίσης είναι να έχεις ένα πρότυπο, έναν φάρο που να φωτίζει τον δρόμο. Ο Τζιουλιάνο Μπινιάσκα, 55 ετών, με το παρατσούκλι “ο Νάνος”, ηγέτης της Λίγκας του Τεσσίνο, του ακροδεξιού κόμματος του καντονιού των ιταλόφωνων Ελβετών, διάλεξε το δικό του: τον Γιοργκ Χάιντερ, τον ηγέτη της αυστριακής ακροδεξιάς. Από πρώτη άποψη οι δύο τους δεν μοιάζουν και τόσο: Ο Χάιντερ είναι ένας ωραίος άνδρας, ένας ικανός πολιτικός ο οποίος γνωρίζει από στρατηγικές υποχωρήσεις και αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματά τους. “Ο Νάνος” είναι κοντός και χοντρός, έχει μακριά και ίσια μαλλιά και χρησιμοποιεί τις λέξεις όπως το ρόπαλο. Το στυλ του είναι τέτοιο που κάνει τον μέντορά του, τον ηγέτη της Λίγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσσι, να μοιάζει με Άγγλο λόρδο και διοικεί το κόμμα του με σιδερένια πειθαρχία.
Αλλά και ο Χάιντερ και ο Μπινιάσκα είναι πλούσιοι επιχειρηματίες και έχουν μεγάλες εκλογικές επιτυχίες: στο καντόνι του Τεσσίνο, ο Μπινιάσκα κέρδισε το 24% ενώ υπολογίζει σε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Και κυρίως, μοιράζονται το ίδιο μίσος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα μέρος της επιτυχίας του, ο Μπινιάσκα το οφείλει στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Il Mattino della Domenica, την οποία μοιράζει δωρεάν (45.000 αντίτυπα) στους 300.000 κατοίκους του καντονιού.
Ασφαλώς, όμως, αυτό που του δίνει υψηλή δημοτικότητα είναι οι θέσεις του πάνω σε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του καντονιού.
Το πρώτο αφορά στην άρση του απόρρητου των ιδιωτικών καταθέσεων που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπινιάσκα αντιτίθεται εξ ολοκλήρου στο μέτρο, εφόσον το ένα τρίτο των εισοδημάτων του καντονιού προέρχεται από τις τραπεζικές δραστηριότητες. Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η μαζική άφιξη Ιταλών εργαζόμενων από την επαρχία της Λομβαρδίας. Οι Ιταλοί που μένουν κοντά στα σύνορα προτιμούν να εργάζονται στην Ελβετία καθώς οι μισθοί είναι κατά μέσο όρο 26% υψηλότεροι από εκείνους της γειτονικής Λομβαρδίας. Ο Μπινιάσκα δεν τοποθετείται κατά των Λομβαρδών εργαζομένων αλλά πιστεύει ότι τελικά αυτοί θα δεχτούν να εργάζονται με χαμηλότερα μεροκάματα, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την γενικότερη πτώση των ημερομισθίων. Είναι ένα επιχείρημα που έχει απήχηση στη μεσαία τάξη.
Επίσης καταφέρεται εναντίον της εκμετάλλευσης που υφίσταται το καντόνι των Τεσσίνο από την Βέρνη και τους γερμανόφωνους Ελβετούς. Υποστηρίζει ότι ετησίως οι Τεσσινέζοι προσφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό 2,6 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα και τους επιστρέφονται μόνο 1,1 δισ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Μπινιάσκα έχουν τεράστια τηλεθέαση αλλά και το ότι τον χρηματοδοτούν, όπως άλλωστε και τον λαϊκιστή Κριστόφ Μπλόχερ, πολλοί βιομήχανοι.