ομάδα για μια Προλεταριακή Αριστερά
Στις 14 του Δεκέμβρη η οργάνωση “17 Νοέμβρη” εκτέλεσε το βασανιστή δολοφόνο Μάλλιο. Η οργάνωση “17 Νοέμβρη” δεν έκανε τίποτ’ άλλο από το να εκτελέσει την καταδικαστική απόφαση πού ’χει βγάλει ο λαός για τον Μάλλιο και τους όμοιούς του απ’ την εποχή που τον δολοφονούσαν και που εκφράστηκε με τα συνθήματα και τις εκδηλώσεις ενός ολόκληρου χρόνου από τη μεταπολίτευση και μετά: “Οι φασίστες στο Γουδί”, “Δίκες λαϊκές για τους βασανιστές”, “ Φόλα στο σκύλο της ΕΣΑ” κλπ. Όμως ο πολιτικός κόσμος της υποτέλειας, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τα “εξωκοινοβουλευτικά” κατακάθια τους, κάναν ό,τι μπορούσαν για να περισώσουν το φασιστικό σκυλολόι από τα χέρια του λαού παραπλανώντας τον με ανακρίσεις και δίκες-παρωδίες. Κι έτσι αθωώθηκαν οι βασανιστές και πήγαν εξοχή στον Κορυδαλλό οι αρχιεγκληματίες για να βγουν όταν θα έχουν καταλαγιάσει τα πνεύματα και το μίσος του λαού.
Όμως για τους φασίστες ο λαός δεν δίνει συγχωροχάρτι, δεν υπάρχει “παραγραφή”, κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε να τους ξαναδώσουμε την ευκαιρία να μας ματοκυλίσουν και πάλι αυτοί και όλοι οι επίδοξοι διάδοχοί τους. [ ]
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση 17 Νοέμβρη έδρασε σαν εντολοδόχος του λαού. Το πιστόλι που εκτέλεσε τον Μάλλιο το κρατούσαν οι εκατοντάδες νεκροί της δικτατορίας, οι δεκάδες χιλιάδες βασανισμένοι, ένας ολόκληρος λαός. Γι’ αυτό και σύσσωμη ήταν η αντίδραση του λαού: “Ν’ αγιάσουν τα χέρια τους”.
Γι’ αυτό και σύσσωμη ήταν η αντίδραση του πολιτικού κόσμου της υποτέλειας, που δεν τους φτάνει το ότι κράτησαν λεύτερο και απείραχτο τον δολοφόνο Μάλλιο, αλλά ήρθαν να κλάψουν επάνω στο πτώμα αυτού του “αγωνιστή του ελεύθερου κόσμου”. Η κυβέρνηση και τα χουντικά καθάρματα κλαίνε γι’ αυτή την “αποτρόπαια πράξη” και ζητάν εκδίκηση. Η κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” μιλάει για προβοκάτσια που “αντικειμενικά” βλάφτει το λαό. [ ]
Αυτή η ενέργεια λες και ήρθε για να αποκαλύψει το διαζύγιο που υπάρχει ανάμεσα στο λαό και όλους τους πολιτικούς “εκπροσώπους” του. Ο λαός χαίρεται, οι πολιτικοί κλαίνε. Γιατί άραγε;
Μήπως γιατί αγαπάνε τον Μάλλιο, ή γιατί τους ενοχλεί η βία;
Όχι φυσικά. Δεν είναι ότι αγαπάν τον Μάλλιο, ούτε τους ενοχλεί η βία εν γένει, τους ενοχλεί η βία του λαού. [ ] Τους ενοχλεί όταν μια χούφτα ανθρώπων εκτελούν την καταδικαστική απόφαση του λαού για τον δολοφόνο Μάλλιο. Γιατί τότε σημαίνει ότι ο λαός μπορεί να παλέψει, ότι δεν είναι πρόβατο που ξέρει μόνο να φωνάζει όταν το σφάζουνε.
Γι’ αυτό έχουν έτοιμη τη θεωρία της αδυναμίας του λαού για πάλη, τους “προβοκάτορες”. Όταν ο Παναγούλης τόλμησε να δοκιμάσει να εκτελέσει τον δικτάτορα βγήκε αμέσως η θεωρία: “ήταν προβοκάτσια”. Όταν μια χούφτα πρωτοπόρων φοιτητών κατάλαβε το Πολυτεχνείο, μίλησαν για “προβοκάτορες”. Όταν η “17 Νοέμβρη” εκτέλεσε τον αρχηγό της CΙΑ στην Ελλάδα, τον Γουέλτς, τότε και πάλι ήταν πράχτορες και “σκοτεινοί κύκλοι”. [ ] Σε κάθε απεργία, σε κάθε διαδήλωση δρουν οι “προβοκάτορες” δηλαδή ο λαός.
Γι’ αυτό και τώρα στήνεται το ίδιο παραμύθι: Λαέ, μη νομίσεις πως υπάρχει καμιά 17 Νοέμβρη, μη πιστέψεις πως ο λαός, άνθρωποι σαν και σένα μπορούν να σηκώσουν περίστροφο, όχι. Αυτά τα κάνουν οι φασίστες, οι σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες και οι “ξένοι”. Στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά. Ο λαός δεν εκτελεί. Εκτελούν μόνο οι Μάλλιοι και οι όμοιοί τους. Η “17 Νοέμβρη” θέλει να σας δείξει ότι και οι δολοφόνοι –οι εκτελεστές του λαού– μπορούν κι αυτοί να εκτελεστούν για τα εγκλήματά τους. Όμως δεν είναι αλήθεια, δεν γίνονται αυτά. [ ]
Ωρύεται ο “δημοκρατικός” τύπος. Ξένοι πράκτορες την κάναν τη δουλειά. Άρα η βία του λαού είναι πάντα προβοκάτσια. Γι’ αυτό μην αντιστέκεστε, μην απαντάτε στη βία των αφεντικών, σκύψτε το κεφάλι για να μη γίνεται “αναταραχή”. Και να που τώρα η “εθνική ενότητα” με τους φασίστες διαταράσσεται. Τα αστυνομικά τμήματα στέλνουν στεφάνια στην κηδεία του Μάλλιου, ενώ οι φασίστες και οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην “τελετή” ζήτησαν το κεφάλι του Καραμανλή και η ίδια η αστυνομία αναγκάζεται να καταζητεί τον Γεωργαλά.
Λοιπόν, ποιόν έβλαψε και ποιόν ωφέλησε αυτή η “προβοκάτσια;”
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν είναι εν γένει σωστή σα συνολική πολιτική αντίληψη η “τρομοκρατία”, ή οι απομονωμένες ενέργειες, που εν γένει δεν είναι, το ζήτημα είναι πως ο λαός είδε σ’ αυτή την ενέργεια μια απάντηση στην ατιμωρησία των φασιστών, γι’ αυτό και την επικροτεί. Γι’ αυτό και δεν λειτούργησε σαν απομονωμένη αλλά εντελώς αντίθετα.
Μαζί με το λαό λοιπόν, γιατί το μάτι του λαού βλέπει σωστά, δεν έχουμε παρά ένα πράγμα να πούμε:
ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑ
17 Δεκέμβρη ’76