Αρχική » Στα… χνάρια της ΘΕΣγάλα, με γίδινο γάλα και παγωτά, η Θρακών Αμνός

Στα… χνάρια της ΘΕΣγάλα, με γίδινο γάλα και παγωτά, η Θρακών Αμνός

από Άρδην - Ρήξη

Στα... χνάρια της ΘΕΣγάλα, με γίδινο γάλα και παγωτά, η Θρακών Αμνός

Του Απόστολου Σκουμπούρη από το liberal.gr 

Στα… χνάρια του πιο πετυχημένου συνεταιρισμού των τελευταίων ετών στη χώρα και ενός από τα πλέον επιτυχημένα επιχειρηματικά success stories ασχέτως κλάδου βαδίζει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Έβρου Θρακών Αμνός, που ετοιμάζεται να λειτουργήσει τα δικά του ATMs γάλακτος αλλά και παγωτού.

Η καινοτομία του εν λόγω συνεταιρισμού είναι ότι φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο το κατσικίσιο γάλα το οποίο είναι εξαιρετικά πολύτιμο, από πολλές απόψεις, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμο το ιδιόκτητο εργοστάσιο τυροκομίας και παστερίωσης του Συνεταιρισμού.

Μόλις μπει σε μια τροχιά το εργοστάσιο παστερίωσης, θα τεθούν σε λειτουργία τα ΑΤΜs τα οποία έχει έτοιμα ο συνεταιρισμός εδώ και μήνες. Οι αυτόματοι πωλητές θα πωλούν κατσικίσιο γάλα, σταδιακά θα δίνουν και τυροκομικά και γιαούρτι, ενώ από το καλοκαίρι του 2017 θα ξεκινήσουν και τα παγωτά.

Αντιγράφοντας την πετυχημένη συνταγή του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα της Θεσσαλίας που μέσω Αυτόματων Πωλητών διαθέτει σε αστικές περιοχές γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, η Θρακών Αμνός, φέρνει στο προσκήνιο το… παραδοσιακό – εδώ και δεκάδες αιώνες – γάλα της Ελλάδας, το γάλα αιγοπροβάτων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διαθέτει γάλα, τυροκομικά και γιαούρτι αποκλειστικά από αιγοπρόβατα, ενώ επίσης για πρώτη φορά θα πουλά τέσσερα ήδη παγωτού από ΑΤΜs, δημιουργημένο από πρόβειο γάλα!

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια όπου ο Συνεταιρισμός μέσω αυτών των καινοτόμων τρόπων φιλοδοξεί να καταστήσει δημοφιλές το κατσικίσιο γάλα, το οποίο είναι ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Το project ετοιμάζεται ήδη από το 2015 από το θρακιώτικο συνεταιρισμό, όμως διάφορες δυσκολίες που έγκεινται τόσο στις άδειες όσο κυρίως στην αθέτηση της συμφωνίας για την εργολαβία παστερίωσης που είχε κάνει με γαλακτοκομική εταιρεία (Εβροφάρμα) έφεραν καθυστερήσεις.

Μιλώντας στο Liberal ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρήστος Παρασχούδης επισημαίνει ότι «δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στην Ελλάδα, πωλήσεις γαλακτομικών μέσω ΑΤΜs γίνονται επί δεκαετίες διεθνώς. Εμείς απλώς κάνουμε την καινοτομία να φέρουμε στο προσκήνιο το κατσικίσιο γάλα που έχει τεράστια θρεπτική αξία και – δόξα το Θεό – η Ελλάδα διαθέτει τέτοιο, ενώ για πρώτη φορά δημιουργούμε και παγωτό με πρώτη ύλη αποκλειστικά αιγοπρόβειο γάλα.

Το ξεκίνημα θα γίνει με δύο σημεία πώλησης, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στην Κομοτηνή, ενώ απώτερος στόχος είναι να υπάρξει σταδιακή επέκταση και τουλάχιστον σ’ όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Βόρεια Ελλάδα, με κυρίαρχη τη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοδοξούμε να φτιάξουμε 16-17 σημεία πώλησης».

Αργότερα και αναλόγως με την ανταπόκριση του κοινού, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Θρακών Αμνός, «στόχος είναι να κατέβουμε και νοτιότερα, πάντα βεβαίως σε συμφωνίες με άλλους κτηνοτρόφους, ακόμα και από την Πελοπόννησο. Αλλά αυτός είναι ένας μελλοντικός στόχος, όχι άμεσος».

Σε ότι αφορά τη μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την υλοποίηση του project, ο κ. Παρασχούδης, τονίζει ότι «δεν είχαμε δική μας μονάδα παστερίωσης, οπότε είχαμε κάνει συμφωνία για εργολαβική παστερίωση με μεγάλη εταιρεία γαλακτοκομικών της περιοχής, την Εβροφάρμα, που όμως στην πορεία δεν τήρησε τη συμφωνία. Δεν είχαμε την πονηριά να ενσωματώσουμε σχετική ρήτρα στη συμφωνία μας, οπότε μείναμε ξεκρέμαστοι».

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς

Ο συνεταιρισμός Θρακών Αμνός είναι σχετικά νεοσύστατος, μιας και ιδρύθηκε μόλις το 2012 με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, που σημαίνει ότι πλέον το νομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό για τους προέδρους και τα μέλη του δ.σ. σε περίπτωση που υπάρχουν ατασθαλίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού «η ίδρυση της Θρακών Αμνός έγινε από μια παρέα αρχικά είκοσι κτηνοτρόφων με εμπνευστή και οραματιστή τον αείμνηστο Ζαφείρη Άμπα, ενώ πλέον αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι».

Προ περίπου τριών ετών ο συνεταιρισμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα που οφείλονταν στην ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, εξαιτίας των οποίων θανατώθηκαν περίπου 50.000 ζώα, όμως μπόρεσε και ξεπέρασε αυτή την κρίση.

Σε ερώτηση του Liberal για το μέγεθος των κτηνοτροφικών μονάδων που συμμετέχουν στη Θρακών Αμνός, ο κ. Παρασχούδης τονίζει ότι «οι μικρότερες μονάδες αποτελούνται από 60-70 ζώα και οι μεγαλύτερες από 500 έως 600 ζώα. Όμως η μέση μονάδα είναι περίπου 150 ζώα».

Ο συνεταιρισμός παράγει συνολικά περίπου 2 με 2,5 εκατ. λίτρα αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως, όταν συνολικά στο νομό Έβρου η παραγωγή αιγοπρόβειου ανέρχεται στα 5,5 έως 6 εκατ. λίτρα.

Γιατί είναι ξεχωριστό το κατσικίσιο γάλα

Αντιθέτως με τις μονάδες αγελαδοτροφείας που εκ των πραγμάτων αποτελούνται σχεδόν 100% από σταβλίσια ζώα, δηλαδή εσώκλειστα επί 24ωρο, οι μονάδες της Θρακών Αμνός αλλά και σχεδόν όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα, είναι κατά 99% με ζώα ελευθέρας βοσκής. Τα ζώα είναι πιο υγιή, πιο ευτυχισμένα, κοντά στη φύση, ελεύθερα με σαφώς πιο καλή τροφή, κάτι που αντανακλάται και στα προϊόντα τους.

Όπως σχολιάζει ο κ. Παρασχούδης «ο νομός Έβρου ενδείκνυται περισσότερο από κάθε άλλο νομό της χώρας για κτηνοτροφία και ειδικά αιγοπροβάτων. Έχει μεγάλες αναξιοποίητες από καλλιέργειες περιοχές που είναι τεράστια βοσκοτόπια, έχει βλάστηση, έχει και νερό».

Από εκεί και πέρα, το κατσικίσιο γάλα υπερέχει σε πολλά έναντι του αγελαδινού. Είναι πιο εύπεπτο καθώς περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη, ενώ λέγεται ότι είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό.

Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυικού συστήματος γιατί είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, ενώ μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Το στοίχημα

Το κεντρικό στοίχημα για τους 160 κτηνοτρόφους που συμμετέχουν και ήταν κατακερματισμένοι έως το 2012 δίνοντας τα προϊόντα τους μεμονωμένα, είναι να πείσουν τους καταναλωτές να επιστρέψουν στο… πατροπαράδοτο για τη χώρα μας κατσικίσιο γάλα.

Άλλωστε, έως τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα ήταν σχεδόν άγνωστη η αγελαδοτροφία, ενώ και μορφολογικά και γεωγραφικά δεν ευνοούνται οι μεγάλες μονάδες βοοειδών. Αντιθέτως, ευνοούνται οι κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων, με την Ελλάδα να είναι πολύ δυνατή, κυρίως στο κατσικίσιο γάλα.

Το ιδιόκτητο τυροκομείο

Το ιδιόκτητο τυροκομείο της Θρακών Αμνός βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι έξω από την Ορεστιάδα στον νομό Έβρου και είναι δυναμικότητας 15 τόνων/ημερησίως, ενώ υπάρχει δυνατότητα αυτή να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το τυροκομείο θα ξεκινήσει με την παστερίωση του αιγοπρόβειου γάλακτος και σταδιακά την παραγωγή και τυποποίηση και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως γιαούρτι, κατσικίσια τυριά και παγωτού. Όλα τα προϊόντα θα πωλούνται αποκλειστικά μέσω των αυτόματων πωλητών, ενώ όσο γάλα περισσεύει, θα δίνεται – όπως και τώρα – στην Εβροφάρμα μέσω συμβάσεων.

Οι Αυτόματοι πωλητές διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης, ενώ την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη οι τιμές θα είναι προσιτές, αρκετά κάτω από τα 2-2,5 ευρώ που πωλείται τώρα το κατσικίσιο γάλα στα σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα μακροπρόθεσμα, υπάρχει η σκέψη και για δημιουργία μίνι-μάρκετ, μέσω των οποίων θα διανέμονται φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, χωρίς πολλούς μεσάζοντες, χωρίς… διαφήμιση και πολλά παρακλάδια που αυξάνουν το κόστος για τον καταναλωτή.

Τα ΑΤΜs παγωτού

Σε ότι αφορά τους αυτόματους πωλητές παγωτού, θα λειτουργήσουν πρώτα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή και θα διατίθενται σε τέσσερις γεύσεις σε κύπελλο από 400 γρ. έως ένα κιλό.

Όπως τονίζει ο κ. Παρασχούδης, θα είναι παραδοσιακό παγωτό ανατολικού τύπου, δεν πρόκειται να είναι… τρικολόρ, ούτε θα βάλουμε… τσιχλόφουσκες μέσα. Θα παράγεται από 100% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, θα βασίζεται σε μια συνταγή που έχουμε στην Θράκη από το 1957, με παραδοσιακές γεύσεις (πεπόνι, γιαούρτι κ.α.).

Πως είναι στημένα τα καταστήματα

Το κάθε κατάστημα διαθέτει τέσσερις αυτόματους πωλητές (ΑΤΜ). Ο πρώτος θα διαθέτει το φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Ο δεύτερος θα διαθέτει τα τυροκομικά προϊόντα και το γιαούρτι. Θα μπορούν οι καταναλωτές να προμηθεύονται το λευκό μαλακό τυρί, που παράγεται μόνο στην Θράκη, από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Ο τρίτος αυτόματος πωλητής θα διαθέτει παγωτό. Ο τέταρτος αυτόματος πωλητής θα προμηθεύει τις φιάλες για το γιδινό γάλα, όμως οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις δικές τους φιάλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ