Αρχική » Επανέκδοση: Γιώργος Κοντογιώργης, Έθνος και «εκσυγχρονιστική» νεοτερικότητα

Επανέκδοση: Γιώργος Κοντογιώργης, Έθνος και «εκσυγχρονιστική» νεοτερικότητα

από Άρδην - Ρήξη

Γιώργος Κοντογιώργης, Έθνος και «εκσυγχρονιστική» νεοτερικότητα

 

Εναλλακτικές Εκδόσεις 2017, β΄έκδοση 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Στο βάθος του επιστημονικού προβλήματος της χώρας ελλοχεύει, ουσιαστικά, η παραρτηματική ή, για να γίνω πιο λιτός, η μηρυκαστική λειτουργία μιας μεγάλης μερίδας ιστορικών που, επιπλέον, επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το τεκμήριο της προοδευτικής σήμανσης. Το αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτής της «εκσυγχρονιστικής» ιστοριογραφίας είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού σε όλα τα επίπεδα του βίου της ελληνικής κοινωνίας. Οικοδόμησε ένα πλέγμα παραμορφωτικών κατόπτρων μέσα από το οποίο προέβαλε αναγνώσεις του ελληνικού παρελθόντος, συνάδουσες με το αξιωματικό επιχείρημα περί της καθολικής ανωτερότητας του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Τοποθέτησε την ελληνική κοινωνία στη θέση της «περιφέρειας», έναντι της Εσπερίας και, κατ’ επέκταση, αξιολόγησε τις παρεκκλίσεις της από τον ευρωπαϊκό κανόνα ως εξ ορισμού «παραδοσιακές», δηλαδή οπισθοδρομικές και κατώτερες του προοδευτικού γινομένου που ενσάρκωνε η Δύση.

 

 

Ο Γιώργος Κοντογιώργης χρημάτισε Πρύτανης του Παντείου Παν/μίου, Docteur d’État του Παν/μίου του Παρισιού ΙΙ, Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Θεσ/νίκης, ιδρυτικό μέλος (και Γενικός Γραμματέας) της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης και του European Political Science Network (EPSNET), τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Παν/μίου των Βρυξελλών και Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό CNRS. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και, επί σειρά ετών, στο I.E.P. του Παρισιού. Κυριότερα έργα του: Η θεωρία των επαναστάσεων στον Αριστοτέλη, Η ελληνική λαϊκή ιδεολογία: Κοινωνικο-πολιτική μελέτη του Δημοτικού Τραγουδιού, Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτοδιοίκηση: Οι ελληνικές κοινότητες της τουρκοκρατίας, Πολιτικό σύστημα και πολιτική, Νεοτερικότητα και πρόοδος, Το αυταρχικό φαινόμενο, Πολίτης και πόλις. Έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας, Democracy and Representation: The Question of Freedom and the Typology of Politcs.

Για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε την σελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γιώργος Π. 1 Ιουλίου 2019 - 23:11

Η γνωσιολογία Κοντογιώργη έχει αλλάξει πάρα πολλά από όσα μας είχαν ενσταλλάξει για την έννοια της ελευθερίας, του κοσμοϊστορικού χρόνου, του έθνους, της εποχής του Βυζαντίου (έχει σημασία καθώς μας είχαν παραμυθιάσει για μια διαιρετική τομή με τον ελληνικό κόσμο προκειμένου να αναδιαμορφωθεί η ιστορική πραγματικότητα με πρόσημο την κρατική εθνοδόμηση και την απουσία της κοινωνίας).

Το ζητούμενο όμως παραμένει ένα και κρίσιμο.

Ο κάθε “Κοντογιώργης” που είναι αξιολογικά ουδέτερος θα παραμένει πάντοτε στο περιθώριο της κρατικής πραγματικότητας καθώς την γνώση δεν την υπαγορεύει η οξυδερκής κατανόηση των φαινομένων αλλά η ισχύς εκείνων που διαμορφώνουν την ιστορική επιστήμη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ