Αρχική » Επανακυκλοφορία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις: Έθνος και Παράδοση του Θ. Ζιάκα

Επανακυκλοφορία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις: Έθνος και Παράδοση του Θ. Ζιάκα

από Άρδην - Ρήξη

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Aιτία του παρόντος πονήματος είναι η εξής πάγια απορία μου: Γιατί η αντίληψή μας για το έθνος να είναι σαν την κλίνη του Προκρούστη; Γιατί να μην είναι «πλουραλιστική» ώστε να χωράει όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικοθρησκευτικών τοποθετήσεων; Ο αλληλοαποκλεισμός, το άσπρο-μαύρο, η αμοιβαία μονοπώληση του πάλαι ποτέ Κοινού των Ελλήνων από τους σύγχρονους μανιχαίους, που αποτελούν τις συνιστώσες του, μου φαινόταν πάντοτε σαν το κυριότερο πρόβλημα, όπως τουλάχιστον εγώ το γνώρισα, ζώντας στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ο κύκλος των ερευνών μου ολοκληρώθηκε με την πρόταση ότι τα έθνη είναι διαπλεκόμενοι σχηματισμοί παραδόσεων, ενταγμένοι κατά κανόνα σε διάφορες «οικογένειες εθνών» ή μορφές «οικουμένης». Κι αυτήν ακριβώς την πρόταση διατυπώνω με τούτο το βιβλίο. Το ανά χείρας Έθνος και Παράδοση είναι η προσωπική μου απάντηση στο αίτημα για μια πλουραλιστική νοηματοδότηση του έθνους.

Θέοδωρος Ζιάκας

Σχετική ÎµÎ¹ÎºÏŒÎ½Î±Ο Θεόδωρος Ι. Ζιάκας γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Κούρεντα του νομού Ιωαννίνων. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως αναλυτής συστημάτων. Από το 1986 ζει στη Θεσσαλονίκη.
Η σχέση του με τα κοινά αρχίζει την εποχή της Δικτατορίας, οπότε και δέχεται τις συνηθισμένες τότε φιλοφρονήσεις (Κορυδαλλός, Μπογιάτι κ.λπ.). Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ασχολείται ειδικά με τη μελέτη του εθνικού φαινομένου και των προβλημάτων του.
Έχει δημοσιεύσει τα ακόλουθα βιβλία: Εθνισμός και αριστερά, Έθνος και παράδοση, Η έκλειψη του υποκειμένου, Πέρα από το άτομο, Αυτοείδωλον εγενόμην…, Ο σύγχρονος μηδενισμός, Πατριδεγωφάγος.

Για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εναλλακτικών Εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ