Εκδήλωση του Άρδην για την Αριστερά και το Μακεδονικό
του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Ακόμα και κάποιος που ενδεχομένως να γνωρίζει σε βάθος το «ακανθώδες», «ιστορικά φορτισμένο», «σύνθετο» και με «τεράστια εθνική σημασία» Μακεδονικό Ζήτημα, σίγουρα θα έφυγε κερδισμένος από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση με τίτλο «Η Αριστερά και το μακεδονικό ζήτημα» που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο «Ρήγας Βελεστινλής» του ΑΡΔΗΝ.
Εκτός από τις πολλές και σημαντικές, εν πολλοίς και άγνωστες, ιστορικές αναφορές για τον αλυτρωτικό «Μακεδονισμό» που ξεκινά το 1903 με την «Επανάσταση» του Ίλιντεν, και τους εύστοχους σχολιασμούς για το δυσάρεστο «μακεδονικό χρονικό» της ελληνικής Αριστεράς με το «προπατορικό της αμάρτημα» του 1924 όταν αποδέχτηκε την «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη», έγιναν αναλυτικές αναφορές και στις κατασυκοφαντημένες σήμερα έννοιες του έθνους και της πατρίδας.
Έτσι, για παράδειγμα, εθνικό και ταξικό (κοινωνικό) θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένα στη βάση ιστορικών και κοινωνικών παραμέτρων για όλους τους λαούς. Το «εθνικό δεν είναι συνώνυμο του εθνικισμού και του σωβινισμού» όπως ψευδώς ισχυρίζεται η παγκοσμιοποιημένη Αριστερά. «Εθνισμός και διεθνισμός πάνε μαζί», και ο αγώνας για «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά» παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Ο πατριωτισμός που εμφανίζεται μέσα από την μακρόχρονη ελληνική ιστορία ως αρετή έχει πολύ πιο βαθιές ιστορικές ρίζες από το σύγχρονο έθνος-κράτος. Η ανάγκη υπεράσπισης της πατρίδας και αγώνας ενάντια στον ενδοτισμό και στην υποτέλεια των ελληνικών ελίτ αποτελούν στοιχεία προοδευτικής αντίστασης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση την πλέον απάνθρωπη μορφή του ιμπεριαλισμού.
Ένα σημαντικό μέρος της εκδήλωσης εστιάστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αυστηρή κριτική προς την εν γένει ενδοτική και μειοδοτική κυβέρνηση της «Πρώτη φορά Αριστερά». Πρόκειται για την πλέον φιλοαμερικανική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, η οποία :
- πήρε διαζύγιο από την παράδοση του Εικοσιένα και των Ριζοσπαστών της Επτανήσου που συνέδεαν άρρηκτα εθνικό και κοινωνικό,
- απαρνήθηκε τον ριζοσπαστισμό, κατάργησε την εθνική ανεξαρτησία και επιτίθεται χυδαία ενάντια στον ταπεινωμένο ελληνικό λαό που αντιτίθεται στον ξεπούλημα της Μακεδονίας,
- αρνείται να δει την τουρκική απειλή αναγορεύοντας της Ελλάδα σε δήθεν ιμπεριαλιστική χώρα,
- ενσωματώθηκε με άνεση στην παγκοσμιοποιητική διαδικασία και στο γεωπολιτικό σχεδιασμό ξένων δυνάμεων,
- υιοθετεί και ενθαρρύνει αλλότριους εθνικισμούς και υποτιμά αφελέστατα εθνικές απειλές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος και δύο ακόμα επισημάνσεις. Πρώτον, ενώ το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε, όπως αναμένονταν, ως εθνομηδενιστικό, οι διαδηλώσεις και η σφοδρή αντιπαράθεση για το Σκοπιανό έβγαλε στην επιφάνεια κάτι ακόμα χειρότερο. Το μίσος των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό έθνος. Και δεύτερον, η άποψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για το «αναφαίρετο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού» των γειτόνων μας αποτελεί συνέχεια σχετικών αντιλήψεων παλαιών ηγετών της ελληνικής Αριστεράς για αυτονομία της Μακεδονίας.
Όλα τα παραπάνω απαντούν και το εύλογο ερώτημα που τέθηκε από την αρχή της εκδήλωσης, για ποιο λόγο δηλαδή ο Τσίπρας εκχώρησε εθνική ιστορία και εθνικά δίκαια για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους το 1830 και έβαλε τη χώρα σε «περιπέτειες». Κοινή ήταν επίσης η αντίληψη στους ομιλητές ότι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς αυτό που απαιτείται είναι η εθνική αφύπνιση, η εθνική ενότητα και ο σταθερός «αγώνας ενάντια στο πολιτικό σύστημα που είναι ένοχο» για εδώ που φτάσαμε.