Αρχική » Πρωτοβουλία της Ανοιχτής Τέχνης για την Ιερά Οδό

Πρωτοβουλία της Ανοιχτής Τέχνης για την Ιερά Οδό

από Άρδην - Ρήξη

Το ίχνος, αναξιοποίητο όπως είναι σήμερα, στον Σκαραμαγκά

Μια ενδιαφέρουσα και κυρίως χρήσιμη πρωτοβουλία αναλαμβάνει η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, στο Σύνταγμα, προτείνοντας ένα απαραίτητο έργο τόσο για τον εμπλουτισμό των δράσεων και αναπλάσεων της διοργάνωσης Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης 2021 (που περιμένουμε με μεγάλη αδημονία αλλά και αγωνία), όσο και για την ανάπλαση του Αθηναϊκού τοπίου γενικώς).

Συγκεκριμένα, η Ανοιχτή Τέχνη έχει την καλή ιδέα, να αναδειχθεί το Ίχνος της Ιεράς Οδού, όπου αυτό είναι εφικτό και λιγότερο δαπανηρό, ταυτόχρονα. Και ευτυχώς είναι εφικτό σε αρκετά σημεία, ξεκινώντας από την οδό Πειραιώς μέχρι και την λίμνη Κουμουνδούρου στον Σκαραμαγκά, δεξιά όπως πηγαίνουμε για την Ελευσίνα.

Επίσης η Ανοιχτή Τέχνη προτείνει μια σειρά μικρών αναπλάσεων στην Ιερά Οδό, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι κανένας αρμόδιος φορέας ή πρόσωπο, δεν την έχει φροντίσει, όπως της αξίζει, αλλά και όπως υποχρεούται να κάνει κάθε αρμόδιος (υπουργός, περιφερειάρχης, δήμαρχος, φορείς κλπ). Δεδομένου μάλιστα ότι ην Ιερά Οδός είναι γνωστή σε Ανατολή και Δύση, η εικόνα παρουσιάζει εξ αιτίας των παραλείψεων και της αδιαφορίας της Πολιτείας, είναι μάλλον απογοητευτική.

Είναι λοιπόν πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί και να αναπλασθεί η Ιερά Οδός, τώρα μάλιστα που υπάρχει στον ορίζοντα η Ελευσίνα 2021. Όλοι οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες φυσιολογικό είναι να ζητάνε να πάνε στην Ελευσίνα από την Ιερά Οδό, όπως θα κάναμε κι εμείς στην θέση τους άλλωστε.

Επίσης, η Ανοιχτή Τέχνη προτείνει την ανάδειξη των σημείων που οι μύστες και η πομπή έκαναν στάση πηγαίνοντας για την Ελευσίνα. Μην ξεχνάμε ότι στην Ιερά Οδό υπάρχουν και σημαντικά Ιερά αρχαία και νέα, που δείχνουν και την πολιτιστική σημασία της Οδού αλλά και την συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού. Από την αρχαιότητα έχουμε λείψανα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα και του ναού της Αφροδίτης, και από την Βυζαντινή περίοδο η μάλλον παλαιοχριστιανική μονή του Δαφνιού με τα  σωζόμενα τείχη της και τα περίφημα ψηφιδωτά.

Περισσότερα για όλα αυτά, και συγκεκριμένο το σχέδιο που προτείνει η Ανοιχτή Τέχνη  σε συνεργασία με την αρχαιολόγο δρα Αναστασία Λερίου (που έχει συγγράψει το λεύκωμα Ιερά Οδός Αναζητώντας το Ίχνος-Έκδοση του Δήμου Αιγάλεω το 2008), μπορείτε να μάθετε, αλλά και να κάνετε τις δικές σας προτάσεις, στην σχετική διάλεξη ομιλία της Αναστασίας Λερίου που θα δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ανοιχτής Τέχνης, στο Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, στον 1ο όροφο.

Θέση μπορείτε να κλείσετε στο μέιλ της Ανοιχτής Τέχνης: info@anoixtitexni.gr.

Ευχόμαστε ώτα ευήκοα στην πρωτοβουλία της Ανοιχτής Τέχνης και προσθέτοντας την δική μας συμβολή στην πρότασή της, σημειώνουμε ότι ειδικής σημάνσεως αξίζουν και ο βωμός του Μειλιχίου Διός και του ήρωα Κυαμίτη, που πλέον έχουν μετεξελιχθεί σε ναούς του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σάββα, αντιστοίχως. Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 20:30, στην Ανοιχτή Τέχνη.

 

 

Το ίχνος, όπως το έχουνε αναδείξει με άρτιο τρόπο στο μετρό στο Αιγάλεω.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ