Αποσπάσματα απ’ το άρθρο του tvxs.gr «Το σκάνδαλο Siemens σε αριθμούς»
Από το Άρδην τ. 94, Αύγουστος-Οκτώβριος 2013
Έχει χαρακτηριστεί ως το νούμερο Ένα σκάνδαλο διαφθοράς παγκοσμίως, ενώ η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) θεωρεί την υπόθεση των «μαύρων ταμείων της Ζίμενς», ως τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών. Τα έως στιγμής δεδομένα και γεγονότα μπορούν να δοθούν με… τρεις αριθμούς: Το 1, καθώς και για την Ελλάδα, όπως φαίνεται, πρόκειται για το «νούμερο 1 σκάνδαλο» από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Το 2, για τους δύο τρόπους με τους οποίους από τα στοιχεία των ερευνών φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν από τη μητρική εταιρεία, προκειμένου να διοχετευθούν χρήματα για δωροδοκίες. Το 3, για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, που διέφυγαν στο εξωτερικό.
Η έρευνα των τριών εφετών – ανακριτών περιλαμβάνει -έως στιγμής- τρεις δικογραφίες για την υπόθεση: Αυτή των πυραύλων PATRIOT, τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ και το σύστημα ασφαλείας C4I. Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να διαβιβαστούν και άλλες δικογραφίες.
Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της «ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου» (ή του ΟΤΕ), «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», «ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία». Για την υπόθεση του C4I έχει απαγγελθεί επιπλέον κατηγορία για «απάτη σε βάρος του Δημοσίου», ενώ πρόσφατα, μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για το αδίκημα της «συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης». Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση -ως τώρα- είναι 31.
Οι χώρες από τις οποίες έχουν ζητηθεί στοιχεία για την υπόθεση, είτε αυτά είναι καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων, είτε άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων, είτε πληροφορίες για εταιρείες, είναι οι Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρουμανία, Λιχτενστάιν, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία (σσ. και προς τις τρεις εισαγγελίες της χώρας), Μονακό, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Ουρουγουάη και Αζερμπαϊτζάν.
Από το εξωτερικό οι εφέτες ανακριτές έχουν πλήρη στοιχεία για την κίνηση 127 τραπεζικών λογαριασμών, προσώπων και εταιρειών, για τους οποίους ζητήθηκε άρση απορρήτου. Και εντός της ελληνικής επικράτειας έχουν ανοιχθεί δεκάδες λογαριασμοί, ενώ εκκρεμούν απαντήσεις σε σχετικά αιτήματα των Εφετών από αρκετές τράπεζες. Από έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών της Τράπεζας Ελλάδος προέκυψαν στοιχεία για τη διακίνηση τεράστιων χρηματικών ποσών με μεγαλύτερο το ποσό των 43,5 εκ. ευρώ, που εντοπίστηκε σε λογαριασμό κατηγορούμενου, στελέχους της Ζίμενς.
Τρεις από τους κορυφαίους της ΖΙΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ έχουν διαφύγει στο εξωτερικό: Στις 20 Μαΐου του 2009 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε λάβει προθεσμία για την απολογία του, δεν εμφανίζεται στον ανακριτή. Λίγες μέρες μετά, βρίσκεται ενώπιον των γερμανικών αρχών, όπου, προκειμένου να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, καταθέτει ότι υπήρξαν δωροδοκίες κομμάτων και κρατικών λειτουργών στη χώρα. Οι γερμανικές αρχές έχουν αρνηθεί την έκδοσή του και έτσι ο Χριστοφοράκος καταδικάστηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη για δωροδοκία πλημμεληματικού βαθμού. Λίγες ημέρες μετά, εξαφανίζεται ο κατηγορούμενος πρώην οικονομικός διευθυντής της ελληνικής Ζίμενς, Χρήστος Καραβέλας, ενώ τον Νοέμβριο του 2010, ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Ζίμενς και πρώην μεγάλο στέλεχος της μητρικής εταιρίας, Φόλκερ Γιουνγκ, συμπληρώνει με την επισήμως «υπό αγνώστων συνθηκών» διαφυγή του, τον κατάλογο.
Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι παράνομες πληρωμές της Ζίμενς και θυγατρικών της σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική και Μέση Ανατολή ενδέχεται να αγγίζουν το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική Δικαιοσύνη εκτιμά ότι από το 2001 έως το 2007 πληρώθηκαν 54,5 εκατομμύρια δολάρια για άγνωστους σκοπούς, 341 εκατομμύρια δολάρια σε συμβούλους επιχειρήσεων, για άγνωστους, ή αναιτιολόγητους λόγους, και περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους χωρών, μέσω μηχανισμών πληρωμών, είτε μέσω εταιρειών, είτε με χρήματα στο χέρι. Τα συνολικά πρόστιμα και χρηματικές ποινές που σε ΗΠΑ και Γερμανία επιβλήθηκαν για το σκάνδαλο στην εταιρεία και σε θυγατρικές της εκτιμάται, στην Αμερική, ότι αγγίζουν τα 1,6 δισ. δολάρια.