Αρχική » Βιβλιοπαρουσίαση: Το μοναστήρι της Γόλας Λακωνίας

Βιβλιοπαρουσίαση: Το μοναστήρι της Γόλας Λακωνίας

από Άρδην - Ρήξη

Από το Άρδην τ. 89, Ιούλιος -Σεπτέμβριος 2012

Κατσουλάκος – Β. Ασημομύτης, Το μοναστήρι της Γόλας Λακωνίας – φωτογραφική ανατύπωση, Εκδόσεις Ιδιομορφή, Σπάρτη 2012

Η έκδοση αυτή αποτελεί φωτογραφική αναπαραγωγή του πρωτοτύπου, συμπληρωμένου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της Μονής, από το οποίο ξεχωρίζουν οι απεικονίσεις προσωπικοτήτων της Αρχαιότητας, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ως τον Σόλωνα και τον Πλούταρχο.
Το μοναστήρι της Γόλας έχει μακρά παράδοση. Δημιουργήθηκε σε χρόνους χαλεπούς και αντιμετώπισε επιβουλές και δηώσεις. Παρέμεινε όμως πάντα φωτεινή εστία πίστης και περισυλλογής. Οι μοναχοί, με τον σεπτό τους αγώνα, κατέστησαν το μοναστήρι πνευματικό κέντρο, όπως και η απεικόνιση αρχαίων σοφών στον νάρθηκα σαφώς δηλώνει.
Εμείς οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα μοναστήρια και να τιμάμε τον αγωνιστικό μόχθο των λειτουργών τους. Οι μοναχοί «ουδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες» πλουτίζουν με το να ξοδεύουν ανιδιοτελώς τα ψυχικά τους υπάρχοντα. Χρέος μας να διατηρήσουμε θεσμούς και ιδρύματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν τα κληρονομήσαμε από τους παλιότερους για να τα διαχειριστούμε επ’ ωφελεία μας. Τα μοναστήρια τα δανειστήκαμε από τους νεότερους για να τα λαμπρύνουμε, να τα καταστήσουμε αληθινούς δρυμούς πίστης και πολιτισμού.
Θεόδωρος Σ. Κατσουλάκος, δ.Φ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ