Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα Ελληνοτπυρκικά, τη Μεταναστευση την Ορθοδοξία
του Γιάννη Ξένου
Τον Μάρτιο που μας πέρασε, ο ερευνητικός οργανισμός Διανέοσις (1) δημοσίευσε την πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε στα τέλη του 2019 για το τι πιστεύουν οι Έλληνες. Ερευνώνται μια σειρά ζητημάτων, που δεν εξετάζονται συστηματικά, όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, οι σχέσεις με την ΕΕ κ.λπ. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο στην έρευνα της Διανέοσις είναι ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και με αυτό τον τρόπο βλέπουμε πώς εξελίσσονται οι απόψεις των Ελλήνων.
Η Διανέοσις φυσικά δεν είναι ένας ερευνητικός οργανισμός με ουδέτερο ιδεολογικό φορτίο, πρόεδρός της και ιδρυτής της είναι ο βιομήχανος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επί οχτώ έτη πρόεδρος του ΣΕΒ (2006-2014).
Στο εποπτικό της συμβούλιο συμμετέχουν οι: Μάρκος Βερέμης (γνωστός και από τη συμμετοχή του στην επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου για το 1821), Γιάννος Γραμματίδης (επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου), Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός, Αντώνης Τριφύλλης, τέως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρθρογράφος του Βήματος κ.ά. Είναι ένας ερευνητικός οργανισμός που θα τον κατατάσσαμε στον χώρο του (νεο)φιλελεύθερου δικαιωματισμού.
Ένα αρνητικό σημείο της έρευνας είναι ότι, παρότι δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα, τα δεδομένα της έχουν συγκεντρωθεί τρεις με τέσσερις μήνες πριν. Δηλαδή πριν το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας στον Έβρο με την «ειρηνική» εισβολή, πριν τα επεισόδια στα νησιά του Β. Αιγαίου για το μεταναστευτικό– προσφυγικό και φυσικά πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, περιέχει στοιχεία ικανά για να δούμε τις ιδεολογικές αλλαγές στις συνειδήσεις των Ελλήνων.
Θα παρουσιάσουμε τα ερωτήματα για τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, πώς τοποθετούνται για το μεταναστευτικό, τις απόψεις τους στο ερώτημα αν Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι, τις απόψεις για κάποιους λαούς.
Ποιες είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον των Ελλήνων;
Ως πρώτη απειλή, το 36,6% απαντά το δημογραφικό/μείωση πληθυσμού, το 21,7% τη μετανάστευση, το 15% τις σχέσεις με την Τουρκία, το 11,8% την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 7,2% την κλιματική αλλαγή, το 4,9% την παγκοσμιοποίηση και μόλις το 2,5% την τρομοκρατία. Όταν μπορούν να αναφέρουν δύο απειλές, το δημογραφικό/μείωση πληθυσμού ανεβαίνει στο 47,1%, η μετανάστευση στο 41,7%, οι σχέσεις με την Τουρκία στο 32,1% η οικονομική κατάσταση στο 22,4%, η κλιματική αλλαγή στο 15,8%, η παγκοσμιοποίηση στο 8,6% και η τρομοκρατία στο 6,4%. Ως προς την ηλικία των ερωτώμενων, οι 17 έως 24 ετών είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για τις σχέσεις με την Τουρκία, αφού ως πρώτη απειλή την αναφέρει το 22,4% και έπεται η ηλικιακή ομάδα 25-39, 18,9%· στην ηλικιακή ομάδα 40-54 πέφτει στο 8% και ανεβαίνει και πάλι στις ηλικιακές ομάδες 55-64, 14% και 65+18%. Ως προς το τι ψηφίζουν, οι ψηφοφόροι της ΝΔ ανησυχούν λιγότερο από αυτούς του Σύριζα για τις σχέσεις με την Τουρκία (15% έναντι 18%), του ΚΙΝΑΛ περισσότερο 20,8%, του ΚΚΕ λιγότερο 10,3% και του ΜέΡΑ25 καθόλου, 0%! Αν ερωτούνταν μετά τα γεγονότα στον Έβρο, το ποσοστό αυτών που θεωρεί ως απειλή τις σχέσεις με την Τουρκία θα ήταν πολύ υψηλότερο. Στις άλλες απαντήσεις να κρατήσουμε ότι το δημογραφικό και η μετανάστευση ήταν οι δύο σημαντικότερες απειλές, σε αντίθεση με την οικονομική απειλή που υποχωρεί.
Κατά την εκτίμησή σας, Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Το 54,2 % απαντά ότι Έλληνας γεννιέσαι και το 39,3% ότι γίνεσαι, ενώ το 6,5% αρνείται να τοποθετηθεί, δηλαδή βλέπουμε ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ της άποψης πως Έλληνας γεννιέσαι. Το ίδιο ερώτημα είχε τεθεί και τον Δεκέμβριο του 2016, τότε είχε ελαφρύ προβάδισμα η άποψη Έλληνας γίνεσαι (48,3% έναντι 47,2%). Ως προς την οικονομική κατάσταση των ερωτώμενων όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 500 ευρώ πιστεύουν ότι Έλληνας γεννιέσαι σε ποσοστό 60,9%, εισόδημα από 501 έως 1.000 ευρώ 60,4% και όσο αυξάνεται το μηνιαίο εισόδημα η αποδοχή της άποψης ότι Έλληνας γεννιέσαι μειώνεται σε 55,5% (εισόδημα 1.001-1.500 ευρώ), 47% (εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ), 46,1% (εισόδημα 2.001-3.000 ευρώ), 45,7% όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ. Ως προς το τι ψηφίζουν, οι ψηφοφόροι της ΝΔ συμφωνούν με την άποψη «Έλληνας γεννιέσαι» σε ποσοστό 64,6%, του Σύριζα 42,6%, του ΚΙΝΑΛ 46,9, του ΚΚΕ 26,7%, της Ελληνικής Λύσης 79,7% και του ΜέΡΑ25 20%. Είναι μια θέση που ασπάζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αφού όσοι χαρακτηρίζουν τη θέση ότι δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά, συμφωνούν σε ποσοστό 71,7%.
Αν αντιπροσωπεύουν κάτι «κάλο» ή «κακό» οι ακόλουθες λέξεις:
Στη λέξη Ρώσος το 51% απαντά «καλό» και το 25,2% «κακό», πρόσφυγες «καλό» 40,6% και 43% «κακό», Εβραίοι 39,9% «καλό» και 35,1% «κακό», Αμερικανοί, 35,5% «καλό» και 46,8% «κακό», Γερμανοί 28,5% «καλό» και 55,1% «κακό», μουσουλμάνοι 25% «καλό» και 48,5% «κακό», μετανάστες 24,5% «καλό» και 57% «κακό», τέλος Τούρκοι 19,3% «καλό» και 54,7% «κακό». Η ίδια ερώτηση είχε γίνει και τον Δεκέμβριο του 2016 και τότε οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν κάτι «καλό» σε ποσοστό 77,4%, δηλαδή πτώση 26 μονάδων μέσα σε τρία χρόνια. Οι στενές ρωσοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων χρόνων αντανακλούν στην πτωτική εικόνα των Ρώσων. Και στις υπόλοιπες κατηγορίες βλέπουμε πτώση από 4 μονάδες Εβραίοι έως 14 μονάδες οι Αμερικάνοι, δηλαδή ενισχύονται τα αισθήματα καχυποψίας έναντι των άλλων ή συνειδητοποιείται ότι κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει.
Απόψεις για τη μετανάστευση και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράνομοι μετανάστες.
Στη θέση ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος το 92% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί (Σ ή ΜΣ), στη θέση ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξάνει την εγκληματικότητα το 74,4% Σ ή ΜΣ, ότι αυξάνει την ανεργία το 60,3% Σ ή ΜΣ, ότι εμπλουτίζει τον πολιτισμό μας το 28,2% Σ ή ΜΣ, ότι έχει θετική οικονομική επίπτωση το 28,1% Σ ή ΜΣ και ότι βοηθά στην επίλυση του δημογραφικού το 24,6% Σ ή ΜΣ. Είναι χαρακτηριστικό ως προς την πρώτη θέση (ο αριθμός των μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος) ότι έχει υψηλά ποσοστά τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ όσο και του Σύριζα (93,5% και 91,1%), ενώ και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (82%) και ΜέΡΑ25 (87,3%) είναι υψηλό. Στα αξιοσημείωτα ότι στη θέση οι μετανάστες εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας (24,6% συμφωνεί/μάλλον συμφωνεί, 74,1 διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί στο σύνολο) στους ψηφοφόρους των τριών αριστερών κομμάτων της Βουλής η εικόνα αλλάζει το 41,4% των ψηφοφόρων του Σύριζα Σ ή ΜΣ, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι διχασμένοι, 50% Σ ή ΜΣ και οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 Σ ή ΜΣ σε ποσοστό 70,9%.
Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει με τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας το 29,6% απαντά να προωθηθούν στη χώρα επιλογής τους, το 27,9% προτείνει άμεση απέλαση, το 21,2% να παραμείνουν σε κέντρα κράτησης ώστε να προωθηθούν έπειτα στη χώρα τους, το 16,4% απαντά να ενσωματωθούν σταδιακά υπό προϋποθέσεις και μόλις το 3,2% να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Στο ίδιο ερώτημα τον Απρίλιο του 2015 οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 38,6% να προωθηθούν στη χώρα επιλογής τους, 18,7% άμεση απέλαση, 17% παραμονή σε κέντρα κράτησης και μετά προώθηση στη χώρα τους, 23% να ενσωματωθούν σταδιακά υπό προϋποθέσεις και 1,8% να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Η μείωση του ποσοστού της απάντησης να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν είναι αναγνώριση ότι αυτή η βολική λύση για την Ελλάδα και τους μετανάστες πια δεν είναι εύκολη μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας.
Τέλος, ως προς την οικονομική κατάσταση, οι ευπορότεροι ενστερνίζονται πιο «φιλάνθρωπες» θέσεις: το 25,9% όσων δηλώνουν ότι ζουν άνετα στηρίζουν τη θέση να ενσωματωθούν σταδιακά υπό προϋποθέσεις, στον αντίποδα, όσοι δεν τα βγάζουν πέρα συμφωνούν με αυτήν τη θέση σε ποσοστό 10,1%, ενώ αυτή η κατηγορία συμφωνεί σε ποσοστό 39,4% με τη θέση περί άμεσης απέλασης.
Η έρευνα της Διανέοσις εμπεριέχει έναν πλούτο στοιχείων για τις στάσεις των Ελλήνων, αλλά θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάποια κεντρικά συμπεράσματα: Τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες είναι το τρίπτυχο δημογραφικό – μετανάστευση – Τουρκία και όσο φτωχότερα είναι τα οικονομικά στρώματα τόσο πιο καθαρά αρνητική στάση έχουν πάνω σε αυτά, ενώ η στάση τους αμβλύνεται όσο ανεβαίνουμε οικονομική τάξη.
1. Διανέοσις, «Τι πιστεύουν οι Έλληνες το 2020», dianeosis.org
2 ΣΧΟΛΙΑ
Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της έρευνας ήταν το εξής:
– Ποια από τις παρακάτω θεωρείτε τη σημαντικότερη αξία (1 επιλογή); Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Αξιοκρατία, Ισότητα, Ελευθερία, Ασφάλεια, Εργατικότητα.
Την εργατικότητα επέλεξαν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες με ποσοστά που ξεκινούν από 1,4% στους φοιτητές και φτάνουν μέχρι 6,4% στους ελεύθερους επαγγελματίες τεχνολογικής εκπαίδευσης. Εξαίρεση… οι δημόσιοι υπάλληλοι…
Τι ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επέλεξε την εργατικότητα ως σημαντικότερη αξία;
Μηδέν, 0,000%, zero, πώς να το πούμε;, ούτε ένας για δείγμα…
Αναρωτιεμαι αν τις διαβαζει κανενας πολιτικος.