Αρχική » Επιστολή Κ. Καρρά στο Άρδην για το 58ο τεύχος

Επιστολή Κ. Καρρά στο Άρδην για το 58ο τεύχος

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τεύχος 60, Ιούλιος – Αύγουστος 2006

Σήμερα το πρωί έλαβα ηλεκτρονική ειδοποίηση για συνάντηση την οποία οργανώνει το περιοδικό σας την Δευτέρα 04.03.06 με θέμα: «Ο Τζώρτζ Σόρος, οι “Μη κυβερνητικές οργανώσεις” και η Νέα Τάξη στην Ελλάδα».
Το μήνυμα περιέχει αναφορά και στο όνομά μου, χωρίς προφανώς να έχουν ελεγχθεί οι «πληροφορίες» που με αφορούν. Ως εκ τούτου, ζητώ να ειδοποιήσετε όσους έχουν λάβει το μήνυμά σας για τα εξής πραγματικά γεγονότα:

  1. Η περιγραφή μου ως «Ο Κ. Καρράς της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ» φαίνεται να εννοεί ότι έχω μια μόνιμη σχέση με τη Λέσχη, η οποία όμως δεν υπάρχει. Όντως με πρότεινε ο αείμνηστος Γιάγκος Πεσμαζόγλου να τον διαδεχθώ στην θέση του Έλληνα μέλους του Οργανωτικού Συμβουλίου της Λέσχης και όντως διατήρησα αυτή τη θέση για πολλά χρόνια. Όμως, για περισσότερα από οκτώ χρόνια, δεν έχω καμία σχέση με τη Λέσχη και δεν έχω λάβει μέρος σε καμία από τις συναντήσεις της. Σε αντίθεση με εκείνους τους ακροδεξιούς Αμερικανούς που θεωρούν ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι ύποπτη διότι την φιλοξένησε ο Ούλοφ Πάλμε και εκείνους τους Ευρωπαίους που την θεωρούν ύποπτη λόγω της παρουσίας των Χένρι Κίσιγκερ, Πωλ Γούλφοβιτς ή Τζωρτζ Σόρος, η πραγματικότητα είναι ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ δεν έχει η ίδια πολιτικές θέσεις. Ασφαλώς, ακούγονται εκεί πλειοψηφικά φιλοϊσραηλινές απόψεις, διότι αυτές πλειοψηφούν γενικότερα στον Βορειοατλαντικό χώρο και ασφαλώς πλειοψηφούν οι φιλοτουρκικές για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όμως ακούγεται επίσης έντονη κριτική και της εκάστοτε αμερικανικής και της ισραηλινής και της τουρκικής πολιτικής.
    Θα πρέπει όσοι πιστεύουν, ορθά ή λανθασμένα, σε μια συνωμοσία ενάντια στις χώρες των Βαλκανίων, με επιδίωξη την «ενοποίησή» τους υπό μια νέο-Οθωμανική Τουρκία, να αντιληφθούν ότι εάν πράγματι κάποια μεγάλη δύναμη έχει τέτοιο σχέδιο, τούτο πρέπει να αποδειχθεί με επιχειρήματα που να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Κατά τα χρόνια που είχα σχέση με τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ δεν υπήρξε ούτε ένδειξη για τέτοιο σχέδιο – αλλά βέβαια, και να υπήρχε, δεν θα περίμενα να φανεί εκεί.
  2. Η φράση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το δικό μου όνομα περιέχει και ένα υπονοούμενο που τυχαίνει να είναι ανακριβές. Γράφετε: «Στις οργανώσεις πρωτοστατούν επιχειρηματίες, όπως ο Γ. Δαβίδ της Κόκα-Κόλα και ο Κ. Καρράς της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και ακολουθούν οι γνωστοί “διανοούμενοι” υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν». Συμβαίνει όμως να μην έχω γράψει και να μην έχω προβεί είτε δημόσια είτε ιδιωτικά σε καμία δήλωση υπέρ του Σχεδίου Ανάν αλλά αντίθετα να έχω εκφράσει δημόσια ορισμένες από τις αντιρρήσεις μου με την ευκαιρία βιβλιοκριτικής δύο έργων, του Ντέϊβιντ Χάννεϊ και του Σπύρου Βρυώνη (για τα έκτροπα στην Πόλη το 1955) που δημοσιεύθηκαν στο “Friends of Cyprus Report”του φθινοπώρου του 2005. Τουλάχιστον ένας από τους ομιλητές σας πρέπει να έχει διαβάσει τις δύο αυτές βιβλιοκριτικές που δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι θεωρώ ειδικότερα τα σημεία του Σχεδίου Ανάν τα οποία αφορούν τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαράδεκτα. Προς ενημέρωση, σας στέλνω με fax αντίγραφα των εν λόγω άρθρων.
  3. Στο Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe είμαι μέλος του Συμβουλίου και μάλιστα το μέλος εκείνο που έχει ευθύνη για το Joint History Project. Σας πληροφορώ υπεύθυνα, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει –και δεν υπήρξε ποτέ– στόχος να επιχειρήσομε «το ξαναγράψιμο των Ελληνικών βιβλίων της ιστορίας!». Αντίθετα, υπάρχουν στην Αγγλική και στη Σερβική γλώσσα –και εισάγονται ήδη στα σχολεία της Σερβίας– τέσσερα εγχειρίδια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτέλεσμα συνεργασίας περίπου εξήντα πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών από τη Σλοβενία μέχρι την Κύπρο. Είναι απολύτως αδύνατο τα εγχειρίδια αυτά να αντικαταστήσουν και δεν φιλοδοξούν άλλωστε να αντικαταστήσουν τα εγχειρίδια εθνικής ιστορίας στην κάθε χώρα. Είναι όχι απλώς δυνατό αλλά αναγκαίο οι μαθητές να γνωρίζουν περισσότερα για την ευρύτερη περιοχή του κόσμου στην οποία θα ζήσουν και αυτό με τρόπο μη προπαγανδιστικό και που να αποφεύγει τα στερεότυπα, ιδιαίτερα τα εθνικιστικά στερεότυπα τα οποία τόσο ζημίωσαν όλες τις χώρες της περιοχής αλλά και τις έχουν αφήσει έκθετες ακριβώς σε μεθοδεύσεις άλλων, εξωτερικών δυνάμεων.

Με την ευκαιρία αυτού του ηλεκτρονικού μηνύματος έμαθα για το περιοδικό σας και πήρα το τεύχος 58 το οποίο φιλοξενεί άρθρα που με αναφέρουν ή με αφορούν. Δεν απαντώ εδώ στα άρθρα αυτά διότι ασφαλώς απαιτείται περισσότερος χρόνος και χώρος. Θα ήθελα απλώς να παρατηρήσω ότι έχω αγωνισθεί κατά της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο για 34 χρόνια τώρα στο εξωτερικό, με περισσότερο πείσμα και περισσότερη επιτυχία από πολλούς που φραστικά και από ασφαλή θέση μέσα στην Ελληνική κοινωνία εκφράζουν πιο απόλυτες θέσεις.

Ευελπιστώ προκαταβολικά για τη διόρθωση του κειμένου που έχετε απ’ ό,τι φαίνεται ευρέως διανείμει.

Με εκτίμηση,
Κώστας Καρράς

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ