Αρχική » Με “ιταλική συνταγή” η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Με “ιταλική συνταγή” η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

από Αναδημοσιεύσεις

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με Αίγυπτο

Του Κώστα Ράπτη από το capital.gr

Η συνυπογραφή συμφωνίας (μερικής) οριοθέτησης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία προέκυψε από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, μετά από αρκετές εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, συνεχίζει, όπως είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας την προσπάθεια που είχε αναληφθεί με την συνυπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με την Ιταλία – αλλά ο πραγματικός αποδέκτης του μηνύματος βρίσκεται πολύ ανατολικότερα.

Η συμφωνία με το Κάιρο είναι μερική, διότι η αιγυπτιακή πλευρά αποδέχθηκε την οριοθέτηση μόνο στα σημεία που την αφορούν αποκλειστικά, αποφεύγοντας την επέκτασή της προς περιοχές όπου η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι τριμερής: δηλαδή τόσο προς τα δυτικά, όπου εκκρεμούν διαφορές με τη Λιβύη, όσο και προς τα ανατολικά, όπου και οι τουρκικές αμφισβητήσεις ως προς την επήρεια του Καστελόριζου στη διαμόρφωση θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Ειδικότερα, η οριοθέτηση σταματά στον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο και αποτελούσε (τουλάχιστον μέχρι τη συνυπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου) το νοητό όριο των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ως προς αυτό, η Αίγυπτος δεν είχε λόγο να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στις σχέσεις της με την Τουρκία – πόσω μάλλον που η τουρκική εκδοχή των πραγμάτων “προικίζει” την αιγυπτιακή πλευρά με μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Άλλωστε και η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, με την οποία καταγγέλθηκε ως παραβίαση της αιγυπτιακής δικαιοδοσίας η τουρκική ναυτική οδηγία για τις έρευνες του “Ορούτς Ρέις”, προϋποθέτει ακριβώς αυτή την εκδοχή περί μειωμένης επήρειας του Καστελόριζου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που ενισχύονται από τον ανεπίσημο χάρτη της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, η επιτευχθείσα οριοθέτηση παρεκκλίνει της αρχής της “μέσης γραμμής”, κατά το ότι ευνοεί την Αίγυπτο σε αναλογία 55%-45%, ψαλιδίζοντας κατά τι την επήρεια της Κρήτης και των νησίδων που την περιβάλλουν. Με αυτή την έννοια, επαναλαμβάνεται επίσης το προηγούμενο της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία πατώντας στην αντίστοιχη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας του 1977 (πριν δηλαδή την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης του Montego Bay το 1982), περιορίζει την επήρεια του συμπλέγματος των Οθωνών.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με ευελιξία τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες προκειμένου να κατοχυρώσει το μείζον. Και αυτό εν προκειμένω είναι η ίδια η σταδιακή υλοποίηση της ανακήρυξης ΑΟΖ, η εξασφάλιση εταίρων-συνομιλητών στην περιοχή και κυρίως η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία ο διεθνής παράγοντας ενθαρρύνει την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, η Αθήνα έκρινε επείγον και αναγκαίο να είναι σε θέση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία συμβολική “ισοπαλία”. Το γεγονός ότι η Άγκυρα απάντησε στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία με δική της NAVTEX και με αναβολή της προγραμματισμένης επανέναρξης των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών δείχνει ότι η τουρκική πλευρά εννοεί την διαπραγμάτευση σε αυτή τη φάση μόνο με όρους καταστατικά ετεροβαρείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Νοστος 8 Αύγουστος 2020 - 22:25

Δεν μπορω να καταλαβω αυτη την ελληνικη πρεμουρα με τα πετρελαια και τον αγωγο και τις “συμφωνιες” για ΑΟΖ.
1) Την Ρωσια δεν την συμφερει και αρα δυσκολο να επιτρεψει την ολοκληρωση. Μπορει να βοηθαει ποτε το εναν και ποτε τον αλλον και να μπλοκαρει τον αγωγο. οπως εκανε με τα S400 που εδωσε στους τουρκους.
2) Θα μας στηριξουν οι αμερικανοι?… Αυτοι προτινουν συνδιαχειρηση με τουρκια.
3) Γιατι πετσοκοβουμε μονοι μας την ΑΟΖ για να συμφωνουνε και οι Αιγυπτιοι ? Αφου η ΑΟΖ θα κριθει στο πολεμο. Μηπως δηλωσαν οι Αιγυπτιοι οτι θα πολεμησουν μαζι μας για να προστατεψουν την πετσοκομενη ελληνικη ΑΟΖ ;…Οχι! ‘Η θα μας βοηθησουν οι Ιταλοι;…Οχι και παλι…Ακομα και το Ισραηλ δηλωσε πως δεν θα παρει μερος σε πολεμο. Αρα δεν κερδιζει τιποτα η Ελλαδα δινοντας δικα της κοματια στους “φιλους της” .
Αυτο που συμβαινει τωρα ειναι οτι οι “συμμαχοι” καταλαβαν οτι η ελλαδα δεν εχει το τσαγανο να πολεμησει και αρα θα χασει…και αρα πανε και αυτοι και τρωνε ελληνικα κοματια. Και εμεις χαιρομαστε που κανουμε συμφωνιες!…. σοβαρη διπλωματια…
4) Αν θελει η Ελλαδα να προστατεψει τα δικαιωματα της οφειλει να ανακηρυξει μονη της ΑΟΖ στα 12 μιλια οπως λεει το Διεθνες δικαιο και μετα οτι μπαινει εντος χωρις την αδεια της να το βυθηζει. Αυτο ειναι το αναγκαιο και το εφικτο.
5) Για πετρελαιο παντως ξεχαστε το . Δεν συμφερει ουτε αμερικη ουτε ρωσια αυτος ο αγωγος. Ακομα και οι αμερικανοι θελουν να προωθησουν το σχιστοληθικο.
Η Ελλαδα παρολα αυτα ισως θα μπορουσε να τα καταφερει να βγαλει πετρελαιο ελισομενη αναμεσα στις υπερδυναμεις μονο υπο μια προυποθεση…να ειναι οχι περιφερικη δυναμη αλλα σοβαρη στρατιωτικη δυναμη…ομως αυτοι ακομα δεν εχουν προμηθευτει σωστες τορπιλες για τα υποβρηχια οποτε γι’αυτο λεω…που πας και τι κανεις ρε Καραμητρο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ