Του Sultan al-Kanj (18 Αυγ 2020)
Από τη στιγμή που ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία FSA έχει τον έλεγχο περιοχών βορείως του Χαλεπίου και ορισμένων περιοχών της Raqqa και της Hasakah, δεν σταμάτησαν ποτέ οι βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν εκατοντάδες ζωές πολιτικών, ούτε οι απαγωγές και οι δολοφονίες, ενώ ξέσπασαν και συγκρούσεις μεταξύ ορισμένων ομάδων συμμάχων της Τουρκίας.
Ο τουρκικός στρατός, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της Συριακής αντιπολίτευσης (FSA), ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016 μια στρατιωτική επιχείρηση για να διώξει το Ισλαμικό Κράτος (IΚ) από τις πόλεις Jarablus, al-Bab και al-Rai στη Β. Συρία. Αυτή η επιχείρηση ονομάστηκε «Επιχείρηση Ασπίδα προστασίας του Ευφράτη/Operation Euphrates Shield», έκτοτε αυτή η περιοχή φέρει αυτό το όνομα. Αυτή η περιοχή βιώνει από τότε χάος και ανασφάλεια, αφού οι απαγωγές και οι εκρήξεις (ιδίως με χρήση μοτοσικλετών) είναι συνεχείς, για να μην αναφέρουμε τις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων που συνδέονται με την Άγκυρα.
Ιδιο χάος και ανασφάλεια επικρατεί λόγω εξάπλωσης των όπλων στην πόλη Afrin και την ύπαιθρό της, τις οποίες ελέγχουν ομάδες του FSA μετά την Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς/Olive Branch -την υποστηριζόμενη επιχείρηση από την Τουρκία για την εκδίωξη των Κουρδικών δυνάμεων στις 20 Ιανουαρίου 2018. Το χάος απεικονίζεται στις δολοφονίες, απαγωγές, απαιτήσεις λύτρων, επιθέσεις με βόμβες και άλλα εκρηκτικά από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Οι πόλεις Ras al-Ain και Tell Abyad, και οι πολίχνες Tal Halaf, Suluk, και Hamam al-Turkman, με δεκάδες θύματα -τα περισσότερα απλοί κάτοικοι- πλήττονται με πολυάριθμες εκρήξεις αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Πρόκειται για την περιοχή όπου οι Τούρκοι ξεκίνησαν τη στρατιωτική επιχείρηση «Ανοιξιάτικη Ειρήνη/Operation Peace Spring» (9 Οκτωβρίου 2019), σε συνεργασία με τον FSA για την απομάκρυνση των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Ο εκπρόσωπος του FSA, ταγματάρχης Yusuf Hamoud, δήλωσε στο Al-Monitor ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ φατριών σε αυτές τις περιοχές, αλλά σκόπιμη δράση κατά απείθαρχων και ακραίων ομάδων του FSA για να τις ξεφορτωθεί. Αυτό, δήλωσε, δεν μπορεί να θεωρηθεί μάχη φατριών, αφού αποσκοπεί στον έλεγχο της ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, ο Ahmed al-Zaiim, αρχηγός του FSA στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, δήλωσε στο Al-Monitor: «Μερικές χώρες (δεν τις ονόμασε) εργάστηκαν για να παρατείνουν την περίοδο της συριακής επανάστασης και έφεραν τον ISIS, o οποίος είναι από τα αίτια της χαώδους κατάστασης, οπότε η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το χάος στις περιοχές όπου ξεκίνησε τις τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις της». «Για να γίνει αυτό», εξήγησε, «Η Τουρκία πρέπει να βασίζεται στους αρχικούς επαναστάτες, επειδή είναι εκείνοι που αποφάσισαν να δράσουν και δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν». Συνέχισε, «η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα μόλις τα στρατιωτικά αρχηγεία των διαφόρων φατριών φύγουν από τις πόλεις, και συγκεντρωθούν τα όπλα στα κεντρικά αρχηγεία των δυνάμεων ασφαλείας που συνδέονται με τον FSA».
Πάνω από 30 φατρίες συνδέονται με τον FSA, που ελέγχει αυτές τις περιοχές – με πιό σημαντικές τη μεραρχία Σουλτάν Μουράτ και την ταξιαρχία Σουλτάν Μουχάμαντ αλ-Φατίχ.
Ο ακτιβιστής Muhannad Darwish, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, δήλωσε στο Al-Monitor, «Αυτό το χάος ασφαλείας έχει πολλές πολιτικές, κοινωνικές και δομικές διαστάσεις και αιτίες. Μία από αυτές είναι η παρουσία πολλών εχθρών, υπηρεσιών πληροφοριών και κατασκόπων, μέσα στις ‘‘απελευθερωμένες’’ περιοχές». Πρόσθεσε, «Άλλη αιτία είναι η αδυναμία εξασφάλισης ασφάλειας από τις στρατιωτικές δυνάμεις, αφού περιλαμβάνουν ομάδες πολεμιστών, που δεν διασυνδέονται με το πλέγμα ασφαλείας, το οποίο υποτίθεται πρέπει να καθιερωθεί. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενίοτε θέτουν υπεράνω όλων τις σχέσεις τους με ορισμένες περιοχές ή φυλές. Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στη δομή των δυνάμεων ασφαλείας, δεν επιτυγχάνεται τέτοιο επίπεδο που να λειτουργεί σύμφωνα με ένα σαφές θεσμικό σύστημα.»
Ο Darwish σημείωσε, «Η Τουρκία εργάζεται για να τερματίσει την κατάσταση του χάους ασφαλείας, αλλά χρειάζεται χρόνο για να ελέγξει τα πράγματα, επειδή η περιοχή είναι στρατιωτικά και πολιτικά ασταθής. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να εργαστεί, το σημαντικότερο είναι να προσπαθήσει να σταματήσει τους καυγάδες των φατριών και να τους ωθήσει να εστιάσουν σε έναν θεσμό ασφαλείας. Η Τουρκία, πρέπει επίσης, να επιλέξει ικανούς ηγέτες και να εξαλείψει τα διεφθαρμένα μέλη που προκαλούν χάος στην ασφάλεια».
Ο Mohammed Nour Al-Mayhani, ερευνητής ειδικός επί τουρκικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Al-Monitor, «Οι λόγοι για το χάος της ανασφάλειας οφείλονται κυρίως στην απουσία μιας ενωμένης ηγεσίας ικανής να ελέγξει την κατάσταση μακριά από την τουρκική εποπτεία. Εν τω μεταξύ, οι φατρίες αρνούνται να συγχωνευθούν σε ενιαία οντότητα, λόγω των προσωπικών τους φιλοδοξιών, ενώ η τουρκική πολιτική βασίζεται κυρίως στο να προσελκύσει κάποιες φατρίες εις βάρος άλλων». Πρόσθεσε: «Επιπλέον, η Τουρκία σε διαφορετικούς τομείς τοποθετεί μόνον τους συνδεδεμένους με αυτήν ηγέτες σε διοικητικές θέσεις, γι’ αυτό οι άλλοι αντιδρούν. Για να μην αναφέρουμε τη φυλετική δομή ορισμένων περιοχών, είναι γι’ αυτόν το λόγο που φατρίες από την al-Ghouta, για παράδειγμα, δυσκολεύονται να δουν με καλό μάτι φατρίες από την ανατολική περιοχή».
Σημείωσε ακόμη: «Ο τουρκικός στρατός σπάνια παρεμβαίνει για επίλυση διαφορών μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών Αντίθετα, η Άγκυρα είναι συχνά ικανοποιημένη στο να πιέσει τον FSA και τη στρατιωτική αστυνομία για να ασχοληθούν με τις αντίπαλες φατρίες, και εάν επιδεινωθεί η κατάσταση, οι τουρκικές αρχές αντιδρούν κλείνοντας κάποιες ζωτικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν στο Jarablus και στο al-Bab. Μολονότι τέτοια μέτρα συμβάλλουν αρκετά στη χαλάρωση της έντασης και στον τερματισμό των συγκρούσεων, παραμένουν προσωρινή λύση, ειδικά με την Άγκυρα να αναγκάζεται να συμβαδίζει με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι βλέπουν αυτό που συμβαίνει σαν απλή εμφύλια διαπάλη, που μπορεί να επιλυθεί μόνο με φυλετική διαμεσολάβηση.”
Ο Mayhani πιστεύει ότι η Τουρκία είτε άμεσα είτε έμμεσα ωφελείται από αυτόν τον αγώνα, για να απαλλαγεί από κάθε φατρία αμφιβόλου αφοσίωσης. Αυτό ήταν προφανές στη διαμάχη που οδήγησε στην απομάκρυνση της Jaysh Usad al-Sharqiya που συνδέεται με τον FSA, τα μέλη της οποίας είναι από την Deir ez-Zor. Η Jaysh Usad al-Sharqiya είχε κεντρικά γραφεία στο βόρειο Χαλέπι, το Afrin, το al-Bab και το Jarablus πριν απομακρυνθεί εντελώς από τη στρατιωτική εξίσωση στις περιοχές του Euphrates Shield, Olive Branch και Peace Spring.
Μετάφραση: Νίκος Κελέρμενος
(Αφιερώνεται στους υποστηρικτές των «απελευθερωτών» από το «απάνθρωπο» καθεστώς του Ασαντ, στο οποίο ζούσαν ελεύθερες και ασφαλείς όλες οι θρησκευτικές μειονότητες επί δεκαετίες.)
https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/08/syria-north-turkey-fsa-factions-infighting-security-chaos.html#ixzz6VXvdTVOP