Αρχική » Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

από Άρδην - Ρήξη

Τα νέα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων μπορείτε να τα βρείτε στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37), αλλά και στα γραφεία των Εναλλακτικών Εκδόσεων (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα, τηλ. επικ. 210 3826319) καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09.00 έως τις 20.00). Στα γραφεία μας μπορείτε να βρείτε και τα παλαιότερα βιβλία μας που δίνονται με σημαντική έκπτωση.

Για παραγγελίες εντός Αττικής αναλαμβάνουμε εμείς να σας παραδώσουμε την παραγγελία σας. Για την υπόλοιπη Ελλάδα αποστέλλονται με τα ΕΛΤΑ με επιπλέον χρέωση 4 ευρώ.

Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2103826319. Ηλεκτρονική διεύθυνση: perardin@gmail.com

Covid-19, το αιφνίδιο τέλος του παρασιτισμού

Συγγραφέας: Γιώργος Καραμπελιάς 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Η κρίση του κορωνοϊού ολοκληρώνει μια μακρά περίοδο ανατροπών, που εγκαινιάστηκαν μετά το 2008-2009, οι οποίες διευκρινίζονται με βίαιο και δραματικό τρόπο με την πανδημία, πλήττοντας καίρια το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Στην Ελλάδα, η δεκαετής κρίση είχε προκαλέσει ήδη μια βαθιά ρήξη στο σώμα μιας κοινωνίας με παρασιτικά χαρακτηριστικά και μια –εύθραυστη αλλά πραγματική– καταναλωτική ευημερία. Η δε κρίση που επέφερε ο COVID-19 ήλθε να ολοκληρώσει τη διαδικασία, πλευροκοπώντας τον τελευταίο μεγάλο τομέα αυτής της δομής, τον τουριστικό.
Ιδιαίτερης σημασίας για τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις αποτέλεσε λοιπόν η κατάρρευση του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου. παρότι δε εξακολουθεί να ελλείπει ένα παραγωγικό όραμα από τις ελληνικές ελίτ, καταγράφονται ήδη οι πρώτες θετικές εξελίξεις μιας ενδογενούς αναδιάρθρωσης, κατ’ εξοχήν στον αγροτικό τομέα και τις εξαγωγές.
Εκ των ων ουκ άνευ κρίνεται η υπέρβαση των ανορθολογικών ιδεολογικών ροπών που αναπτύχθηκαν απέναντι στην πανδημία. Αρχικώς, εκείνων της μεταμοντέρνας Αριστεράς και του δικαιωματιστικού, ατομικιστικού πυρήνα της, κατά δεύτερο λόγο του ευρύτερου «αντισυστημικού» χώρου, ο οποίος διακινεί θεωρίες συνωμοσίας που πλήττουν τους πλέον ευάλωτους. τέλος, ενός κομματικού τύπου «ορθόδοξου» φονταμενταλισμού, που ανταγωνίζεται έναν εξίσου φονταμενταλιστικό νεοφιλελεύθερο μηδενισμό.
Εκκινώντας από την υπέρβαση του διπόλου Αριστεράς-Δεξιάς να κατευθυνθούμε προς μια ενάρετη πολιτική ανασύνθεση. Πλέον, για να επιβιώσουμε ως έθνος, χρειαζόμαστε ένα μέλλον συνεκτικό, παραγωγικό, εξωστρεφές με ενδογενή βάση, ικανό να θεραπεύσει τις τεράστιες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, υγειονομική κρίση, δημογραφικό, μεταναστευτικό, νεο-οθωμανική απειλή…

Τάσος Χατζηαναστασίου & Μαρία Κασιμάτη

Πολεμώντας το ’21, oι σημαντικότερες συγκρούσεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στη στεριά και τη θάλασσα, μέσα από τις πηγές

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Μέσα στις σελίδες του παρόντος βιβλίου ζωντανεύουν οι ήρωες και οι ηρωίδες του Αγώνα, οι θρίαμβοι αλλά και οι αποτυχίες των Ελλήνων του ’21, οι ηρωικές πράξεις αλλά και οι στιγμές δειλίας και ηθικής κατάπτωσης, το άφθαστο μεγαλείο αλλά και οι μικρότητες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μίας από τις μεγαλύτερες Επαναστάσεις της νεότερης Ιστορίας. Με βάση τα απομνημονεύματα των αγωνιστών και την ελληνική, τουρκική και βρετανική βιβλιογραφία, περιγράφονται με επιστημονική εγκυρότητα, νηφαλιότητα και τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι σημαντικότερες συγκρούσεις της εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Άποψη των συγγραφέων είναι ότι η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα σπουδαίο κατόρθωμα που πρέπει να αναδεικνύεται και να προβάλλεται στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς υπερβολές και χωρίς εξιδανικεύσεις, αλλά και χωρίς τη συμπλεγματική υποβάθμιση των θυσιών, των επιτευγμάτων, των αμέτρητων πράξεων γενναιότητας και αυτοθυσίας για την απελευθέρωση του Γένους.

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου είναι δρ. Νεότερης Ιστορίας και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Παλέρμου και Κύπρου. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία ιστορικά και παιδαγωγικά, καθώς και ένα μυθιστόρημα. Επίσης, δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, κυρίως ιστορικές, με κύρια ενδιαφέροντα την ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια, αλλά και παιδαγωγικές, πάνω στο περιεχόμενο και τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων.

Η Μαρία Κασιμάτη αποφοίτησε από το τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ το 2004. Εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Από το 2019 συνεργάζεται ως συντάκτρια με τον εκπαιδευτικό ιστότοπο filologika.gr, όπου αρθρογραφεί και αναρτά εκπαιδευτικό υλικό. Το Πολεμώντας το ’21 είναι το πρώτο της βιβλίο.

Τίτλος: Παράδοση και Μοντερνισμός στον νέο ελληνισμό

Συγγραφέας: Σπύρος Κουτρούλης

Εναλλακτικές Εκδόσεις 2020

Η ερμηνεία του ελληνισμού προϋπέθεσε την «ένδον» πορεία του ελληνικού στοχασμού, την προσπάθεια, δηλαδή, να αντικρύσουμε τον εαυτό μας όπως αυτός πραγματικά είναι. Η πνευματική πορεία για την ανάδειξή του δεν έγινε από πνευματικούς ανθρώπους που είχαν υψώσει τείχη απέναντι στον κόσμο, αλλά από εκείνους που είχαν στέρεη γνώση του ευρωπαϊκού –ίσως και του παγκόσμιου– στοχασμού. Στοχαστές όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Θεοτοκάς, ο Τσαρούχης, ο Δημαράς, ο Πικιώνης, που υπήρξαν εξέχοντα μέλη της γενιάς του ’30, συνδύασαν τον μοντερνισμό με την ανάδειξη στοιχείων που καθόρισαν τη φυσιογνωμία του ελληνισμού, όπως τα γραπτά του στρατηγού Μακρυγιάννη, η τέχνη του Θεόφιλου, ο Ερωτόκριτος, τα δημοτικά τραγούδια, η αισθητική της ντόπιας αρχιτεκτονικής κ.α. Συγχρόνως, όλοι τους μας κάλεσαν να «πάμε στον λαό και να φωτιστούμε από αυτόν». Οι λόγοι για μια τέτοια κίνηση είναι πολλοί. Πρώτα-πρώτα, απέδιδαν καίρια σημασία στη λαϊκή παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό. Κατά δεύτερον, θεωρούσαν ότι στοιχεία της παράδοσης διέσωζαν αυθεντικά το αρχαίο τραγωδία (όπως η εκκλησιαστική λειτουργία διέσωζε την αρχαία τραγωδία, το ύφος και το πνεύμα της), ίσως αρτιότερα απ’ ό,τι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή φιλολογία.

Ο Σπύρος Κουτρούλης γεννήθηκε το 1963 στο Δερβένι Κορινθίας, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον τραπεζικό χώρο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ο Θεός-χορευτής: Περιπλάνηση στον λόγο του Φ. Νίτσε (εκδόσεις Παπαζήση, 1994), Εθνισμός και κοινοτισμός (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2004), Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας: Αισθητική και Ιδεολογίες του Νέου Ελληνισμού (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2010), Το ξερίζωμα του ανθρώπου (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2014), Φιλοσοφία και Ιστορία (2019). Συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία, όπου δημοσίευσε πλήθος μελετών και έλαβε συνεντεύξεις από τον Μιχάλη Ράπτη (τ. 20) και τον Παναγιώτη Κονδύλη (τ. 25). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άρδην, του περιοδικού Νέος Λόγιος Ερμής και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Ρήξη. Δοκίμιά του έχουν επίσης δημοσιευθεί στο περιοδικό Σύναξη και στις Εφημερίδες Καθημερινή και Μακεδονία.

Οι Ζηλωτές στην Ιστορία

Τίτλος: Οι Ζηλωτές στην Ιστορία, Η επίδραση του ιστορικού έργου στη διαμόρφωση της ταυτότητας των Ζηλωτών της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Αθανάσιος Γεωργιλάς

Σελ. 396

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Το παρόν εγχείρημα αποτελεί μια διερώτηση για την κρίση που βιώνει η ηθική αποστολή του ιστορικού. Η ερώτηση αυτή εξετάζεται υπό τη μελέτη του αινιγματικού επεισοδίου των Ζηλωτών της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η αλήθεια των Ζηλωτών; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία γράφτηκε η ιστορία τους; Πώς άλλαξε αυτή η ιστορία και γιατί;

Ο 14ος αιώνας αποτελεί μια λαμπερή εποχή που έχει να επιδείξει μερικές από τις επιφανέστερες προσωπικότητες του Βυζαντίου. Ταυτόχρονα όμως ήταν μια ανέλπιδη και ζοφερή περίοδος, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στέναζε υπό το βάρος της αδικίας και τυραννιόταν από την επιθυμία της εκδίκησης. Την περίοδο εκείνη, το Βυζάντιο επιχείρησε να δοκιμάσει διάφορες εναλλακτικές διεξόδους για να υπερβεί τις εσωτερικές αντιφάσεις του και έψαχνε τρόπους να αντιδράσει στις προκλήσεις που του έθετε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Οι Ζηλωτές αποτέλεσαν τη δυναμική αναζήτηση ενός νέου πολιτειακού ιδανικού· ίσως την πιο ριζοσπαστική προσπάθεια, σε πρακτικό επίπεδο, να αναμορφωθεί ο αυτοκρατορικός συγκεντρωτισμός (η άλλη προσπάθεια σε ουτοπικό επίπεδο είναι τα πολιτικά συγγράμματα του Πλήθωνα Γεμιστού). Η αποτυχία των Ζηλωτών να υπερβούν τον αυτοκρατορικό συγκεντρωτισμό υποδηλώνει την αδυναμία του ελληνίζοντα ανθρωποκεντρισμού να αποτελέσει την κεντρική ιδεολογία των βυζαντινών πόλεων.

Νέος Ερμής ο Λόγιος τ. 21, με αφιέρωμα στον νεο-οθωμανισμό και τον ευρασιανισμό


Περιεχόμενα 
Μάρτιν Χάιντεγκερ, Η τεχνική και η κατασκευή του ανθρώπου
Τζων Γκρέυ, Το πρόβλημα του υπερ-φιλελευθερισμού
Πιερ Μπροσάν, Μετανάστευση, η σημαντικότερη πρόκληση
Ιωάννα Τσιβάκου, Η Έκπτωση του Δημόσιου διανοούμενου:
η περίπτωση του Αγκάμπεν
Φώτης Σχοινάς, Η ενότητα της ελληνικής γλώσσας κατά τους ποιητές
Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη και Ο. Ελύτη
Σπύρος Κουτρούλης, Οδυσσέας Ελύτης: Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση –
τραγικό και ιστορία
Αφιερωμα:
Η γεωπολιτική του νεο-οθωμανισμού και ο ευρασιανισμός
Εισαγωγικό σημείωμα
Γιώργος Καραμπελιάς, Πολιτισμικός, αμυντικός και γεωπολιτικός παράγοντας
στην ελληνοτουρκική σύγκρουση 
Κωνσταντίνος Γεώρμας, Νέες στρατηγικές κινήσεις στην ευρύτερη Ανατολική
Μεσόγειο και το Κέρας της Αφρικής
Σονέρ Τσαγαπτάι, Η αυτοκρατορική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
Μάριους Σταμάτε, Ο ρωσικός Ευρασιανισμός ενάντια στην τουρκική Ευρασία;
Βαλέρια Τάλμποτ, Τουρκία και Κίνα: Προς μια στενότερη συνεργασία
Μιχάλης Θεοδοσιάδης – Γιώργος Κουτσαντώνης, Σκέψεις για την τουρκική
επιθετικότητα, το πολιτικό Ισλάμ και μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία
*****
Χαρίκλεια Τσοκανή, Εκδοχές του ηρωικού αρχετύπου στον αρχαίο και νεώτερο
ελληνικό πολιτισμό – O ήρωας πολεμιστής
Άγγελος Γουνόπουλος, Ο Παναγιώτης Κονδύλης για τα «ελληνικά πράγματα»
στην εποχή της πλανητικής πολιτικής
Γιάννης Παπαμιχαήλ, Περί της πολιτικής θρησκείας του δικαιωματισμού
και των πιστών της
Σπύρος Α. Γεωργίου, Σημείωμα για τον Άγγελο Σημηριώτη
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Τάσος Χατζηαναστασίου: Κώστας Ακριβός, Γάλα Μαγνησίας 

Τίτλος: Υπερπληθυσμός. Μήπως είχε κάποιο δίκιο ο Μάλθους;

Συγγραφέας: Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Σελ. 158

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Όταν ο κόσμος έμοιαζε άπειρος το «αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την γη» ήταν το αυτονόητο βέλος της κίνησης του ανθρώπου προς το μέλλον. Ο άνθρωπος είχε μπροστά του την προοπτική της κυριαρχίας στον πλανήτη και η κατακυρίευση έμοιαζε σαν θεία εντολή.
Από πού, όμως, αντλεί ο άνθρωπος το δικαίωμα να περάσει, από την άμυνα απέναντι στην φύση, στην επιβολή; Φαίνεται ότι την αντλεί από την ικανότητά του να το κάνει και μόνο. Ικανότητα που ασκείται χωρίς ουσιαστική σκέψη για τις συνέπειες και χωρίς περιορισμό. Η ανθρώπινη κοινωνία δεν έχει αναπτύξει ακόμα μια ηθική για το μέλλον.
Στην Ελλάδα πολύ λίγα έχουν γραφτεί για το θέμα του υπερπληθυσμού. Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται να δοθεί μία σφαιρική παρουσίαση των απόψεων του Μάλθους, καθώς και των συζητήσεων και των προβληματισμών που ακολούθησαν, για να καταλάβουμε την εποχή στην οποία διατυπώθηκε η «πληθυσμιακή αρχή», αλλά και τις σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από τις θέσεις των υποστηρικτών ή των αντιτιθέμενων. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που αγγίζει θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και ηθικούς προβληματισμούς. Με οποιοδήποτε σύστημα αξιών και να εξετάσει κανείς το ζήτημα του υπερπληθυσμού θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών αντιφάσεων.

Ο Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας γεννήθηκε στο Λευκοχώρι Αρκαδίας το 1962 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι βιολόγος με ενασχόληση στην καταγραφή, μελέτη και διατήρηση της πανίδας και στην διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Έχει συντονίσει προγράμματα οριοθέτησης και διαχείρισης περιοχών NATURA. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και επιστημονικός σύμβουλος του Αρκτούρου. Έχει συντάξει πλήθος μελετών και βιβλίων για το περιβάλλον. Δραστηριοποιείται σε πολλές περιβαλλοντικές κινήσεις και είναι μέλος του Κινήματος «Άρδην» και της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ