Αρχική » Πολωνικός κινηματογράφος

Πολωνικός κινηματογράφος

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 24, Μάρτιος-Απρίλιος 2000

Τον περασμένο χρόνο οι πολωνικές ταινίες έκοψαν πάνω από 15 εκατομμύρια εισιτήρια στην Πολωνία. Αυτή η επιτυχία οφείλεται πάνω από. όλα στην ιστορική τοιχογραφία του Γέρζυ Χόφμαν, Με την ρομφαία και την φωτιά (7 εκατομμύρια θεατές) και στην νέα ταινία του Αντρέι Βάι-ντα, που μετέφερε στην μεγάλη οθόνη την ρομαντική εποποιία Ο Ευπατρίδης Τανταίος (πάνω από 5 εκατομμύρια). Το αποτέλεσμα: η πολωνική κινηματογραφία συμμετείχε πάνω από 60% στις εισπράξεις για το 1999! Είναι σχεδόν απίστευτο ότι οι ταινίες μας ξεπέρασαν αυτές του Χόλλυγουντ. Η θριαμβολογία θα συνεχιστεί πιθανόν μέχρι και την παραλαβή του Όσκαρ από τον Αντρέι Βάιντα για το σύνολο του έργου του, τον επόμενο Μάρτιο. Αργά ή γρήγορα, η γιορτή του κινηματογράφου μας θα τελειώσει και η καθημερινότητα θα επιστρέψει με βήματα γοργά. Παρόλα αυτά μπορούμε να αντλήσουμε μερικά διδάγματα από αυτή την κατάσταση.

Όπως το ότι αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Πολωνού θεατή, συνηθισμένου από το 1989 να προτιμά την αμερικανική παραγωγή παρά έναν πολωνικό κινηματογράφο, κομμένο από την πραγματικότητα και τα γούστα του κοινού.

Η πρώτη χαραμάδα ανοίχτηκε από τον Βλαντισλάβ Πασικόβσια, που ειδικεύεται σε ταινίες για “σκληρούς” και τον Γιού-λιους Ματσούλσια, που γυρίζει κωμωδίες αγνοώντας τις μόδες και τις τάσεις. Το κοινό ξαναγύρισε στον πολωνικό κινηματογράφο. Αυτή την κρίσιμη στιγμή πραγματοποιήθηκε η θριαμβευτική επιστροφή των παλιών μαιτρ, όπως του Γέρζυ Χόφμαν και Αντρέι Βάιντα. Αυτοί οι δύο δεν είναι μόνο σκηνοθέτες αλλά και οι ίδιοι αποτελούν χρυσωρυχεία που σκηνοθετούν μεγάλα γεγονότα. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε μια εκστρατεία ποιοτικής διαφήμισης από όλες τις απόψεις. Στο εξής κάποιος μπορεί να κάνει κινηματογράφο στην Πολωνία χωρίς να φοβάται να χάσει τα χρήματά του. Από πού προέρχονται οι αυξανόμενες οικονομικές δυνατότητες; Η κινηματογραφική βιομηχανία αποκτά όλο και καλύτερη οργάνωση και έρχονται από το εξωτερικό να γυρίσουν τις ταινίες τους σε εμάς, (άλλοτε γινόταν αυτό μόνο για τις σκηνές στο Αουσβιτς). Οι Πολωνοί που εδώ και καιρό δημιουργούσαν στο εξωτερικό επιστρέφουν στην πατρίδα: ο Ρομάν Πολάνσκι, μετά από χρόνια απουσίας, ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία σε εμάς. Και αποφάσισε να εργαστεί στην Πολωνία όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς, αλλά γιατί ξέρει ότι οι συνθήκες του γυρίσματος έχουν ξαναγίνει φυσιολογικές.

Ζντζίσλαβ Πιετράσικ Πολιτικά, Βαρσοβία

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ