Αρχική » Μεγάλος Αδερφός εν έτει 2001

Μεγάλος Αδερφός εν έτει 2001

από Άρδην - Ρήξη

του Γ. Παπαγιαννόπουλου, από το Άρδην τ. 32, Νοέμβριος 2001

Καθημερινή on-line παρακολούθηση της ανθρώπινης αλλοτρίωσης μέσω της εκπομπής Big Brother που εκπέμπεται από γνωστό τηλεοπτικό σταθμό.

Αυτό-εξευτελισμός της στοιχειώδους αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινης οντότητας από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Προφητικός, πράγματι, ο «Μεγάλος Αδελφός» του Όργουελ. Και επίκαιρος.

Αποδεικνύεται η ίδια λειτουργία και παρόμοιες επακολουθούμενες συμπεριφορές σε όλες τις Εξουσιαστικές και Ιεραρχικές κοινωνίες. Κρατούντες και κρατούμενοι τα ίδια πράττουν τόσο υπό σταλινικά καθεστώτα, οσο και υπό τα φιλελεύθερα (έως νέο-φιλελεύθερα) αντίστοιχα, στις χώρες δηλαδή της «ελευθερίας της αγοράς» ή του αγοραίου καπιταλισμού.

Καθημερινή διάψευση των προσδοκιών μας για ένα κόσμο χειραφετημένο, όχι χειραγωγημένο. Εδώ η χειραγώγηση γίνεται πλέον εθελούσια, η αλλοτρίωση αποδεκτή αφ’ εαυτού.

Όταν λέγαμε παλαιότερα ότι το ιδιωτικό είναι δημόσιο επ’ ουδενί δεν αναφερόμασταν στην προσωπική, ιδιωτική σφαίρα των καθημερινών αναγκών ενός εκάστου, ότι θα κοιτάγαμε από τις κλειδαρότρυπες.

Εννοούσαμε την ανάγκη να μην γίνονται λοβιτούρες, συναλλαγές, παιχνίδια πίσω από τις «πλάτες των πολιτών, του λαού». Κρίναμε την στάση ζωής. Ήμασταν βαθιά νυχτωμένοι, όντως.

Ο ρομαντισμός μας, η φαντασία μας ξεχείλιζε από θράσος. Εδώ φτάσαμε στο σημείο της εθελούσιας αποδοχής της λογικής του Big Brother, από παίκτες και τηλεθεατές. Τα δε λεγόμενα μηχανάκια μέτρησης της καθημερινής τηλεθέασης αθροίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμμετεχόντων μέσω της μικρής οθόνης.

Γινόμαστε έτσι θεατές και μάρτυρες της καθημερινής αλλοτρίωσης και συρρίκνωσης του ιδιωτικού χώρου των συγκεκριμένων ανθρώπων, της καταρράκωσης της (όποιας) ανθρώπινής τους αξιοπρέπειας. Εμπορευόμενοι την εικόνα τους, το σώμα τους, αποδέχονται την λογική που προωθούν τα τηλεοπτικά κανάλια για συνεχή αύξηση του κέρδους και του θεάματος, την λογική δηλαδή της «οικονομίας της αγοράς» και της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Είναι γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τα 15 λεπτά δημοσιότητα που αναλογούν στον καθένα μας στην σύγχρονη εποχή.

Έγιναν διάσημοι μεγαλύτερης διάρκειας και ίσως κάποιοι, μετά τον αυτοεξευτελισμό τους, γίνουν «διάσημοι» περιορισμένου χρόνου.

Ηδη κάποια κοπελιά, η οποία κατόπιν της ψηφοφορίας που διεξάγεται με τη «συμμετοχή του κοινού» αποκλείστηκε (στα απλά νεοελληνικά αυτή η ψηφοφορία ονομάζεται: συμμετοχή και συνενοχή των ψηφισάντων), έχει φωτογραφηθεί γυμνή ή ημίγυμνη σε όλα τα αρρενωπά περιοδικά, πρωτευούσης, και όχι μόνον.

Μια άλλη, ετοιμάζει βιβλίο με τις συνταγές της, της μαγειρικής.

Εάν ο Big Brother έλυσε προσωρινά το πρόβλημα της ανεργίας των δύο κοριτσιών, ας του δώσουμε ελαφρυντικά. Εάν, μετά από τρεις-τέσσερις μήνες, όταν καινούργιοι διάποντες αστέρες αντικαταστήσουν τους παρόντες και τις παρούσες, οι συγκεκριμένες καταλήξουν στο περιθώριο ή στον ψυχαναλυτή τους, θα κάνει κάτι ο Big Brother γι’ αυτές; Η τηλεκοινωνία θα συνεχίσει να τις «θαυμάζει» ή θα οδηγηθούν στην χλεύη;

Όταν προκαλείς το θηρίο, πρέπει να είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις. Του χρόνου, η αναπαραγωγή του ίδιου συστήματος θα συνεχίζεται, με άλλη, παρόμοια εκπομπή, με άλλους, παρόμοιους εθελοντές αυτόχειριασμένους, ενώ οι σημερινοί θα αποτελούν ξεχασμένο παρελθόν μιας χρήσης.

Στα σκουπίδια, μαζί με όλα τα υποπροϊόντα της trash t.v.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ