Η διαφαινόμενη αναγνώριση από τον Μπάιντεν της αρμενικής γενοκτονίας που διαπράχθηκε το διάστημα 1915 – 1918 είναι ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα προς την Τουρκία του Ερντογάν, ίσως το ισχυρότερο. Οι εφημερίδες Γουολ Στριτ Τζούρναλ και Νιού Γιορκ Τάιμς δημοσίευσαν, επικαλούμενες αξιωματούχους της κυβέρνησής, ότι το Σάββατο 24 Απριλίου, μέρα μνήμης της γενοκτονίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Οι εφημερίδες στο ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι το διάστημα που βρίσκεται ο Μπάιντεν στην προεδρία έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα να μην υπαναχωρήσει στην προεκλογική του δέσμευση και να αναγνωρίσει την γενοκτονία. Αλλά η πίεση έρχεται και από το Κογκρέσο αφού πρόσφατα εστάλη επιστολή 100 μελών του Κογκρέσου στον Μπάιντεν, στην οποία τον καλούν να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνωρίζει επίσημα τις φρικαλεότητες ως γενοκτονία.
Στο ότι η απόφαση είναι μάλλον ειλημμένη συνηγορεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζην Ψάκι, ότι η προεδρία θα πει περισσότερα για αυτό το θέμα το Σάββατο. Η αναγνώριση θα είχε συντελεστεί από πέρυσι αν δεν την φρέναρε ο Τράμπ, μιας και από τότε τα δύο σώματα του Κογκρέσου ζητούσαν από τον πρόεδρο να αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά έκανε ένα ακόμα «δωράκι» στον Ερντογάν και δεν άλλαξε θέση.
Αν γίνει αυτό το βήμα το Σάββατο οι ΗΠΑ θα προστεθούν στις 32 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά σίγουρα το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ προς το καθεστώς Ερντογάν είναι ιδαίτερα ηχηρό και δεν περιορίζεται μόνο στην δικαίωση του αρμενικού λαού.
Τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η Αμερική στην Τουρκία είναι πια καθημερινά. Χθες (Τετάρτη 21/4/21) οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των f-35. Συντάχθηκε νέο μνημόνιο συμπαραγωγής των οχτώ χωρών που συνεχίζουν στο πρόγραμμα και διαβιβάστηκε στην Τουρκία ότι πια δεν είναι μέρος αυτού.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε επενδύσει πολλά σε αυτό το πρόγραμμα, αφού είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά, ενώ και η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα είχε οφέλη από την παραγωγή ανταλλακτικών των αεροσκαφών.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε την καθημερινή οικονομική πίεση που ασκούν μέσω των «αγορών» οι ΗΠΑ προς την Τουρκία και ότι στις αρχές Μαΐου ξεκινά η δίκη της τουρκικής τράπεζας Χάλκμπανκ που αγγίζει το στενό οικογενειακό κύκλο του Ερντογάν, κυρίως τον γαμπρό του, πρώην υπ. Οικονομικών, Μπ. Αλμπαϊράκ.
Το τουρκικό καθεστώς ανησυχεί πια και η νευρικότητα του περνά πια και στο εσωτερικό της χώρας, αφού η αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τους τριγμούς του καθεστώτος, παίρνει όλο και πιο σκληρές θέσεις, έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι ο Ερντογάν θα έχει την μοίρα του Μεντερές. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν φτάνει στα όρια της, πια πληθαίνουν οι εχθροί και λιγοστεύουν οι σύμμαχοι στο εξωτερικό. Ανοίγεται μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο για να αντέξουν την τουρκική πίεση.
Αλλά για να επιστρέψουμε στο αρχικό θέμα, οι Αρμένιοι τα κατάφεραν. Έκαναν ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας τους και θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και για την Ελλάδα και τον μικρασιατικό και ποντιακό ελληνισμό πώς ο μακροχρόνιος αγώνας τους κατόρθωσε να πετύχει.
Με πληροφορίες από hellasjournal.com, in.gr και capital.gr
1 ΣΧΟΛΙΟ
Πολύ ωραία και σωστά όλα. Δυστυχώς όλοι μας ξεχνάμε την σφαγή που υπέστησαν Έλληνες της Ανατολικής Θράκης. Επίσης οι περισσότεροι μας, αναφέρονται σε Μικρασιάτες και Ποντίους. Αυτό δεν ισχύει. Ο Πόντος είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Μικράς Ασίας, δεν είναι είναι κάπου αλλού. Λέγοντας Μικρασιάτης, περιλαμβάνετε και ο Πόντος. Με αυτό το σκεπτικό είναι σαν να λέμε Ελλαδίτες και Πελλοπονήσιοι. Δεν στέκει.