Αρχική » …Κι αυτοί όλοι «ναζιστές» δημοσιογράφοι;

…Κι αυτοί όλοι «ναζιστές» δημοσιογράφοι;

από Αναδημοσιεύσεις

του Γιώργου Γκόντζου

Εκτίθενται οι υποκριτές, ιδεοληπτικές γραφίδες… Έπαιξαν το θέμα με πρόταξη των απόψεων του συλληφθέντος δημοσιογράφου, με φωτογραφίες «fake» και τα αισχρά, και κατανοητά για ποικίλους λόγους, «ναι, αλλά και αυτός είναι ακροδεξιός, ναζιστής…».

Να μερικά, γενικότερα στοιχεία:

1) Δύο δημοσιογράφοι, η Κατσιαρίνα Μπακαλάβα Αντέγιεβα και η Ντάρια Τσούλτσοβα, καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης, στη Λευκορωσία διότι κάλυπταν τις διαδηλώσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι δύο δημοσιογράφοι, εργαζόμενες και οι δύο στο κανάλι Belsat TV, που έχει την έδρα του στην Πολωνία, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο, έπειτα από επιχείρηση στο διαμέρισμα από το οποίο μετέδιδαν τις κινητοποιήσεις στο Μινσκ, στις οποίες καλούσε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τον Λουκασένκο για εκλογική νοθεία…
…Τους τελευταίους 6 μήνες, από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο, έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι, ενώ τουλάχιστον 10 βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες. Από τις εκλογές του Αυγούστου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και τα όργανα της κυβέρνησής του έχουν εξαπολύσει με μεγάλη εκστρατεία καταστολής της αντιπολίτευσης, απελαύνοντας στελέχη της, φυλακίζοντας ακτιβιστές και πολιτικούς και διώκοντας δημοσιογράφους, ενώ καταπνίγουν με βία τις κινητοποιήσεις.
Η Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «πολιτικά ελεγχόμενη με στόχο να τρομάξει όλους τους δημοσιογράφους ώστε να τους αποτρέψει από το να ασκούν το καθήκον τους που είναι η πληροφόρηση».

Την απόφαση καταδίκασε και η Διεθνής Δημοσιογραφική Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπιαστική και απολύτως αβάσιμη». (Από Εφημερίδα των Συντακτών τα στοιχεία,18-2-2021).

2)Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που απευθύνει έκκληση για τη σύσταση διεθνούς αποστολής και τη διενέργεια έρευνας για την τιμωρία των υπευθύνων της σύλληψης και κράτησης του Roman Protasevich και των άλλων 28 συναδέλφων, που είναι φυλακισμένοι στη Λευκορωσία από το καθεστώς Lukashenko.

3){..}Μερικά από τα κορυφαία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας άφησαν τις εικόνες στις αρχικές τους σελίδες κενές, τιμώντας τους φυλακισμένους δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν με φυλάκιση, επειδή ασκούσαν το επάγγελμά τους. Στις κενές εικόνες των εξώφυλλων, κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν επίσης την αντίστοιχη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκαν στον φωτορεπόρτερ που θα κάλυπτε το θέμα, όπως για παράδειγμα στο εξώφυλλο της αγγλόφωνης έκδοσης του Belsat: «Θα έπρεπε να υπήρχε μια φωτογραφία εδώ. Οι φωτορεπόρτερς Ουλάντ Χρίντζιν και Αλυάκσανδ Βασούκοβιτς καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 11 ημερών», διαβάζουμε στην κύρια εικόνα στον ιστότοπο του Belsat – πολωνικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι που απευθύνεται στη Λευκορωσία.{..} (Από news 247-18 Σεπτεμβρίου 2020)

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 27 Μαΐου 2021 - 21:01

Και στο σουλτανάτο του Ερντογάν; Αλλά τι να λέμε, αυτός είναι φίλος (της Μέρκελ) και αναντικατάστατος σύμμαχος (του θείου Σαμ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ