Αρχική » Το καραβάνι αλληλεγγύης στην Αλβανία

Το καραβάνι αλληλεγγύης στην Αλβανία

από Θανάσης Τζιούμπας

toy Θ. Τζιούμπα, από το Άρδην τ. 9 Ιούλιος-Αύγουστος 1997

Η Τοπική Επιτροπή θεσσαλονίκης του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης ήταν η πρώτη που κινητοποιήθηκε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία.

Αποιτώντας στέγη σε ένα χώρο που προσέφερε η ΧΑΝΘ, κινήθηκε απο την αρχή µε την πρόθεση της κινητοποίησης εθελοντών. Έτσι πλαισιώθηκε πολύ γρήγορα από δεκάδες φίλους Και φίλες που µε διάφορους τρόπους ᾱποτέλεσαν τον Κορµό αυτής της προσπάθειας, δίνοντας στο Καραβάνι την υπόσταση µιας κίνησης πρωτοβουλίας πολιτών.

Αντίστοιχες ήταν Και οἱ µορφές που έλαβε καιη κινητοποίηση. Δίπλα στα παραδοσιακά μέσα πληροφόρησης, έγινε από την αρχή προσπάθεια για το πλησίασµα των απλών πολιτών. Κι αυτό γιατί ο στόχος δεν ήταν µόνο η συγκέντρωση τροφίμων αλλά και η αλλαγή της στάσης αντιμετώπισης των Αλβανών από τους συµπολίτες µας.

Σημαντική δουλειά έγινε έξω από τα σούπερ μάρκετ, µε την ενηµέρωση των καταναλωτών για την πρωτοβουλεία του καραβανιού και το κάλεσμα µας για συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια. Για µας ήταν µια µικρή έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο προσέφερε προϊόντα αλλά και στα πηγαδάκια που στήθηκαν αντιπαρατέθηκε έντονα στοὺς ελάχιστους που θέλησαν να επιδείξουν τον ρατσισμό τους. Αξιέπαινη ήταν η προσπάθεια των ΚΑΠΗ του δήµου Τριανδρίας που ανέλαβαν την συγκέντρωση τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής τους. Μεγάλη ήταν και η συνεισφορά των παιδιών σχολείων που συγκέντρωσαν τρόφιμα Και παιχνίδια. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις επιχειρήσεις που προσέφεραν τόνους τροφίμων (ΑΓΝΟ, 7Α-ΝΑΕ, ΑΒΕΖ, ΠΕΛΕΚΑΝ, ΣΑΛΚΟ, Ορυζόμυλοι Γκιλιάµη, Μύλοι Αγ. Γεωργίου, Μύλοι Αγ. Δημητρίου, Αλάτι Αιγαίο, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης).

Η Επιτροπή Θεσσαλονίκης ανόλαβε από την αρχή να προωθήσει βοήθεια στην πόλη της Κορυτσάς Και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Έτσι αρκετά νωρίς έγινε µια διερευνητική αποστολή σττην περιοχή, όπου συναντηθήκαµε µε τις τοπικές αρχές τον Νομάρχη, την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, τον Δήμαρχο, επισκεφτήκαµε ιδρύματα (το ίδρυμα για τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες, το ορφανοτροφείο, το νοσοκομείο το οικοτροφείο) και καταγράψαµε τις ανάγκες που υπήρχαν. Δεν θέλαµε να αφήσουμε τίποτε στην τύχη.

Χρειάστηκε πολύ υπομονή µέχρι να βρεθει τρόπος μεταφοράς της βοήθειας. Ο χρόνος που μεσολάβησε αξιοποιήθηκε ώστε να γεμίσει ασφυκτικά η αποθήκη και να στηθεί µια ανθρώπινη αλυσίδα παραγωγής οικογενειακών δεµάτων από τους εθελοντές του Καραβανιού.

Κι όταν στους τριάντα τόνους βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα Και παιχνίδια, προστέθηκαν και 3000 οικογενειακά δέµατα για τα οποία συnέβαλε οικονομικά η αγγλική ανθρωπιστική οργάνωση European Children Trust, ήταν η ώρα nα ξεκινήσουμε.

Προωθήθηκαν και μοιράστηκαν απ’ ευθείας στους κατοίκους και σε έναν αριθµό επιλεγµένων ιδρυμάτων περισσότεροι από 100 τόνοι τροφίμων, φαρμάκων, παιχνιδιών και παιδικών ρούχων, στην Κορυτσά, στην άλλοτε ένδοξη Μοσχόπολη και στα χωριά Γενομάδι, Λαβντάρ, Κρουσόβα, Σίπτσκα, Σοβιάν, Μπομποστίτσα, Πολένα και Βιθκούκι. Δεν υπήρξε καμία διάκριση στην διανοµή. Σ΄ όλα τα χωριά μουσουλµάνικα, ορθόδοξα ή βλαχόφωνα μοιράστηκαν δέµατα σε όλες τις οικογένειες. Στην Κορυτσά δικαιούχοι ήταν οι 9000 οικογένειες που συµπεριλαμβανόταν στις λίστες των απόρων της Νομαρχίας.

Η διανοµή έγινε παντού µε την παρουσία των µελών του Καραβανιού, ενώ την ασφάλεια των αποστολών ανέλαβαν οι τοπικές αρχές, ἢ Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας και η αστυνομία όπου λειτουργούσε. Στην δεύτερη αποστολή δεν δεχτήκαµε την συνοδεία ιταλικού ένοπλου τµήµατος που µας προτάθηκε.

Οι αποστολές στην Αλβανία έχουν προσωρινά σταματήσει σε αναμονή των εκλογών. Για όσο όµως χρονικό διάστηµα προωθούσαµε βοήθεια καταφέραμε να έχουµε µια από τις πιο οργανωμένες παρεμβάσεις συγκέντρωσης, προώθησης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Και θα συνεχίσουμε. Ίσως γιατί δέµα στα ελληνικά υπονοεί κάποιο δέσιµο, κάποιο δεσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ