Αρχική » Αγία Σοφία: Χάθηκε ιστορικό έμβλημα από την Αυτοκρατορική Πύλη – «Είναι θλιβερά όσα συμβαίνουν»

Αγία Σοφία: Χάθηκε ιστορικό έμβλημα από την Αυτοκρατορική Πύλη – «Είναι θλιβερά όσα συμβαίνουν»

από Αναδημοσιεύσεις

Της Μαρίας Ζαχαράκη από το Έθνος

Ο τηλεοπτικός σταθμός ATV πρόβαλλε στις ειδήσεις του ρεπορτάζ με τίτλο «Χάθηκε το ιστορικό έμβλημα. Πού είναι το έμβλημα που βρίσκονταν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας;» Όπως αναφέρεται «η Αγία Σοφία για ακόμη μια φορά έγινε στόχος απερίσκεπτων ατόμων. Στο παρελθόν κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη, τους τοίχους και τα μάρμαρα. Και τώρα χάθηκε ένα από τα εμβλήματα της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας».

Μιλά στην κάμερα πολίτης έξω από την Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον οποίο «είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Σοφία. Μάλλον δεν θα τελειώσουν ποτέ….», με το ρεπορτάζ να προσθέτει «Πρώτα η Αυτοκρατορική Πύλη, στη συνέχεια οι τοίχοι και τώρα….».

Συνεχίζει ο πολίτης και σημειώνει πως: «Κάθε σημείο της Αγίας Σοφίας είναι ιερό, συνεπώς με βάση αυτή την αντίληψη και το έμβλημα θεωρείται ιερό και μπορούν να το πάρουν στο σπίτι τους».

Δημοσιογράφος από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας δήλωσε στις κάμερες: «Βρισκόμαστε στην Αγία Σοφία, σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του τζαμιού, στη διπλανή πύλη από την Αυτοκρατορική. Εκεί παρατηρείται μια ιδιαίτερα θλιβερή εικόνα. Υπάρχουν πολυάριθμα εμβλήματα, αλλά δείτε, ένα από αυτά δεν υπάρχει τη στιγμή αυτή. Είτε εκλάπη, είτε χάθηκε».

Ο πολίτης συνέχισε να μιλά στην κάμερα τονίζοντας ότι «στο παρελθόν “έφαγαν” τη θύρα της Αυτοκρατορικής Πύλης. Στη συνέχεια έσπασαν τη δεξαμενή και τοποθέτησαν εντός υποδήματα. Έσπασαν τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας. Έξυσαν τους τοίχους. Μπορούμε να απαριθμήσουμε ακόμη πολλά γεγονότα».

«Σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της εισόδου του τζαμιού της Αγίας Σοφίας -που έχει ιστορία 1500 ετών- υπάρχουν πολλά (ένθετα) εμβλήματα πάνω στην ιστορική αυτή Πύλη. Ένα από τα εμβλήματα αυτά λείπει εδώ και ενάμισι μήνα».

Δημοσιογράφος από τον εξωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας: «Συμβαίνουν πολλά στην Αγία Σοφία. Για παράδειγμα, η Αυτοκρατορική Πύλη φαγώθηκε και καταστράφηκε. Στη συνέχεια τουρίστες έξυσαν τους τοίχους και γέμισαν σακούλες. Και τώρα αυτό….Η ακολουθία αυτών των γεγονότων βάζει σε σκέψεις».

Πολίτης: «Η πύλη αυτή είναι μια από τις εννέα πύλες που βρίσκονται στον εσωτερικό νάρθηκα. Ακριβώς δίπλα στην Αυτοκρατορική Πύλη, για το λόγο αυτό και είναι σημαντική. Παρότι υπάρχουν δεκάδες άνδρες ασφαλείας, δεν είναι γνωστή η τύχη του εμβλήματος. Και οι ιστορικοί αντιδρούν στο θέμα αυτό…Επειδή κάθε τμήμα της Αγίας Σοφίας είναι ιερό, ο κόσμος θέλει να παίρνει κομμάτια της στο σπίτι του».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ