Στις 10 και 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Για την ειρήνη στην Ουκρανία», οι διοργανωτές του οποίου απευθύνουν έκκληση για άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Με την ευκαιρία αυτή, Ουκρανοί ειδικοί στη διαμεσολάβηση των συγκρούσεων και εκπρόσωποι πολυάριθμων ΜΚΟ συνέταξαν έκκληση προς τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Για τους συντάκτες, «αυτές οι εκκλήσεις να διαπραγματευτούμε με τον Πούτιν χωρίς αντίσταση είναι στην πραγματικότητα εκκλήσεις να εγκαταλείψουμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝIΑ:
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΈΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΙΡΗΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Εμείς, οι Ουκρανοί ακτιβιστές/ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών, φεμινίστριες, ειρηνοποιοί, διαμεσολαβητές, ειδικοί που προωθούν τον διάλογο, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκοί, αναγνωρίζουμε ότι μια παγκοσμίως εντεινόμενη στρατηγική διαφωνία έχει οδηγήσει ορισμένες φωνές, από την αριστερά και τη δεξιά, καθώς και μεταξύ των ειρηνιστών, να υποστηρίζουν τον τερματισμό της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Ζητούν επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ως τη στρατηγική για τον «τερματισμό του πολέμου». Αυτές οι εκκλήσεις για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν χωρίς αντίσταση είναι στην πραγματικότητα εκκλήσεις για παράδοση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από τον πλήρη σεβασμό του διεθνώς συμφωνημένου ανθρωπιστικού δικαίου και δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και τα πρακτικά μέσα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τη λαϊκή μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, για να αντισταθούμε στις επεκτατικές και ιμπεριαλιστικές ενέργειες του Κρεμλίνου να αποικίσει εκ νέου τους γείτονές του. Ναι, χρειαζόμαστε διπλωματία, και ναι, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μην κάνετε κανένα λάθος, η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται με σύγχρονα όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια καθώς και αυστηρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο.
Η διακοπή της παροχής οπλισμού στην Ουκρανία τώρα δεν θα οδηγούσε σε «ειρήνη με ειρηνικά μέσα», αλλά θα προσέφερε μια ανάπαυλα στο αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν για να ανανεώσει την επιθετικότητά του εναντίον της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη έκκληση σε κατευνασμό. Έχουμε καταδείξει πώς το Κρεμλίνο μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους πολέμου και τους αμάχους στις κατεχόμενες περιοχές. Έχουμε δει πώς μεταχειρίζεται τη δική του νόμιμη πολιτική αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι ειρήνη. Πιστεύουμε ότι η ισχυρή άμυνα και η διαρκής αντίσταση με σταθερή και ενημερωμένη παγκόσμια αλληλεγγύη για τον ουκρανικό λαό είναι το καλύτερο κίνητρο, σε μια τέτοια ριζικά ασύμμετρη σύγκρουση, για την παύση της βίας και τη διαπραγματευτική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Η αποδοχή της κατοχής ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και της συνακόλουθης ατιμωρησίας θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα αυταρχικά καθεστώτα που επιθυμούν να αναθεωρήσουν τα διεθνή σύνορα. Θα οδηγούσε επίσης σε αύξηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς θα ενίσχυε την καταστροφική ιδέα ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση για την ασφάλεια κάποιου.
Ζητάμε από τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή κινήματα να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών να είναι αυτοί που θα καθορίσουν τον τρόπο ειρήνευσης και τον τρόπο υπεράσπισης του εαυτού τους και των δικαιωμάτων τους. Ζητάμε σεβασμό στις εκκλήσεις μας για ένταξη και για το ότι, όταν τίθεται ζήτημα να καθοριστεί το μέλλον μας, δεν πρέπει να υπάρχει «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Διαφωνούμε με τα συνέδρια και τις πορείες για την «ειρήνη στην Ουκρανία» στα οποία δεν συμμετέχουν ουσιαστικά οι Ουκρανοί ούτε εκπροσωπούνται δίκαια.
Βρίσκουμε βαθιά προσβλητική τη ρητορική της δεξιάς και της αριστεράς ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες πολεμούν κατά κάποιο τρόπο ως πληρεξούσιοι της Δύσης. Αυτό το επιχείρημα μάς αρνείται την ανθρωπιά μας και υποβαθμίζει την ιστορία της Ουκρανίας, την ιστορία της σκληρά κατακτημένης ανεξαρτησίας και τη νομιμοποίηση του λαού να επιλέγει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του. Πρόκειται για παραπλανητική και επιβλαβή πολιτική ρητορική. Η εισβολή της Ρωσίας και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας το 2014 υπήρξε αποτέλεσμα ρωσικής επιθετικότητας και επεκτατισμού και δεν ήταν απάντηση σε οποιαδήποτε πραγματική απειλή.
Εκτιμούμε τη συνεχιζόμενη διεθνή διαμεσολάβηση και την υποστήριξη για ανθρωπιστικές διαπραγματεύσεις που ζητούν την αποχώρηση της Ρωσίας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την επιστροφή των εξορισθέντων παιδιών της Ουκρανίας, την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής και την ελεύθερη μεταφορά σιτηρών. Αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, θα πρέπει να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Ζητάμε τη συνεχή διεθνή κατανόηση και την ενημερωμένη αλληλεγγύη σας. Αυτό πρέπει να γίνει με μια νέα αντίληψη και μια νέα προσέγγιση ώστε να εργαστούμε σε διεθνές επίπεδο για την ειρήνη με αμοιβαίο σεβασμό, με κατανόηση για τα πολύπλοκα προβλήματά μας, διατηρώντας και όχι διασπώντας τις κοινωνικές συνδέσεις και τα δίκτυα του παγκόσμιου εκλογικού σώματος για τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Πιστεύουμε ότι, μπροστά σε αυτή την αντίσταση, και με τη δική σας υποστήριξη, με την πάροδο του χρόνου, θα ανατρέψουμε τη μη βιώσιμη κατοχή της Ρωσίας και θα χάσουν αυτόν τον βάναυσο και παράνομο πόλεμο φθοράς. Τους καθιστούμε υπόλογους για ό,τι έχουν κάνει. Γνωρίζουμε ότι η αλληλεγγύη έχει ένα τίμημα, και αυτό το τίμημα μοιράζεται σε πολλούς ώμους. Επιλέγουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι ανθρώπινες ζωές έχουν σημασία, όπου η δημοκρατία έχει σημασία, όπου το διεθνές δίκαιο έχει σημασία, και δεν έχουμε παραιτηθεί από τον αγώνα για τον κόσμο που θέλουμε να δούμε για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά.
Ευχαριστούμε τη διεθνή κοινότητα που στάθηκε στο πλευρό μας και που μοιράζεται αυτό το οδυνηρό τίμημα για την ειρήνη.