Αρχική » Ουκρανική διείσδυση στο Νότο, λυσσαλέα αντίσταση των Ρώσων

Ουκρανική διείσδυση στο Νότο, λυσσαλέα αντίσταση των Ρώσων

από Άρδην - Ρήξη

Η Carlotta Gall  δημοσιογράφος των ΝΥΤ πέρασε 12 ημέρες κάνοντας ρεπορτάζ από την περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Η ανακατάληψη του χωριού Σταρομαϊόρσκε ήταν μια τόσο ευχάριστη είδηση για τη χώρα, που ο ίδιος ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky την ανακοίνωσε. Αλλά η σθεναρή ρωσική άμυνα εμπόδισε την πρόοδο σε άλλα σημεία όπου μαίνονται οι μάχες και η ρωσική αντίσταση παραμένει σθεναρή.

Επί 10 ημέρες, Ουκρανοί πεζοναύτες έδιναν μάχη δρόμο με δρόμο και σπίτι με σπίτι για να ανακαταλάβουν το νοτιοανατολικό χωριό Σταρομαϊόρσκε, κάτω  από τα πυρά του πυροβολικού, τις αεροπορικές επιδρομές και απέναντι σε εκατοντάδες ρωσικά στρατεύματα.

Οι Ρώσοι προέβαλαν σθεναρή άμυνα, αλλά αυτή έληξε την Πέμπτη, όταν υποχώρησαν και οι Ουκρανοί διεκδίκησαν τη νίκη. “Κάποιοι το έσκασαν, κάποιοι έμειναν πίσω”, δήλωσε ένας διοικητής επίθεσης της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό Dikyi, που σημαίνει Άγριος. “Πήραμε αιχμαλώτους”, πρόσθεσε.

Η ανακατάληψη του Σταρομαγιόρσκε, ενός μικρού χωριού που ωστόσο είναι κρίσιμο για τη στρατηγική επίθεση της Ουκρανίας στο νότο, ήταν τόσο ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την Ουκρανία που την ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αντεπίθεση αποτέλεσε εν πολλοίς ένα σκληρό μάθημα για τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία αγωνίστηκαν να ανακαταλάβουν εδάφη σε όλη τη νότια περιοχή της Ζαπορίζιας. Μέσα σε δύο μήνες, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει λιγότερο από 18 χιλιόμετρα κατά μήκος ενός μετώπου 180 χιλιομέτρων στην περιοχή.

Νίκες, όπως αυτή στο Σταρομαϊόρσκε, αντιπροσωπεύουν μια πιθανή στροφή στην εξέλιξη των μαχών, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ανοίγοντας ίσως το δρόμο για μια ευρύτερη καμπάνια  από τις δυνάμεις της χώρας τους.

Η Ουκρανία επικεντρώνεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις προς τα νότια, με στόχο να αποκόψει τους ρωσικούς δρόμους ανεφοδιασμού. Η μία γραμμή επίθεσης περνάει από το Σταρομαϊόρσκε προς την πόλη Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα και η άλλη, πιο δυτικά, προς την πόλη της Μελιτόπολης.

Και οι δύο πόλεις ελέγχουν στρατηγικές οδούς διέλευσης για τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τη νότια Ουκρανία και την Κριμαία.

Εδώ και εβδομάδες, το ουκρανικό πυροβολικό και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς σφυροκοπούν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τα μετόπισθεν σε μια προσπάθεια να πλήξουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα και να υπονομεύσουν το ρωσικό ηθικό.

Ρουκέτες που εκτοξεύονται από έναν αμερικανικής κατασκευής κινητό εκτοξευτή HIMARS αιφνιδιάζουν τους οδηγούς σε επαρχιακούς δρόμους κοντά στη γραμμή του μετώπου, καθώς οι ουκρανικές μονάδες επιτίθενται σε στόχους βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Το κλειδί της ουκρανικής επιτυχίας στο χωριό, είπε, ήταν η εξάντληση της θέλησης  των Ρώσων στρατιωτών για πόλεμο. Το πρώτο σημάδι της ρωσικής κατάρρευσης ήταν το γεγονός ότι 20 στρατιώτες εγκατέλειψαν τη θέση τους διαμαρτυρόμενοι  ότι οι ενισχύσεις δεν είχαν φτάσει, ακόμα.

Από υποκλοπές των  ρωσικών επικοινωνιών και ανακρίσεις αιχμαλώτων, οι ουκρανικές δυνάμεις γνώριζαν ότι οι αντίπαλοί τους είχαν απώλειες και ότι ορισμένοι αρνούνταν να πολεμήσουν.

“Είχαν πανικοβληθεί”, δήλωσε ο Dikyi. Οι Ουκρανοί πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους με μετωπική διάταξη με δύο τάγματα κατά μήκος τεσσάρων δρόμων.

Στο Σταρομαϊόρσκε, οι Ρώσοι στρατιώτες έσκαψαν τουνελ κάτω από τα σπίτια του χωριού με πολλαπλές εξόδους, ώστε ένα σπίτι να εκρήγνυται σαν μυρμηγκοφωλιά όταν δέχεται επίθεση, δήλωσε ο Dikyi, ο Ουκρανός διοικητής. Εκεί έχασε έναν από τους καλύτερους άνδρες του, έναν 27χρονο ονόματι Vyacheslav, ο οποίος χρησιμοποιούσε το διακριτικό Bandit, σε μια επίθεση σε ένα τέτοιο σπίτι, είπε.

*****

Καθώς όμως οι αξιωματούχοι πανηγύριζαν την πρόοδο της Ουκρανίας στο Σταρομαϊόρσκε, τα στρατεύματα αλλού, επί του πεδίου των μαχών, δήλωναν ότι η ρωσική αντίσταση και η δύναμη πυρός τους παρέμεναν τεράστιες και κατά τόπους απροσπέλαστες.

Ένας στρατιώτης σε ένα ιατρικό φυλάκιο, που περίμενε την εκκένωση για διάσειση, περιέγραψε πρόσφατα πώς το τάγμα του είχε αποδεκατιστεί καθώς δεχόταν πυρά ρωσικού πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Η ταξιαρχία του, η 23η, ήταν μία από τις εννέα νεοσύστατες, δυτικά εκπαιδευμένες μονάδες που προετοιμάστηκαν και εξοπλίστηκαν για την αντεπίθεση. Αλλά η ταξιαρχία, είπε, είχε ριχτεί στη μάχη χωρίς επαρκή υποστήριξη πυροβολικού και δεν μπόρεσε να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική δύναμη πυρός.

Ένας στρατιώτης ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι με φορείο, ενώ παρευρίσκονται γιατροί με στρατιωτικές στολές.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσουν όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση, τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν νέες θανατηφόρες τακτικές και δικά τους όπλα, όπως μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη και νάρκες που πυροδοτούνται εξ αποστάσεως.

Συνεντεύξεις με Ουκρανούς στρατιώτες και η εξέταση υλικού στρατιωτικής παρακολούθησης από μια πρόσφατη επίθεση δείχνουν ότι πολλές ουκρανικές μονάδες υφίστανται και αυτές βαριές απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ