Από το πρόσφατο προεκλογικό σποτ του Στ. κασσελάκη στη Μακρόνησο
του Γιάννη Σιδέρη από το liberal.gr
Από την Goldman Sachs ως τη Μακρόνησο μια προεδρία δρόμος. Ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενέταξε και τη Μακρόνησο, τόπο εξορίας των Αριστερών, στην προεκλογική του εκστρατεία.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς αριστερός για να θεωρεί ότι ένας τόπος στον οποίο δυστύχησαν άνθρωποι (μέσα στους άγριους ανέμους μιας ιστορικής εποχής), αξίζει σεβασμό, και ότι είναι ανήθικο να εντάσσεται ως φόντο στο εσωκομματικό μάρκετινγκ.
Είναι τόπος μνήμης, προσκυνήματος για τους αριστερούς, και ιστορικής αναφοράς για όλους, που σηματοδοτεί μια σκληρή ιστορική περίοδο. Αποτελεί ασέβεια, γλοιώδη κυνισμό, και μέγιστο ευτελισμό της, να την εντάσσει στην προεκλογική του εκστρατεία ένας χρυσοποίκιλτος, φαντεζί και απολιτίκ γιάπης. Δεν το έχει κάνει το ΚΚΕ που δικαιούται στο κάτω – κάτω. Και το έκανε αυτός που υμνούσε τον Μητσοτάκη και παραλλήλιζε τον Τσίπρα με τον Τράμπ!
Στο λογύδριο που ανήρτησε, πλήρης… σύγχρονου πνεύματος, κάνει λόγο για «μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς», που ουδείς σύγχρονος αριστερός πολιτικός αναφέρει! Ανέφερε δε και κάποιους σπουδαίους που πέρασαν από κει, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Τίτος Πατρίκιος κ.α. (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά στην περίπτωσή του αρμόζει η λαϊκή ρήση «Κι’ η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες).
Παράλληλα, κατήγγειλε το κράτος ότι πνίγει και καίει τους πολίτες του, αντιμετωπίζοντάς τους ως αναλώσιμους!
Αυτή η τακτική μοιάζει να γίνεται αποδεκτή σε ένα κόσμο «νέας σοδειάς» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν ιστορική, ιδεολογική και οργανική σχέση με το κόμμα. Ίσως κάποιοι να έχουν χαλαρή οργανωτική σχέση, καθώς γράφτηκαν μέλη στο συνέδριο για να ψηφίσουν τον Τσίπρα ως Πρόεδρο.
Σε χθεσινή δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρία R.P. REALPOLLS LTD για το militaire.gr και σε ικανό δείγμα 1.672 πολιτών, ο Κασσελάκης συγκεντρώνει 42,2%, η Έφη Αχτσιόγλου 34,1%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 9,4%, ο Νίκος Παππάς 9,2% και ο Στέφανος Τζουμάκας 0,9%.
Πάντως στην «παράσταση νίκης» η Έφη Αχτσιόγλου έχει μεγάλο προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 51,3%. Ακολουθούν οι Στέφανος Κασσελάκης με 32,9%, ο Νίκος Παππάς με 4,5%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 3% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 0,3%.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με «γρατζουνισμένη» αν όχι πληγωμένη την ενότητά του. Ο Κασσελάκης πρωτίστως διέσπασε το ενιαίο πνεύμα. Πήγε αυθαίρετα στη Θεσσαλονίκη, προκαταλαμβάνοντας την εκεί παρουσία του προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου.
Το ίδιο και στην Θεσσαλία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε το παράπονό του, καθώς είχε προτείνει να υπάρξει κοινή παρουσία των υποψηφίων. Όμως η πρόταση «δεν ευδοκίμησε».
(Βέβαια επειδή Γιουκλίντ είναι αυτός, με το παράξενο χιούμορ του – και γι’ αυτό τον αγαπάμε – διέπρεψε πάλι. Μετά τη γνωστή φράση που είχε πει τότε στον Δένδια της αντιπολίτευσης, ότι οι προτάσεις της ΝΔ είναι σαν «φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 από 40 πόδια της», τώρα συνέθεσε άλλη εικόνα: Είπε ότι «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να οργανώσει ούτε ένα μεθύσι σε μπυραρία». Πάντως η… Σκάρλετ Γιόχανσον δεν έχει πάρει θέση ακόμη).
Την ίδια στιγμή δεν έχει κοπάσει στα social media η διαμάχη που ξέσπασε εναντίον του Γιάννη Δραγασάκη, με τον ηλικιακό ρατσισμό που δέχτηκε από νεοφυείς Συριζαίους, οι οποίοι εντελώς χαλαρή σχέση είχαν με το κόμμα. Δεν το έχουν πονέσει, δεν ήταν πιστοί του στη μακρόχρονη εποχή της μιζέριας του 3- 4%. Αγάπησαν τον ΣΥΡΙΖΑ της εξουσίας και τον Τσίπρα που την κατέκτησε (Επεξήγηση: Όσοι τους παρακολουθούσαμε για επαγγελματικούς λόγους τότε, σεβόμασταν την ιώβεια υπομονή τους να παραμένουν σε ένα κόμμα άνευ προοπτικών, του 3-4%).
Ο Δραγασάκης είχε πει το αυτονόητο, αναφερόμενος στον Κασσελάκη, ότι ως στράτευση στην Αριστερά ήξερε το «Πώς μπορώ να προσφέρω, όχι πώς μπορώ να γίνω Πρόεδρος». Οι Συριζαίοι νέας σοδειάς τον ανασκολόπισαν στα social media. Πώς τολμούσε αυτός ο γηραιός (ο γηραιός που από τα νιάτα του γέρασε στην Αριστερά) να αμφισβητεί το νέο χρυσοστόλιστο πουλέν;
Σε αυτούς απάντησαν 99 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του κλίματος Αχτσιόγλου.
Πυρά δέχτηκε στη συνέχεια και ο Μάκης Μπαλαούρας, επειδή υπερασπίστηκε τον Δραγασάκη για τον ηλικιακό ρατσισμό που δέχτηκε. Ο Μπαλαούρας, που παρότι κάποιες δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν (όπως αυτή για τη «17 Ν» που είχε ένα άλλο όραμα για τον άνθρωπο), είχε περάσει από τα στρατοδικεία της χούντας στην ηλικία των αψίκορων κατηγόρων του διαδικτύου (σιγά που θα λογάριαζαν την ιστορία των ανθρώπων οι αγωνιστές του καναπέ και του πληκτρολογίου).
Κυριακή κοντή γιορτή. Οι εκλογές για την προεδρία θα γίνουν σε πέντε ημέρες και θα κρίνουν τον προσανατολισμό του κόμματος. Όπως θα κρίνουν και αν θα συνεχίσει να πορεύεται ως ενιαίο κόμμα ή εάν θα διασπαστεί.