Γράφημα της εφημερίδας Τα Νέα
Του Κώστα Στούπα από το capital.gr
Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάρτιος ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Τούτο δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς έλαβε χώρα ως άλλο ένα από τα διαδοχικά ρεκόρ αύξηση της θερμοκρασίας τους τελευταίους 12 μήνες.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, οι οποίοι καθώς καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη αποτελούν τους βασικούς ρυθμιστές του κλίματος. Αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών σημαίνει αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Η αύξηση της υγρασίας, μεταξύ άλλων συμβάλλει στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Θυμάστε πέρυσι στις αρχές του Φθινόπωρου τις καταρρακτώδεις βροχές που έπνιξαν Καρδίτσα, Βόλο, Πήλιο κλπ.;
Μπορεί λοιπόν φέτος ο ήπιος Χειμώνας να μας εξοικονόμησε τις δαπάνες θέρμανσης, απειλεί όμως το Καλοκαίρι να αυξήσει τις δαπάνες ύδρευσης.
Ο ήπιος Χειμώνας και οι ζέστες που ξεκίνησαν από τα τέλη Μαρτίου έχει σαν συνέπεια τη μείωση των αποθεμάτων νερού, παντού στην επικράτεια.
Τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ π.χ. πριν λίγες μέρες ήταν περί τα 924 εκατ. κυβικά μέτρα, όχι πολύ περισσότερα από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου που ήταν στα 913 εκατ. κυβικά μέτρα.
Η διαφορά έγκειται πως ο Οκτώβρης είναι στην περίοδο μετά το Καλοκαίρι και έχει μπροστά την περίοδο των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων που αυξάνουν τα αποθέματα.
Πέρυσι, στις αρχές του Απρίλη τα αποθέματα ξεπερνούσαν το 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα και συνήθως ξεπερνούν τα 1.200 εκατ. Κατά τους ειδικούς τα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας θα προκύψουν αν και ο επόμενος Χειμώνας αποδειχτεί ήπιος σαν το φετινό.
Αν συμβεί αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και να επιστρατευτούν γεωτρήσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθέματα. Το πρόβλημα είναι πως οι υποδομές των γεωτρήσεων που είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε δύσκολες χρονιές έχουν καταστραφεί και καταληστευθεί από τους γνωστούς …μεταλλοσυλλέκτες που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών.
Το γεγονός πως μάλλον μπαίνουμε σε μια δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο το υποστηρίζει και το πλήθος των δασικών πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, αν και ακόμη βρισκόμαστε στο μέσον της Άνοιξης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε πάνω από 70 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι σπάνιο γι’ αυτή την εποχή.
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες καθώς ο ήπιος Χειμώνας έχει μειώσει την υγρασία στον έδαφος, κάτι που το καλοκαίρι αναμένεται να γίνει πιο έντονο.
Από τη μια πλευρά έχουμε πλημμύρες και από την άλλη λειψυδρία καθώς οι απότομες βροχές δεν εμπλουτίζουν τις υπόγειες πηγές. Το πρόβλημα της λειψυδρίας πάντως έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό εδώ και 2-3 χρόνιας ήδη σε πολλά νησιά, ιδίως των Κυκλάδων.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Στο Μεξικό ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η επαπειλούμενη λειψυδρία. Ήδη, πλήττονται το Βιετνάμ, η Καταλονία, η υποσαχάρια Αφρική κ.α. Μετά το Μαλάουι και τη Ζάμπια, 2,7 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από λιμό στη Ζιμπάμπουε, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Μπογκοτά επέβαλε δελτίο στο πόσιμο νερό.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένων δημογραφικών, γεωπολιτικών, μεταναστευτικών, οικονομικών και κλιματικών ρίσκων.
Η πρόσφατη πανδημία μοιάζει απλώς με ένα προάγγελο αυτών που ακολουθούν.
1 ΣΧΟΛΙΟ
Η Κϋπρος είναι γεμάτη με φραγμαλίμνες γιατί προφανώς κάτι ξέρει, εμείς μέχρι πρόσφατα αποστραγγίζαμε για να έχουμε χωράφια, που βέβαια χρειάζονται νερό…..