Αρχική » Eurovision 2024: Ποιος επέλεξε τους “Ελληνες – Τούρκους” χορευτές της ελληνικής συμμετοχής;

Eurovision 2024: Ποιος επέλεξε τους “Ελληνες – Τούρκους” χορευτές της ελληνικής συμμετοχής;

από Δημοσθένης Γκαβέας


Τελικά ήταν κάτι περισσότερο από ένα μουσικό πανηγυράκι.

του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr

Τελικά ήταν πολιτική η παρουσία της Μαρίνας Σάττι στον 68ο διαγωνισμό Eurovision, όπως καταδεικνύεται από μια σειρά επιλογών και δηλώσεων – λεκτικών και μη.

Οι χορευτές της Μαρίνας Σάττι δήλωσαν σε Αζέρικο κανάλι Ελληνες – Τούρκοι και συγκεκριμένα “Τούρκοι δυτικής Θράκης” αλλά μεγαλωμένοι στη Γερμανία. Τούρκος είναι και ο χορογράφος της Σάττι.

 
Η έκφραση της αγάπης της για την Τουρκία και οι αναφορές της περί μουσικής παράδοσης του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας που υπερβαίνει τα σύνορα.

Οι δηλώσεις της ότι στο φετινό διαγωνισμό εκπροσωπεί και την Τουρκία.

Τα χασμουρητά και ο προγλωσσικός ακτιβισμός της ενάντια στην τραγουδίστρια από το Ισραήλ.

Βάσει των παραπάνω γίνεται κατανοητή η έλλειψη ευαισθησίας όσον αφορά την κατεχόμενη Κύπρο ή για την πρόσφατη εθνοκάθαρση που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες το Αζερμπαϊτζάν, το αδελφό έθνος της Τουρκίας, στο Αρτσάχ.

Μπορεί να ζούμε σε ελεύθερη αγορά αλλά αυτό που δεν γίνεται κατανοητό είναι γιατί η ΕΡΤ επέλεξε χορευτές ”Τούρκους – Έλληνες της Δυτικής Θράκης” που μένουν στη Γερμανία και όχι από την Ελλάδα. Υπήρχε λόγος για αυτή την ποσόστοση; Γιατί τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη ξοδεύτηκαν με τέτοιον τρόπο, την ώρα που συζητάμε για το πως θα σταματήσουμε τη φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό;

Γιατί αυτή η επιλογή την στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη;

Είναι ατυχής σύμπτωση οι δηλώσεις των χορευτών στο κανάλι του Αζερμπαϊτζάν, η επιλογή Τούρκου χορογράφου και οι δηλώσεις της Σάττι περί συνόρων ανατολικής Μεσογείου, λίγο πριν την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Η ανοχή των ελληνικών αρμοδίων φορέων στην απρεπή στάση της Σάττι απέναντι στην Ισραηλινή τραγουδίστρια, και οι επιλογές των ”τουρκοελλήνων” από τη Δυτική Θράκη, είναι μέρος των προσπαθειών της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στο πλαίσιο της ήπιας διπλωματίας;

Πρόκειται περί μονοδιάστατης αντίληψης των πολιτικών προεκτάσεων ή ηθελημένης πολιτικής στάσης;

Επειδή στη ζωή όλα είναι πολιτική, ακόμα και η Eurovision, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, η ελληνική συμμετοχή, που ξαφνικά έγινε ελληνοτουρκική, εγείρει μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία.


ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ