του Γιάννη Χαραλαμπίδη από το radiome.gr
Όσα έγιναν στη Νότια Κορέα το βράδυ της περασμένης Τρίτης είναι ένα ακόμα μάθημα για όλο τον κόσμο για την αξία και σημασία της δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της χώρας επιχείρησε ευθέως να θέσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος υπό ομηρία προκειμένου να υποχρεώσει την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Η απόφασή του για εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου και όσων αυτός συνεπάγεται οδήγησε άμεσα σε ομόθυμη και σφοδρή αντίδραση.
Δεν ήταν μόνο η εύλογη και αναμενόμενη μαχητική και θαρραλέα στάση της αντιπολίτευσης, που κάλεσε τους βουλευτές να προσέλθουν στο κοινοβούλιο για να καταψηφίσουν την πραξικοπηματική ενέργεια του Γιουν. Ήταν η σαφής αποδοκιμασία της απόφασής του ακόμα και από το ίδιο το κόμμα του, το οποίο τον άφησε σαφέστατα έκθετο. Κυρίως όμως και πρωτίστως, σημασία έχει η στάση μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
Το πλήθος των πολιτών που συνέρρευσαν γύρω από το κοινοβούλιο της χώρας για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική ομαλότητα, την ώρα που τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα κατέκλυζαν την πρωτεύουσα Σεούλ, έδωσε τον τόνο των εξελίξεων και κυρίως έδωσε το μήνυμα ότι αυτή η εκτροπή δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία. Ήταν εξίσου, αν όχι κυρίως, αυτή η αντίδραση των απλών πολιτών που έγειρε σαφώς την κατάσταση υπέρ της κατάρρευσης αυτής της εκτροπής.
Αξίζει συνεπώς να λάβει εύσημα ο λαός της Κορέας για την δημοκρατική του υπευθυνότητα. Και για να μην είμαστε άδικοι, θεωρώ ότι και οι Έλληνες πολίτες, παρά τα όσα τους ψέγουμε συχνά, έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοκρατική συνείδηση και αισθητήριο. Η Ελλάδα διήλθε μια επίπονη οικονομική κρίση που μας άγγιξε όλους και επέφερε και πολιτική κρίση. Ζήσαμε και στη χώρα μας στιγμές υψηλών εντάσεων τα προηγούμενα χρόνια. Κι όμως, ακόμα και σε δύσκολες περιστάσεις, η δημοκρατία μας άντεξε. Ακόμα και απέναντι σε φαινόμενα διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών αλλά και διακινδύνευσης του προσανατολισμού της χώρας, υπήρξε πάντοτε παρούσα μια δυναμική μερίδα πολιτών που επέβαλε την ελάχιστη πολιτική υπευθυνότητα.
Μακάρι να μη χρειαστεί ξανά να δοκιμαστούν οι αντοχές της δημοκρατίας, στην Ελλάδα και σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, μακάρι να απολαύσουν όλοι οι λαοί τις αρετές της. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία όχι σαν δεδομένο, αλλά ως ζητούμενο. Πρέπει να την αναζητούμε και να εξασφαλίζουμε την εδραιωμένη παρουσία της, σαν απόκτημα ακριβό και πολύτιμο. Και έτσι να την περιφρουρούμε.